fejlesztés

Tuzson Bence: a dunakeszi új sportuszoda a környező települések lakóit is kiszolgálja

A Dunakeszi Diáknegyed részeként megépült Dömötör Zoltán Dunakeszi Sportuszoda nemcsak a Pest vármegyei város, hanem a környező települések vízi sportok iránti igényét is kielégítheti – jelentette ki a létesítmény pénteki átadóünnepségén az igazságügyi miniszter. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint Dunakeszi a sportnemzetből sportoló nemzetté válás egyik legfontosabb pillére.

Tuzson Bence, aki a térség fideszes országgyűlési képviselője is, kiemelte, hogy a sportlétesítmény akár nemzetközi vízilabda-mérkőzések megrendezésére is alkalmas; ekkora uszoda, a fővároson kívül csak Gödöllőn van.

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Dunakeszi országgyűlési képviselője

Dunakeszi a legdinamikusabban fejlődő város Magyarországon, és mostanra a sportok városává vált, mivel az elmúlt években több mint 80, sporttal kapcsolatos fejlesztést sikerült végrehajtani

– mondta a politikus, hozzáfűzve: a Duna közelsége és a kormányzati fejlesztések révén az is elmondható, hogy Dunakeszi a vízi sportok városává is vált.

A miniszter hangsúlyozta, hogy a környéken több mint 7000-en vannak, akik sportegyesületekben sportolnak, a sport pedig segít egészségesebb generációkat felnevelni.

– Egy kormánynak és egy országgyűlési képviselőnek is vannak lehetőségei, hogy segítséget nyújtson, de ezek a lehetőségek önmagukban kevesek, ehhez bizony kell egy jó városi vezetés, egy erős, összetartó közösség, amely ötletekkel áll elő, és az ötleteken túl az elképzelések megvalósításához leteszi a terveket az asztalra, és megvan az elhatározás, az akarat is abban, hogy ezekből az ötletekből, ezekből a tervekből végül valami megvalósuljon. Dunakeszin ilyen polgármester és képviselő-testület van, az ő kitartó és nagyon kemény munkájának is az eredménye, hogy megvalósulhatott az uszoda – mondta a város országgyűlési képviselője.

Az új uszoda a cselekvőképesség szimbóluma

Dióssi Csaba polgármester a cselekvőképesség szimbólumának nevezte az uszoda felépítését.

Jelezte, hogy már a 60-as években felmerült az igény egy uszodára, de csak 2017-ben sikerült az első ilyen létesítményt átadni.

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere

Az új uszodáról azonban rögtön kiderült, hogy nem elég az 50 ezres városnak és a környező településeknek. Ezért a diáknegyed részekén megépítették ezt az uszodát – fűzte hozzá a polgármester. Hozzátette: nagyon büszkék a városi sportegyesületre, melynek 3000 sportolója van, köztük 365 úszó és 70 vízilabdázó.

Dióssi Csaba köszönetet mondott a magyar kormánynak és mindazoknak, akik megteremtették a lehetőséget arra, hogy a diáknegyeddel együtt felépülhetett az uszoda is.

Szijjártó Péter: Dunakeszi a sportnemzetből sportoló nemzetté válás egyik legfontosabb pillére

Dunakeszi a sportnemzetből sportoló nemzetté válás egyik legfontosabb pillére, a város azon feltételek megteremtésén dolgozik, hogy a fiatalok itt ne csak a legfelkészültebbek, hanem a legegészségesebbek is legyenek – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dömötör Zoltán Dunakeszi Sportuszoda avató ünnepségen.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

A tárcavezető hangsúlyozta, hogy a város célja a lehető legjobb körülmények és legmodernebb technológiák biztosítása ahhoz, hogy a fiatalokat felkészítsék a felnőtt életre, a felsőoktatásra vagy éppen a munkaerőpiac kihívásaira.

„Itt, Dunakeszin, megteremtjük az infrastrukturális feltételeit mindannak, hogy az itteni fiatalok a lehető legtöbb sportággal megismerkedhessenek, s így érjük el azt, hogy a magyarok sportnemzetből sportoló nemzetté váljanak” – szögezte le.

„Büszkén mondhatjuk el, hogy Dunakeszi a sportoló nemzetté válás egyik legfontosabb pillére, egyik legfontosabb helyszíne lett itt Magyarországon. Hiszen itt Dunakeszin, a diáknegyeddel együtt, immáron hat sportcsarnokban, két komplett sporttelepen, szabadtéri sportparkokban, továbbá most már egy, a város határain túl is jelentőséggel bíró uszodában is sportolhatnak az itteni fiatalok” – sorolta.

A miniszter a sport közösségformáló erejére is kitért, aláhúzva, hogy az uszoda a közösségi életnek is fontos tere lesz, ahol családok, barátok, diákok, sportolók együtt élhetik majd meg a sport örömét.

Ez is bizonyítja azt, hogy egy-egy ilyen beruházás nemcsak fizikai helyet teremt, hanem szellemi és lelki építkezést is jelent egyúttal. Azt hiszem, a jelenlévő úszók és vízilabdázók nálamnál hitelesebben tudnának beszélni arról, hogy ez a két sportág nemcsak az egészséges életmódot segíti elő, hanem a fegyelmet, a kitartást és a céltudatosságot is” – jegyezte meg a miniszter.

A politikusok a nemzeti színű szalag átvágásával ünnepélyesen avatták fel az uszodát: Dióssi Csaba, Tuzson Bence, Szijjártó Péter és Bíró Péter, az NSÜ elnök-vezérigazgatója

Az uszodát Bubrik Miklós görögkatolikus parókus, dr. Farkas László római katolikus plébános, dr. Petriné Chikán Katalin evangélikus lelkész asszony, valamint dr. Kodácsy Tamás református lelkész áldotta meg.

Az avató ünnepen megjelent Madaras Norbert kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó, a Magyar Vízilabda Szövetség elnöke, Gergely István kétszeres magyar olimpiai bajnok vízilabdázó és Wladár Sándor, a Magyar Úszó Szövetség elnöke is.

Az ünnepség meghívott vendégei között volt a névadó olimpiai bajnok Dömötör Zoltán özvegye és lánya, akik nagy megtiszteltetésnek tartják, hogy a legendás vízilabdázó emléke tovább él, akiről Dunakeszin neveztek el elsőként sportlétesítményt.

Dömötör Zoltán özvegye, leánya és unokája Dióssi Csaba polgármester és Csoma Attila önkormányzati képviselő társaságában

Forrás: MTI/Dunakanyar Régió

Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...