oktatás

Workshopok, szakmai előadások – Közel 1700 pedagógus vett részt a IV. Dunakeszi Tankerületi Szakmai Napon

A Dunakeszi Diáknegyedből nem csak a diákok „profitálnak”, mérete és adottságai tették lehetővé, hogy tökéletes helyszíne legyen a Dunakeszi Tankerületi Központ október 7-én, hétfőn tartott egész napos szakmai pedagógiai napjának. A IV. Dunakeszi Tankerületi Szakmai Napra a régió 28 településéről csaknem 1700 tanár és pedagógus érkezett továbbképzésre, hogy a diákokkal való kommunikációtól kezdve a problémás gyermekeken, a művészeten és a digitális világon át egészen a tanári pálya szépségéig mindenki személyre szabottan vegyen részt az őt érintő előadásokon.

A IV. Béla Király Gimnáziumban rendezett szakmai konferenciát Szabóné Forgács Gabriella tankerületi igazgató nyitotta meg, a pedagógusokat köszöntötte Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere.

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere

„Dunakeszin nemcsak új iskolákat építünk, vagy éppen az iskolák épületeit újítjuk fel, hanem a pedagógusok továbbképzését is támogatjuk, és szívesen segítjük a munkájukat. A mi gyermekeink, a dunakeszi gyerekek járnak ide, ezért fontos, hogy megfelelő környezetben, az életre és a továbbtanulásra megalapozó nevelésben és oktatásban részesülhessenek. Partnerei vagyunk az iskoláknak és ők is partnereink a programjainkban. Itt is igaz, hogy jó közösség vagyunk mi itt, Dunakeszin” – jelentette ki többek között a városvezető.

Szabóné Forgács Gabriella tankerületi igazgató (Fotó: dunakeszipost.hu)

Szabóné Forgács Gabriella – a polgármester gondolataihoz csatlakozva – felidézte a diáknegyed születését, a tervezési időszakot, melyben elődjével, Eich Lászlóval távlatokban gondolkodva fogalmazták meg szakmai igényeiket, elvárásaikat a beruházónak címezve.  Mint elhangzott, a javaslataik között szerepelt többek között egy hatalmas előadóterem, egy közösségi tér építése is, amely jelesül otthont ad a IV. Tankerületi Szakmai Pedagógia Napnak is.

Gubáné Csánki Ágnes, a tankerület szakmai tanácsadója a Telekeszi TV-nek arról beszélt, hogy a szakmai napon a pedagógusok olyan előadásokon, workshopokon, közel 40 programon vehetnek részt, melyeken megismerhetik kollégáik kedvező tapasztalatait, amiket hasznosíthatnak a mindennapok során. A szakember elmondta: „kiemelt témánk a 21. századi gyerekekhez, generációhoz igazított tanulási módszerek. Ezt próbáljuk meg körbejárni, hogyan lehet ma úgy hatékonyan tanítani, hogy az tényleg eredményes legyen, és mindehhez alkalmazkodjunk a mai, az Alfa és a Z generáció tanulási szokásaihoz. Az előadóink között azonban van olyan is, aki például a most bevezetésre került, teljesítményértékelési rendszerhez ad segítséget. Vannak olyan előadóink, akik egy kicsit átfogóbban közelítik meg, a workshopok pedig a konkrétumokra adnak lehetőséget.”

Fotó: dunakeszipost.hu
Dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora

Az előadások sorát Lehet-e a mai tegnapelőtt iskolájából holnapra a holnapután iskolája címmel dr. Gloviczki Zoltán, az Apor Vilmos Katolikus Főiskola rektora kezdte meg, majd – többek között – dr. Puszter Bernadett: Miénk a TÉR. Hasznosítsuk! – címmel tartott előadást, dr. Kaposi József: Változó tanulási-tanítási stratégiákról beszélt. De még hosszasan lehetne sorolni a kiváló előadásokat, melyek mind, mind biztos „kapaszkodót” jelentenek a pedagógusok számára a jövő nemzedékének oktatásában.
V. I.

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...