- A bor az emberiség történetével egyidejű. Noé esetét mindenki ismeri, de jelen van a görög mitológiában is. A Windsori víg nőkben pedig így énekel a basszista. „Bacchus, ha szomjas volt/fogta a kancsó bort/és húzott nagyot/és húzott nagyot.” – idézi a Shakespeare vígjáték átdolgozott sorait miközben kedvenc borával kínál.
- Hogyan tudná definiálni a bort? - kérdezem a finom nedű ízlelgetése közben.
- Olyan multifunkcionális csodának tartom, amely testünk-lelkünk, értelmünk gyarapodását szolgálja, de tiszteletreméltó a szakrális vonatkozása is. Táplálékként a bornak az étrendi hatását kell kiemelni. Finom szerves savai segítik az emésztést, de ugyanakkor a bor más fontos alkotórészeivel együttesen étvágygerjesztőként is működik. Savasság és savhatás tekintetében a magyar borok bőséges kínálatot nyújtanak. „A magyar föld, a magyar napsugár örök harmóniájának szerelmi terméke.” – mondta egykori főiskolai tanárom. Adottságainknak köszönhetően szőlőinkben a savak és a finom zamatok nem égnek, azaz nem oxidálódnak el. Akinek sok a gyomorsava az vígan fogyaszthatja az alacsonyabb savtartalmú (5 g/l) lágy borokat, ilyen például a Zalagyöngye. Akinek pedig a jobb emésztés miatt a savasabb, keményebb (6,5-7,5 g/l savtartalmú) borra van igénye, annak a savasabb tokaji, somlói, egri, soproni borokat ajánlatos fogyasztani. A vörösboroknál meg kell különböztetni a savasságot a fanyarságtól, melyet a csersav idéz elő. Sokszor szoktam mondani: a vörösbor legyen enyhén fanyarkás, a szépasszony pedig mosolygós. A jó vörösboroknál, mint amilyen az én prémiumkategóriás erdőkertesi Zweigelem, az alacsony sav és bársonyos fanyarság összhangban van a bor testességével és alkohol tartalmával. Ennek felismerése és értékelése a borkultúra szerves része. A borban lévő tannin típusú vegyületeknek igen jelentős az élettani hatásuk, fontos szerepük van a szív és érrendszeri betegségek megelőzésében. Gyorsítják a koleszterin ürítését, megakadályozva az érszűkület és szívinfarktus kialakulását. Hatásos a magas vérnyomás ellen is.
![](/img-cikk/borai1)
- Sokan vallják; bármennyire is fontos a bor élettani hatása és táplálkozásban betöltött szerepe, legnagyobb jelentősége mégiscsak az élvezeti értékében rejlik.
- „Dús örömelixír”, ahogy a költő írja. A borban levő számos íz illatanyag kombinációs lehetősége -, akár a hangjegyek a zenében - végtelen, és ezek alakítják ki a bor jellegét, arculatát, élvezeti értékét. Tapintással érzékeljük az alkalomhoz illő karcsú poharak fogantyúit, szemünkkel gyönyörködünk a bor színében és tükrösségében, ami már önmagában is jó kedvre derít, orrunkkal szívjuk be pompás illatát, de a legtöbb élvezet mégis csak az ízlelőbimbóknak jut, amikor az apró kortyot a szánkban szétterítjük és azután az egyensúlyi érzékszervünkkel konstatáljuk a bor erejét, amely ha túl nagy hatással lenne ránk, akkor Petőfivel vigasztalódunk; „De tehetek is én arról/hogy oly igen jó az a bor/jó az a bor.” De hogy a fülünk sem maradjon ki az élvezetek áradatából, mások egészségére kívánva, koccintással gyönyörködünk a poharak borral teli csengő hangjában.
- A bort általában az ételekkel együtt fogyasztjuk.
- A borkultúra szerves részét képezi az ételek és italok párosításával kapcsolatos alapvető tudnivalók. Általánosságban elmondhatjuk, hogy a fehérhúsokhoz fehér vagy rozébort, vörös húsokhoz vörösbort fogyasszunk. A halakhoz, vega ételekhez könnyebb, egyszerűbb fehérbort kell választani, ilyen például az én Zalagyöngye borom. A pörköltes jellegű és a szárnyas sültekhez komolyabb fehér bor vagy rozé illik. A napteraszon készített, kitűnő minőségű grillételekhez nagyon jól illik a rozébor. A tartalmas levelesek, dinsztelt, pörköltes vagy sült vörös húsokhoz és a vadhúsok mellé vörösbort ajánlatos fogyasztani az ételek „fajsúlyához” igazodva, könnyebb jellegűt vagy testesebbet. Mi az én aranyérem várományos Zweigelt boromat fogyasztjuk.
