A fő utca ezen a napon a gasztronómia fellegvára volt, ahol egymás mellett készültek a finomabbnál finomabb, egy-egy tájegységet reprezentáló ételek. Remek volt a szervezés, hiszen a vendéglátó önkormányzat előre leadott rendelés alapján előkészítette az alapanyagokat. Így nem volt gond a beszerzésre, csak a főzésre kellett összpontosítaniuk a csapatoknak. A Székelykeresztúraik szakmai igényességét dicséri, hogy egy elismert, jó nevű séfet kértek fel a zsűri elnöki tisztségére, aki már a kezdetekkor végigjárta valamennyi város csapatát, akiknél a készülő étek megismerését követően jó néhány „hasznos tanácsot” is adott a siker érdekében. De nem akárhogyan érkezett, elkísérte őt a helyi rendezvények „örökös” műsorvezetője is, és egy többtagú zenekar is, amely a gyors interjúk után eljátszotta a főzőcsapat kedvenc nótáját.
A zsűri elnöke valamennyi csapatot meglátogatta
Így indult a nyári forróságban a főzőverseny. Az aszfalton felállított bográcsokban készültek az ételek, szólt a zene, jó hangulatú baráti beszélgetések tették maradandóvá az együtt töltött órákat. Gasztrofesztivál színvonalával felérő főzőverseny kedves meglepetéseként a dunakeszi Rokka Néptáncegyüttes ifjú táncosai a főző sátrak között perdültek táncra, mellyel sok-sok nézőt vonzottak a délutáni nagyszínpadi fellépésükre.
A Rokka táncosai az aszfalton is nagy sikert arattak
A közel negyven fokos hőségben, a sistergő tűz fölött az étkek sokfélesége rotyogott a bográcsokban. Volt, aki a jól ismert csirkepaprikással szerette volna elnyerni a dicsőséget, míg mások, pl. a karcagiak, a Hungaricumként elismert birkapörköltet főztek. Az egyik „étlapon” vargányás szürkemarhapörkölt szerepelt túróspuliszka-gombóccal. A helyi vadászokból szerveződött társaság egy különleges vadétellel rukkolt ki, öt féle gombával készült vaddisznópörköltöt főzött, a város neves étterme, a Nyári Kert ezúttal is kitett magáért. És még hosszasan lehetne sorolni a többieket is, hiszen az anyagországbéliek mellett ott voltak Zentáról, Szlovákiából érkezett csapatok is…
Szabóné Ónodi Valéria, Pállné Kovács Mária, Szabó József
Dunakeszi egy autentikus gulyással „szállt” be a versenybe. A hölgyekből és férfiakból álló jó hangulatú társaság semmit nem bízott a véletlenre, hiszen már kora reggel, fél hétkor a terepen volt mindenki, hogy a jól megtervezett „szereposztás” szerint egymás keze alá dolgozva szorgoskodjanak. A Kárpáti Zoltánné, Szabóné Ónodi Valéria, Pállné Kovács Mária, Blanner Otília, Markó Terézia, Szabó József, Molnár László, Kárpáti Zoltán, Hódi Richárd, és Kasza János alkotta „gastrocsapat” főzőtudományáról ékesebben nem is szólhatna az a tény, hogy a két bográcsban főzött gulyásért már a zöldségek tisztításakor sorban álltak a helyi lakosok. A rendkívül finomra sikeredett gulyás népszerűségénél – talán a zsűri elismerő szavainál is - többet mond az, hogy a főzőverseny végén a csapat tagjai számára saját főztjükből alig marad, hogy élvezzék a magyaros ízek harmóniáját, enyhítsék éhségüket. „Na ezt jól kifőztük!” – mondta főzőcsapatunk egyik mókamestere a többiek kesernyés nevetése közepette.
No persze, senki nem marad étel nélkül, hiszen a helyi önkormányzat vendégül látta a versengő csapatokat.
Túlzás nélkül mondhatjuk, Dunakeszinek az ízletes gulyásnál is nagyobb sikere volt és rendkívüli elismerést és örömöt szerzett azzal, hogy az önkormányzat ajándékaként Kárpáti Zoltánné, Szabóné Ónodi Valéria és Pállné Kovács Mária óriási vastaps közepette négy székelykeresztúri újszülött gyermek szüleinek átadott egy-egy babacsomagot.
Noha a helyi vadászok alkotta Hubertus csapata nyerte a Magyar Ízek Főzőversenyt, de minden szerénytelenség nélkül írhatjuk le, hogy a legnagyobb erkölcsi sikert városunk aratta a nemes gesztusként felajánlott babacsomagokkal és ifjú táncosaink vérpezsdítő műsorával. No és „mesterszakácsaink” teljesítménye és városunkat reprezentáló standunk installációja előtt is emelhetjük kalapunkat!
Blanner Otilía
Molnár László
Markó Terézia
Összehangolt csapatmunka jellemezte a társaságot
A dunakeszi csapat gulyása két bográcsban főtt
Rafai Emil, Székelykeresztúr polgármestere is megkóstolta a dunakeszi csapat készítményét
Kozsuch Zsolt, a Szent Mihály templom plébánosa áldotta meg a zsűrinek bemutatott ételt
A két "mesterszakács" hölgy, Pállné Kovács Mária, Szabóné Ónodi Valéria és Kárpáti Zoltán, a dunakeszi küldöttség vezetője
A dunakeszi csapat tagjai
Kárpáti Zoltánné jelentette be, hogy Dunakeszi négy újszülött gyermek részére egy-egy babacsomagot ajándékoz
Pállné Kovács Mária gratulál a boldog édesanyának
Egy örömteli pillanat...
A székelykeresztúri Nyári Kert Étterem csapata
Vetési Imre (Dunakeszi Polgár) Fotó: KesziPress
|