Sport

Dunakeszi volt az idei Magyar Diáksport Napjának kiemelt helyszíne – Három olimpiai bajnok nyitotta meg a rendezvényt 

Húszéves hazai, és tízéves nemzetközi jubileumát ünnepelte a Magyar Diáksport Napja, amely 2015 óta már Európai Diáksport Nappá bővült. A különleges alkalomból egy országos közös táncos bemelegítést szervezett a Magyar Diáksport Szövetség.

Minden évben szeptember utolsó péntekén zajlik a diáksport ünnepe, amelyet hagyományosan élménysporttal ünnepelnek a hazai általános és középiskolákban. Az évről-évre bővülő létszámú eseményen idén hazai részvételi csúcs született: közel félmillió diák vett részt országszerte 1400 iskolából a sportprogramokon, nemzetközi szinten pedig 43 országból 2,8 millióan. Ezzel a jeles nap a #BEACTIVE Európai Sporthét legnépesebb sporteseménye is egyben. A mozgásprogramok tetszés szerint alakíthatók az iskolák lehetőségeihez, igazodva a helyi sportinfrastruktúrához, az iskola elhelyezkedéséhez, illetve eszközparkjához. Az egyetlen ajánlott programelem csupán az adott évnek megfelelő méter, vagyis idén 2024 méter lefutása.

A jeles naphoz minden évben egy fókusztéma is kapcsolódik, ez pedig idén a „Mozgás általi tanulás”. A kiemelt témával az MDSZ arra szeretné felhívni a figyelmet, hogy az iskolákban lehetőség szerint ne csak testnevelés órán, illetve a délutáni sportfoglalkozások alkalmával mozogjanak a gyerekek, hanem az egyéb tanórákon is, akár beépítve az oktatásba, akár fejfrissítők formájában.

Ez volt a célja az idei különleges közösségi kezdeményezésnek is, amely egy hatalmas közös belemelegítő tánc formájában valósult meg. Az MDSZ szeptember 27-én 10 órakor élőben közvetítette Facebook-oldalán a Dunakeszi Diáknegyedben megrendezett központi esemény bemelegítő táncát Marics Peti és Radics Gigi „Szép mosolyú lány” című számára. Ebbe tudtak bekapcsolódni országszerte az iskolák, osztályok, akár a diáksport napi programba beépítve, akár aktív szünetben vagy közismereti óra fejfrissítőjeként. A közös táncról az iskolák videófelvételeket is készítettek, amelyek mind megjelennek majd a diáksportnapról készülő videoklipben.

A Dunakeszi Diáknegyedben, a IV. Béla Gimnáziumban és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában zajló kiemelt eseményen aktívan részt vett Gulyás Michelle, Párizs öttusa olimpiai bajnoka, és együtt táncolt a diákokkal Balatoni Katalin köznevelési helyettes államtitkár is. A jubileumi eseményt Schmitt Pál fővédnök nyitotta meg, és a résztvevő olimpiai bajnokok sorát gazdagította Gyurta Dániel is. A fiatalokkal együtt táncolt a rendezvénynek otthont adó Dunakeszi alpolgármestere, Sipos Dávid is.

A sport mindenre megtanít

A kétszeres olimpiai bajnok, korábbi köztársasági elnök, Schmitt Pál, az esemény fővédnöke elmondta, hogy apaként és nagyapaként fontosnak tartja a sportot, mert nevel. “mert megtanuljátok, hogy

van győzelem és van vereség, de a kézfogás utána soha nem maradhat el.

Schmitt Pál, Balogh Gábor, Gulyás Michelle, Gyurta Dániel, Sipos Dávid

A sporton keresztül barátokra tesztek szert, a sporton keresztül magatokat is kipróbáljátok. választ kaptok arra a kérdésre: vajon ezt még meg tudom-e csinálni? a sport tehát mindenre megtanít.”

Balatoni Katalin, köznevelési helyettes államtitkár, néptáncpedagógus ezúttal sportos szerelésben érkezett, hiszen ő maga is beállt a közös sportolásba.

Gulyás Michelle és Balatoni Katalin

Balogh Gábor, az MDSZ elnöke így nyilatkozott az eseményről: „Büszkék vagyunk, hogy a mi kezdeményezésünkből valósulhatott meg Európa legnagyobb közösségi sporteseménye, ez egy igazi magyar sikersztori! Óriási élmény volt látni itt helyben is a több mint 500 sportoló fiatalt, és bízunk benne, hogy a mozgás és a közösség élménye ahhoz a több tízezer gyerekhez is eljutott ma, akik online kapcsolódtak be a programunkba. Ezzel a pedagógusoknak is mintát szeretnénk mutatni, hogy érdemes az aktivitást a tanórákba bevinni, mert minden perc mozgás számít!”

Gyurta Dániel olimpiai bajnok elmondta, hogy a korábbi évei minden nap arról szóltak, hogy tizedeket, századokat faragjon le a medencében, most mint sportdiplomata, már más teljesítményre van szükség. “Kedves diákok! Ha csak sportoltok napi 1 órát, az nagyon sokat tesz hozzá majd az életetekhez. Most már abban mérem a teljesítményem, hogy minél több gyerekkel és fiatallal megszerettessük a mozgást.”

Gulyás Michelle interjút adott a Postnak

Gulyás Michelle is üzent a diákoknak. “Az öttusa nem szokott ekkora figyelmet kapni, de ezzel az eredménnyel, amit sikerült elérnem, óriási reflektorfényt kapott a sportág. Többen is kedvet kaptak ahhoz, hogy ezt a változatos sportágat válasszák.”


