aktuális

Dunakeszi: Letette az esküt az új képviselő-testület és a polgármester

A 2024. június 9-én megválasztott új önkormányzati képviselő-testület október 3-án tartott alakuló ülésén Dr. Pál Lajos, a helyi választási bizottság elnöke tájékoztatójában bejelentette, hogy Dunakeszin 33.249 szavazásra jogosult állampolgár él, akik közül 20.304 választópolgár részt is vett a szavazáson, a részvételi arány meghaladta a 61 százalékot.

Az ünnepélyes képviselő-testület ülést Szeredi Helga kommunikációs szakreferens nyitotta meg, aki a képviselők, a meghívott vendégek mellett köszöntötte Nagyné dr. Spiegelhalter Renáta jegyzőt, Dióssi Csaba polgármestert és dr. Pál Lajost, a helyi választási bizottság elnökét

A polgármester választáson öt jelölt indult, akik közül Dióssi Csaba kapta a legtöbb szavazatot, aki a választáson megjelent választópolgárok 59,56 %-nak, 11. 749 főnek a voksát nyerte el.

Dióssi Csaba a régi-új polgármester

A tíz egyéni körzetben győztes önkormányzati képviselő mellett négy fő a kompenzációs listán elért eredménnyel jutott mandátumhoz. Az új képviselő-testület 15. tagja Dióssi Csaba polgármester, aki az általa vezetett szövetség jelöltjeinek eredményes választási szereplésének köszönhetően ismét kétharmados felhatalmazással vezetheti az önkormányzatot.

A választási bizottság elnöke elmondta, hogy kifejezetten nagy volt a jelöltek száma, akik között több független jelölt is volt, példaként kiemelte a sokadik önkormányzati ciklusát elkezdő Hircz Tamás eredményességét.  

Dunakeszin öt nemzetiségi önkormányzat jött létre: a bolgár, a lengyel, a német, a roma és az ukrán nemzetiségek választottak képviselőket.

Nyugodt légkörben zajlott a választási kampány

Dr. Pál Lajos tényként rögzítette, hogy nagyon nyugodt légkörben zajlott a választási kampány. Noha a választási bizottság száznál is több határozatot hozott, ám ezek többsége a választási eljárási problémákat sérelmeztek, de érdemben nem érintették a választás tisztaságát.

Köszönetet mondott a választási bizottság tagjainak, a jegyző asszony által irányított választási iroda munkatársainak és a szavazatszámláló bizottságokban tevékenykedők szakszerű és színvonalas munkájáért.

Dr. Pál Lajos befejezésül gratulált a megválasztott polgármesternek és a képviselő-testület tagjainak, akiknek eredményes, a város valamennyi lakója érdekében végzett jó munkát kívánt.

Dióssi Csaba polgármesterként a negyedik önkormányzati ciklusát kezdi

Polgármesterként a negyedik önkormányzati ciklusát elkezdő Dióssi Csaba – miután letette az esküt – arról beszélt, hogy a választópolgároktól kapott óriási bizalomnak a jövőben elvégzendő munkájával kell megfelelnie. A választópolgárok átadták a döntés lehetőségét és felelősségét a polgármesternek és a képviselő-testület tagjainak, ami óriási megtiszteltetés és felelősség mindannyiuk számára.

Felidézte a 2010-ben megalakult képviselő-testület által elfogadott együttműködési megállapodást, amely garanciája volt – pártállástól függetlenül – a város érdekében végzett eredményes és sikeres munkának. Bizakodva beszélt a jövőről, hiszen az akkori képviselő-testületből öten ma is tagjai a testületnek, akikkel együtt a 2019-től működő önkormányzatnak a ma megalakult képviselő-testületben tízen kaptak bizalmat a választópolgároktól, ami jó esélyt kínál arra, hogy továbbra sikeres és eredményes, a lakosság érdekeit szem előtt tartva végezhesse tevékenységét az önkormányzat.

– Azt kívánom minden megválasztott képviselőtársamnak, hogy a következő ciklusban is olyan munkát tudjunk önökkel és a lakossággal együttműködve végezni, hogy az önkormányzati ciklus végén ugyanilyen jó hangulatban állhassunk a következő választás előtt, hogy azt mondhassuk, mi a magunk részéről mindent megtettünk. Ehhez az alkotó munkához kívánok mindenkinek sok sikert, jó egészséget – zárta beszédet Dióssi Csaba, Dunakeszi régi-új polgármestere.

Két alpolgármestert választott a képviselő-testület

A József Attila Művelődési Központban rendezett ünnepélyes alakuló ülésen a képviselők és a polgármester eskütétele után Dióssi Csaba polgármester javaslatára titkos szavazással megválasztották az önkormányzat két alpolgármesterét.

Sipos Dávid főállású alpolgármester, a polgármester általános helyettese 12 igen, és 3 tartózkodó szavazattal elnyerte a képviselő-testület támogatását.

Nyíri Márton környezetvédelmi ügyekért felelős társadalmi megbízatású alpolgármester – megtartja tanári főállását – 12 igen, 3 tartózkodó szavazattal elnyerte a képviselő-testület támogatását.  

A két alpolgármester Nagyné dr. Spiegelhalter Renáta jegyző előtt tette le az esküt, majd ezt követően – számos napirendi pontban hozott szavazás után – megválasztották a pénzügyi és jogi bizottságot, melynek elnöke Bilinszky Ferenc, tagjai: Hircz Tamás, Juhász Ádám, Juhos Márton, Pethő Krisztián.

Tanácsnokokat is választottak  

Csoma Attila kapta meg a Gondoskodunk az idősekről tanácsnoki megbízatást, Seltenreich József családügyi tanácsnok lett, Szabó József egyházügyi tanácsnok, Benkő Tamás a sport és ifjúságvédelmi tanácsnoki feladatok ellátására kapott megbízást, Cseresznyés Csilla egészségügyi tanácsnokként tevékenykedik.

A képviselő-testület létrehozta a külkapcsolatokért felelős önkormányzati biztos státuszt, melyet Kárpáti Zoltán tölt be.

A képviselő-testület ünnepélyes alakuló ülése után – melyet a Himnusz és a Szózat közös eléneklése, valamint Babják Annamária szinművésznő gyögyörűen hangzó szavalata foglalt keretbe – a képviselők, a polgármesteri hivatal vezetőmunkatársai, az intézmények képviselői, a meghívott vendégek együtt koccintottak Dunakeszi további fejlődésére.

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...