| A megfelelő minőségű menzai étkeztetés tudnivalóiról volt szó az "Összefogás a gyerekek egészségéért" című múlt heti konferencián, melynek a váci Madách Imre Művelődési Központ adott helyet. A programra a térség szakembereit, pedagógusait, intézményvezetőit hívták meg, akik többek között a közétkeztetés ellenőrzésének jogi hátteréről, és az okostányér elnevezésű táplálkozási ajánlásról hallhattak előadásokat, és kóstolással egybekötött termékbemutatón is részt vehettek. |
A fórumot Mokánszky Zoltán alpolgármester nyitotta meg, aki kiemelte: Vác önkormányzata is tesz azért, hogy csökkenjenek a helytelen táplálkozásból eredő megbetegedések.
- Megdöbbentő tény, hogy a világ népességének harmada különböző úgynevezett civilizációs betegségekben szenved, mint például az elhízás, szív- és érrendszeri betegségek, cukorbetegség, allergia. Nagyon fontos tehát a szemléletformálás, az egészséges étkezéssel kapcsolatos ismeretek átadása - mondta Mokánszky Zoltán.
Schmidt Richárd, osztályvezető, Országos Tisztifőorvosi Feladatokért Felelős Helyettes Államtitkárság, EMMI:
„Mondhatjuk azt, hogy talán Vác az első olyan település, város, amely megszervezte ezt az előadást pedagógusok számára, ez példa értékű, mert azt látjuk, hogy a pedagógusoknak is rendkívül fontos az, hogy ismerjék, hogy a közétkeztetésben a hatóság milyen ellenőrzéseket végez, milyen szankciórendszert alkalmaz.
illusztráció forrása: pixabay.com
Annak érdekében, hogy a pedagógusok is meglássák, megismerhessék azt, hogy mit kérünk mi számon a közétkeztetőktől és a közétkeztetőknek nap, mint nap mennyi feladatuk van annak érdekben, hogy egyrészről a hatóságnak is megfeleljenek, de értelemszerűen a fogyasztók érdekeinek kiszolgálása az elsődleges, és itt a fogyasztók a gyermekek, azok a gyermekek, akik óvodás kortól egészen a középiskolás korig a közétkeztetésben részesülnek.”-, tájékoztatott a rendezvényről a város hivatalos honlapja.
|