aktuális

Dióssi Csaba polgármester: Töretlen Dunakeszi fejlődése

Az augusztust a Dunakeszi Diáknegyed megnyitásával zárta, az októbert pedig egy új uszoda átadásával indította a város. A Dunakeszi Polgár városi magazin hasábjain külön is beszámolunk a Dömötör Zoltán Dunakeszi Sportuszoda a vizes létesítmény megnyitásáról, de szeretnénk Öntől közvetlenül megtudni, mit jelent ez a fejlesztés Dunakeszinek? – kérdeztem a város polgármesterétől.

– Köszönöm a kérdést. Akik közelebbről ismernek, de talán a dunakesziek is tudják már, hogy nekem a valós igényeken alapuló fejlesztések megvalósítása – mondhatjuk így – a szívügyem. Egy város és az ott élők életében nagyon fontos cél, hogy helyben elérhessenek mindent, amivel időt spórólhatnak meg, ezt pedig a családjukkal tölthetik el. Az oktatástól a munkahelyen át a sportig, kikapcsolódásig minden területre figyelünk, így e cél megvalósulása minden fejlesztés elindítása előtt fontos alapfeltétel. Mondhatnánk, hogy van már egy uszodánk, akkor minek kell még egy. Ez az uszoda a VSD szerint az egyesületnek, de szerintem a lakosságnak is úgy kellett, mint egy falat kenyér. A 2017-ben megnyitott Gérecz Attila Tanuszoda a medence méretéből adódóan valóban inkább tanuszoda, de természetesen úszóedzésekre és lakossági úszásra is kiválóan alkalmas. A kereslet azonban nagyobb volt, mint a kínálat és az egy uszoda nyújtotta lehetőségek. Ezért terveztettük bele a Diáknegyed koncepciójába a sportuszodát. A 25 x 33 méteres medence és a két darab, egyenként 92 fő befogadására alkalmas lelátó a vízilabda edzések mellett nemzetközi vízilabda mérkőzések rendezésére is megfelelő az úszási és úszásoktatási lehetőség mellett. A tanmedence és a wellness rész pedig tovább növeli a lakossági lehetőségeket.

Kipróbálta már?

– Még nem volt rá alkalmam, de mivel szívesen sportolok és rendszeresen úszom is, biztosan hamarosan kipróbálom.

A sportnál maradva… A minap jártunk a Lidl áruház felé, és látványos a haladás az új kerékpárút építésénél. Közben pedig felmerül a kérdés, hogy a Fő útnak legalább az építkezéssel érintett szakasza megújulhat esetleg?

– Régi kérése volt a dunakeszieknek, hogy a Fő úti kerékpársávot, ami a Fő út–Szent István út kereszteződésében véget ér, kössük össze az EuroVelo6 kerékpárúttal, hogy biztonságos és folyamatos legyen a biciklis közlekedés a Fő úton. Ez a munka folyik most, de visszük tovább, át az ipari parkon, egészen az Auchan áruházig, hogy az oda munkába vagy vásárolni járók közlekedését is segítsük. Idén elkészül a Lidl-ig, jövőre pedig folytatjuk végig a Pallag utca mentén, a szervizúton. De addig is az útpálya rendezéséről is folynak a tárgyalások, hogy minél előbb terelés nélkül használhassuk a sávokat. Tuzson Bence országgyűlési képviselő úrral azon dolgozunk, hogy itt a két körforgalmat és a városból kivezető sávot kibővítsük.

Dunakeszi a gyönyörű parkjaival, rendben tartott közterületeivel minden évszakban más és más arcát mutatja. A köztéri virágágyások téliesítése, vagyis fagytűrő növényekkel való átültetése is éppen zajlik. A Facebookon sorozatban dicsérik a dunakesziek a jól átgondolt zöldprogramot…

– Valóban, Nyíri Márton zöld ügyekkel foglalkozó alpolgármester és Tóth Eszter főkertész szakmai irányításával tudatosan parkosítunk és ehhez tudatos vízgazdálkodást folytatunk. Szerződést kötöttünk az új uszodával is, hogy felhasználjuk a medence vizének egy részét, amit nekik a higiéniai előírások szerint naponta le kell engedniük, hogy cseréljék. Ezért indítottuk el tavaly az esővízgyűjtő programunkat is, hogy a lakosságot is hozzásegítsük ahhoz, hogy ne az ivóvizet kelljen locsolásra használniuk. Ezzel rengeteget spórolhatunk és még vigyázunk is a vízre, ami kincs.

Szeredi Helga

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...