Egyház

Ünnepélyesen újra átadták a gyönyörűen felújított váci székesegyházat, felszentelték az új oltárát

Október 6-án ünnepi szentmise keretében Marton Zsolt megyéspüspök megáldotta és átadta a 2021-2024 között belülről felújított váci Nagyboldogasszony-székesegyházat, valamint felszentelte annak új oltárát.

Az átadás után visszatér a liturgikus élet a székesegyházba, és a látogatók előtt is teljes szépségében tárulhat fel a Magyarországon ritka klasszicista architekturális díszítőfestés, valamint a gyönyörűen restaurált különleges késő barokk freskóegyüttes, Anton Maulbertsch mester és tanítványai alkotása.

A megáldási szentmisén koncelebrált dr. Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek, Dr. Ternyák Csaba egri érsek és a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) több tagja.
A közéleti díszvendégek sorában jelen volt mások mellett Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, miniszterhelyettes, dr. Rétvári Bence, a térség országgyűlési képviselője és Matkovich Ilona, Vác polgármestere is.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius nevében, Ferenc pápa áldását is tolmácsolva a pápai követség képviselője, Mons. José Antonio Rodríguez García köszöntötte az ünneplő híveket.

„A Váci Egyházmegye ezeréves története egy élő egyház története, egy olyan egyház története, amely arra az egyetlen szegletkőre épül, amely maga Jézus Krisztus, aki beteljesítve a népek reményét végső alapot és értelmet ad az életünknek. Ő az a forrás, amelyből folyamatosan friss és élő vizet meríthetünk, amely új élettel tölt el, és bátorít, amikor a kifáradás veszélye fenyeget bennünket. Azoknak, akik vissza akarnak térni a forráshoz, készen kell állniuk, hogy az ár ellen ússzanak. Az Egyház, és ez a gyönyörű székesegyház is az az edzőterem, ahova pontosan azért jöhetünk, hogy Isten igéjének a hallgatása és a szentségek vétele által felkészítsük magunkat, hogy az árral szemben ússzunk” – fogalmazott a Szentszék képviselője azt a buzdítást is hozzátéve, hogy a hívők közösségének Máriát követve együtt az élő kövek egyházává kell válniuk.

A szentmise elején Marton Zsolt emlékeztetett, hogy a váci székesegyház átadását a dunai árvíz miatt kellett két héttel elhalasztani és egyben köszönetét fejezte ki mindazoknak, akik akkor a város védelme érdekében sokat tettek.

Az oltárszentelést előkészítendő, Marton Zsolt megyéspüspök utalt arra, hogy az oltárkő mindig magát Jézus Krisztust szimbolizálja: „Az oltár a legszentebb cselekmény helye, amely köré minden szentmisében összegyűlünk Krisztus meghívásának eleget téve, azért, hogy ünnepélyesen kifejezzük: nekünk Krisztus az első és a legfontosabb az életünkben.”


A szertartás után Soltész Miklós, egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, miniszterhelyettes is köszöntőt mondott, egyúttal megemlékezve az aradi vértanúkról.
„Megtanulhatjuk a tábornokoktól, a hívő keresztény lelkektől az Istenben való bizodalmat. Minden helyzetben van vigasztalás. Bármilyen gond, fájdalom tornyosodik, van remény, van mibe és van kibe kapaszkodnunk. A templomok, a hit, a kereszténység ezt nyújtja, ezt adja nekünk. Templomokat, székesegyházakat újítunk fel egyházainkkal közösen, de nem csak azért, hogy szép legyen egy településnek, vagy, hogy munkát adjunk szakembereknek, hanem leginkább azért, hogy a lelki épülést szolgáljuk, közösséget, települést, nemzetet egyaránt.”

Ribáry Zoltán

Fotó: Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...