ünnep

Az értékek és a hagyományok ünnepe: Szent Mihály-napi búcsú

Dunakeszi Szent Mihálynak felszentelt katolikus templomának búcsúját idén – éppen Mihály napon – szeptember 29-én, vasárnap tartották. A közel nyolcszáz éves településen – melynek nevét először 1255-ben, IV. Béla király adománylevelében említik – szentmisével vette kezdetét az egész napos program, melyen jelen volt Dióssi Csaba polgármester, a két alpolgármester, Sipos Dávid és Nyíri Márton, valamint Szabó József egyházügyi tanácsnok.

A délelőtti szentmise után a déli harangszó már a IV. Béla király főtéren köszöntötte a családokat, a fiatalokat és az idősebb korosztály képviselőit, ahol látványos programok sokasága, a gyerekek nagy örömére a változatos játékok mellett érdekes és szórakozató műsorok várták az ünneplő dunakeszieket.

A Szent Mihály-napi búcsú programjait szervező Dunakeszi Programiroda munkatársai nagy körültekintéssel állították össze az ünnepi programot, melyben az igényességre és a hagyományőrzésre helyezték a hangsúlyt. Minőségi kézműves népi játékok, kézműves udvar, helytörténeti kiállítás várta a közönséget. A hagyományok sátrában például a szőlőművelés és a must készítés fortélyait ismerhették meg az érdeklődők Szabó József és Pethő Krisztián önkormányzati képviselők és Nyíri Márton alpolgármester szakavatott ismertetője alapján, akikkel együtt préselték – Guttmann Vilmos helyi borász által felajánlott – zamatos szőlőfürtöket. A gyerekek számára felejthetetlen élményt jelentett az édes must készítése, amit jóízűen fogyasztottak el…

A gyerekek őszinte rácsodálkozással élvezték az óriás bábos mesejátékot, a Vaga Banda Gólyalábasok óriás cirkuszát, de ugyanilyen népszerű volt a Langaléta Garabonciások produkciója is.

Volt vásári komédia, kincskereső játék, kinyitott a népi játszótér is, de folyamatosan zakatolt a ládavasút is.

Az ünnepi forgatagban adta át Dióssi Csaba polgármester annak a szerencsés nyertesnek az önkormányzat által felajánlott kerékpárt, akit a Mobilitási hét programjain résztvevő több mint ezer diák közül sorsoltak ki. A nyertes kislány a Kőrösi iskola negyedik osztályos tanulója, aki nagyon örül, hogy ő lett a kerékpár boldog tulajdonosa.

De azok sem szomorkodtak, akik nem nyertek, mert egyébiránt rendkívül jól szervezett és hangulatos, igen választékos volt a vásári kínálat, melyben a kulturális és szórakoztató programok mellett ezúttal is bőséges volt a gasztronómiai kínálat is.

A Szent Mihály-napi búcsú idén is értékes és kellemes élményekkel ajándékozta meg a dunakesziek sokaságát, akik részt vettek a szentmisén és felkeresték a IV. Béla király főtér ünnepi forgatagát.

(Vetési)
Fotó: Kovács zsolt és KesziPress

Még szintén érdekelheti...