- Az absztinensek elvetik a bor fogyasztását is, főleg az alkohol ártalmas hatása miatt. Ön, hogyan vélekedik erről?
- Julius Cézár napi 1,5 liter vörösbort adott katonáinak a betegségek elkerülésére. Nem véletlenül mondta Arisztotelész, hogy „a bor a legfinomabb étel, a legkellemesebb ital és a legjobb ízű orvosság”. A borban lévő magas kálium kedvezően hat a szívre és emellett vizelethajtó hatása is van. A bort nem szabad egyszerű alkoholos oldatnak tekinteni. Számos állatkísérlet bizonyítja, hogy a bor jóval kevésbé mutatkozik toxikusnak, mint a hasonló mennyiségben fogyasztott más alkohol.
- Beszélgetésünk elején multifunkcionális csodának nevezte a bort. Van-e egyéb hatása, vagy ha úgy tetszik, funkciója?
- A legősibb írásos emlékek egyike, a Talmud szerint vidítja a lelket. Kölcsey, aki a Himnuszban a jó kedvet a bőség elé helyezi, egyik versében így ír. „Ki búban ül víg leszen ő/ha borhoz ajka ért/Légy idvez ó szőlővessző,/gondűző nedvedért”. Csokonai búkergetőnek, Petőfi gondűzőnek, József Attila „víg tüzek, víg kürtösének” nevezi. Százötven év után is aktuális Petőfi rövid csattanós, szellemes Igyunk című verse, melyben a bort kincsnek nevezi. „És igyék bort az, akinek/Pénze nincs/ S övé lesz a világon/Minden kincs”. A kék szőlőből készített bor hazánk színeit is szimbolizálja. Ünneplő társaságban sokszor szoktam idézni Garay Jánost Zweigel borom kitöltésekor. „Töltsd pohárba és csodát látsz/Színe, mint a bikavér/ S mégis a gyöngy, mely belőle/Fölragyog, mint a hófehér/És a tőke, melyen termett/Nemde oly zöld, mint a rét?/Hol leled föl szebben együtt/Szép hazánk három színét”.
A bor egyik fontos funkciója, hogy elősegíti a jó kapcsolatok, barátságok kialakulását. A borszerető embernek nem gond az ajándékvásárlás. Ezért álltunk át a díszkartonos palackozásra, ám a bort nem fogyasztókra, a 18 éven aluliakra, a gépkocsivezetőkre is gondolva forgalmazzuk a pillanat pasztőrözéssel tartósított mustunkat. A gyártási eljárásból adódóan ebben nincs semmiféle tartósítószer, nem okoz semmilyen mellékhatást. Nagyon finom, édes, mint a méz. Ilyen típusú terméket pillanatnyilag a multik sem forgalmaznak.
- Ön szerint milyen a kulturált borfogyasztás?
- Legfontosabb, hogy örömteli szívvel tudjuk értékelni és élvezni a bor mindazon élettani, testépítő, lélekvidító (spirituális) hatását, melyről eddigiekben szóltam. Alapja a mértékletesség. Nagyon hasznos az alapvető tájékozottság a bor és a gasztronómia kapcsolatáról. A mindennapi étkezéshez egyszerű borokat kell választani, ünnepi alkalmakkor pedig a legjobbakat, melyhez méltó külsőséget is kölcsönzünk. A képen látható barátainkkal, Babják Annamária színművésznővel és férjével Szűcs Mihály nyugalmazott minisztériumi főosztályvezető helyettessel nem csak ízlelgetjük, de kritikai szemlélettel is értékeljük, minősítjük borainkat.
![](/img-cikk/borai2)
Babják Annamária, Guttmann Vilmos, Guttmann Vilmosné és Szűcs Mihály
Nem eretnek dolog a kulturált borfogyasztás és a szép éneklés. Végső soron azt tudom mondani, hogy a kulturált borfogyasztás alkalmával megvalósulnak azok a gondolatok, melyekről így ír Voltaire; „Kell, hogy legyenek pompás estebédek/Hol fesztelen az ember csemegél/Jó borokat és szellemes igéket/S mégsem részeg, ha véget ér”.
- Nagyon sok versidézettel színesítette beszélgetésünket, ami szinte „természetes”, hiszen idén már másodszor nyerte meg a városi szavalóversenyt. Kérem, hogy stílszerűen egy ide illő vers idézettel fejezzük be társalgásunkat.
- Örömmel. József Attilával kezdtem, vele is fejezném be. Neki tulajdonítják ezt a kis versikét; „Ha meg akarsz élni hosszú kort/Igyál mindenekelőtt bort, de vigyázz nem akármilyen időben/Csak reggel, délben, este, és napközben”.
- Köszönöm a beszélgetést, és a finom borokat, melyekkel az idei esztendő bőségére, a jövő évi reményekre koccintottunk!
Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
|