Emlékezés

Keresztet állítottak Szalay Ákos tiszteletére Zebegényben

Keresztállítással tisztelgett október 12-én a KDNP váci szervezete Szalay Ákos előtt Zebegényben, utolsó útjának helyszínén.

Az eseményen Rétvári Bence országgyűlési képviselő mondott emlékező beszédet.

Szalay Ákos 1956-ban született, piarista gimnáziumban érettségizett, majd felvételt nyert a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karára. Budapesten gyerekeskedett, majd 1982-ben költözött Vácra, ahol kezdetektől lokálpatrióta odaadással vállalt szerepet a közösség életében. A Váci Városszépítők Egyesületének tagjaként számos műemlékvédő-emlékmegőrző tevékenységet végzett, többek közt részt vett a Váci Kálvária és a Hétkápolna felújítási munkálataiban.

Elhívatott keresztény emberként és a Jeruzsálemi Szent Sír Lovagrend tagjaként megszállottan dokumentálta a városban és Vác határában található feszületeket, a váci Kőkeresztek című kiadvány elkészítésében is aktívan részt vett.

Szalay Ákos kiemelkedő munkássága elismeréseként, 2018 novemberében a városépítőről elnevezett Migazzi Emlékdíjat vehetett át a Váci Egyházmegye alapítványától.

Szalay Ákos tragikus hirtelenséggel hunyt el 2021-ben.

A kereszt helyszíne: Zebegény, a Deák Ferenc utca végétől a kéktúra útvonalon a Trianoni emlékműhöz felvezető kereszteződéstől (Jézus Keresztje) 120-méterre Nagymaros irányába.

Forrás: 0627.hu

Fotó: Szabó Csaba


Még szintén érdekelheti...