“11 évesen kezdtem az öttusát, Guzi Blanka 15 évesen kezdte és olimpiai 4. lett, így azt mondom, sosem késő. De maga az öttusa is jó alapot tud adni más sportághoz is. Az első, amit megtanulunk, az mindenképpen a futás, ami az állóképességet adja meg. Nehezen motiválom magam hidegben felkelni reggel 6 órakor és lemenni úszni, de mindig a célokra kell fókuszálni, és sokat tudnak segíteni a barátok és persze a család.”

“Több szülő is odajött hozzám, hogy az egész családnak nagyon tetszett a hozzáállásom, a versenyzésem, és milyen kezdést ajánlok a sportág elkezdéséhez. A laser run, a futás és a lövészet kombinációja már sok sportágválasztó része, itt szoktam én is népszerűsíteni ezt a sportot. Ilyenkor az a tapasztalatom, hogy sok gyereknek sikerül felkelteni az érdeklődését, tanácsokat és tippeket kérnek” – meséli Michelle sugárzó mosollyal.

Azt is megtudtuk, hogy az olimpiai aranyérmes először szertornázott, de úgy érezte, hogy a pontozás túlságosan szubjektív, így a teljesítmény nem mindig mutatkozik meg az eredményekben. “Az öcsém ekkor már öttusázott az KSI-ben, és meggyőzött, hogy kezdjem el én is” – árulta el a Postnak Michelle.

Dunakeszi, a sportok városa

Sipos Dávid, Dunakeszi alpolgármestere a helyi sajtó képviselőinek adott interjúban úgy nyilatkozott, hogy rettenetesen büszkék arra, hogy a tizedik Magyar Diáksport Napjának a Dunakeszi Diáknegyed adhatott otthont, ahol minden feltétel adott a mindennapos testneveléshez és a profi sportrendezvényekhez egyaránt.

“Országos szinten is kiemelkedő beruházás valósult meg a diáknegyed felépítésével. Már az építkezés során bejárást tartottam a Magyar Diáksport Szövetség vezetőivel, akik már akkor jelezték, hogy nagy fantáziát látnak a létesítményben – országos szinten is. Egymásnak adják a kilincset a megkeresések. A hétvégén, vasárnap egy országos laser run-versenynek adunk majd otthont, mi pedig büszkén vállaljuk a házigazda szerepét.

Ugyanakkor számunkra a legfontosabb, hogy a dunakeszi gyerekekre fókuszáljunk, ezért az egyik legnagyobb eredményünknek azt tartom, hogy a VSD 25 szakosztályában már több mint 3000 sportoló mozog napi szinten. nem véletlenül emlegetik úgy Dunakeszit, mint a sportok városa”

– zárta nyilatkozatát az alpolgármester.

A közös bemelegítés egy közös tánc volt, amit már élőben közvetítettek a Dunakeszi Diáknegyedből.

További kiemelt diáksport napi rendezvény zajlott Kaposváron a Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola, Gimnázium és Szakgimnáziumban, továbbá a Pacsai Általános Iskolában is.

A Magyar Diáksport Napján részt vevő, és az aktivitásokról beszámolót feltöltő iskolák között az MDSZ értékes sportszerutalványokat sorsol ki: 1 db 500 ezer forint, 2 db 250 ezer forint és 200 db 50 ezer forint értékben.

#BEACTIVE, Európai Sporthét

A diáksportnap idén is az Európai Bizottság által kezdeményezett, 2024. szeptember 23. és 30. között zajló Európai Sporthét (European Week of Sport #BEACTIVE) keretein belül valósul meg. Az egész Európára, illetve a kontinensen túlra is kiterjedő kampány arra ösztönzi a gyermekeket, hogy mozogjanak minél többet ezen a héten, illetve a program után is maradjanak minél aktívabbak.

Magyar Diáksport Napja

2017 decemberében az Országgyűlés ˗ 30/2017. (XII. 13.) OGY határozatával ˗ szeptember utolsó péntekét a Magyar Diáksport Napjává nyilvánította. Az Európai Diáksport Napja magyarországi eseményei immár ezen, a parlament által elismert napon kerülnek megrendezésre. A jeles nap megrendezését az is segíti, hogy szeptember utolsó péntekén a tanév rendje szerint a Magyar Diáksport Nap témanappá lépett elő.

Magyar Diáksport Szövetség

A Magyar Diáksport Szövetség az általános és középiskolás gyermekek mozgásfókuszú egészségfejlesztésével foglalkozó civil szervezet. Célja, hogy

  • a gyerekeket rendszeres mozgásra ösztönözve elősegítse egészséges, boldog jövőjüket;
  • segítse az egészségtudatos közösségi kultúra kialakítását, a rendszeres testmozgás hatásainak tudatosítását, növelje a testmozgás iránti elkötelezettséget;
  • programjaival segítse az iskolai keretek között zajló testmozgás lehetőségeinek bővítését;
  • országos hálózata segítségével támogassa az iskolákat az egészségfejlesztő programjaik megvalósításában és az ehhez szükséges infrastruktúra, eszközök, tudás bővítésében, továbbá belső és külső együttműködéseik kialakításában. 

Az MDSZ a 2023/2024. tanévben elindította az Aktív Iskola védjegyrendszert, amelynek keretében ma már 422 általános és középiskolában a gyerekek rendszeres mozgását támogató környezet épül, számos mozgásösztönző program valósul meg, elérve ezzel közel 130 ezer iskolás gyermeket.

Forrás: Szilágyi Andrea és dunakeszipost.hu

Fotó: Bocskay Zsolt

Még szintén érdekelheti...