gasztronómia

A L’Csóka csapata nyerte a XI. Dunakeszi AlcSÓfesztivált

A gyönyörű szép őszi vasárnapon több százan látogattak el a város egyik legkedveltebb gasztronómiai és kulturális rendezvényére a Dunakeszi AlcSÓfesztiválra, melyen huszonkét csapat főzte az egyedi ízesítésű lecsót, miközben énekeltek, sőt voltak, akik táncra is perdültek.

Immár egy évtizede, hogy a körzet önkormányzati képviselője, Benkő Tamás és lelkes segítői, támogatói – Szabolcs Csilla, Kiss-Magyary Ilona és Sümegi Miklós, a DAFKE elnöke – minden évben összefogva nagyszerű közösségi élménnyel ajándékozzák meg a fesztiválozókat.

„Megszámlálhatatlanul sok ember segít nekünk abban, hogy meg tudjuk rendezni az ALcSÓfesztivált, immár 11. alkalommal. Idén 22 csapat nevezett, túlnyomó részt alsói családok, baráti társaságok, és örömmel látjuk, hogy sok a visszatérő csapat, ami azt jelzi nekünk vissza, hogy jól érzik itt magukat” – nyilatkozta Benkő Tamás a dunakeszipost.hu-nak.

S valóban, mi is azt tapasztaltuk, hogy leírhatatlan hangulat lengte be a fesztivált, családok, baráti társaságok, szomszédok vidám közössége készítette az egyik legnépszerűbb ételt, a lecsót. A parázsló tűz fölött rotyogott az üstben a csábítóan csalogató illatot árasztó lecsó, melyet vidám nők és férfiak vettek körbe, előkerültek a finom italok, a sütemények, szárnyra keltek a sztorik, a legendás történetek…
A színpadon egymást váltották a látványos produkciókat bemutató művészeti csoportok, a táncos, zenés programok szereplői.

– Rendkívül változatosak a lecsók, ezért igen nehéz dolga volt a zsűrinek, hiszen a csapatok a hagyományos lecsó mellett készítettek például spanyol lecsót, de volt ahol a tenger gyümölcseiből készített ételt pontoztuk – jelentette ki érdeklődésünkre a zsűri elnöke, Szabó József önkormányzati képviselő, aki elmondta: az értékelésnél fontos szempontként vették figyelembe az étel ízvilágát, a felhasznált alapanyagok összetételét és az étel tálalását.

– Nagy örömünkre szinte valamennyi csapat egy „kis műsorral” is készült, voltak, akik énekeltek, mások verset mondtak, míg megint mások zenéltek, táncoltak. Fergeteges volt a hangulat, bár nehéz dolgunk volt, de rendkívül jól éreztük magunkat a sok-sok vidám, boldog ember között. A fesztivál népszerűségét mutatja, hogy két csapatot tizenéves fiatalok és egyetemisták alkották, akik méltó követői szüleiknek, nagyszüleiknek – mondta nagy elismeréssel Szabó József, aki hozzátette: a különleges gasztronómiai élmény és ízvilág mellett sokszínű kulturális élményben volt részük.

– Milyen helyet foglal el Dunakeszi életében az alsói lecsófesztivál? – kérdeztük a zsűri elnökétől.

– Kiemelkedő, a TOP rendezvények között tartják nyílván a városban, az alsón élők. Évről évre az adja a rendezvény vonzerejét és sikerét – ami megmutatkozik az érdeklődésben is -, hogy baráti társaságok, a szomszédok, a munkahelyi közösségek tagjai alkotnak alkalmi szakácscsapatot, akik számára a közösségi együttlét élménye a legfontosabb. A Dunakeszi AlcSÓfesztivál remek lehetőség a közösségépítésre, melyen együtt sütnek, főznek, buliznak az emberek. Benkő Tamás és szervezőtársai minden évben nagyszerű fesztivált rendeznek! Így volt ez az idén is! – mondta Szabó József, aki a zsűri tagjai – Nagyné dr. Spiegelhalter Renáta, Dunakeszi jegyzője, Böőr Zoltán dunakeszi lakos, 21-szeres válogatott labdarúgó, Dr. Guba Ágnes, Dunakeszi alsói háziorvos, Kárpáti Zoltán dunakeszi önkormányzati képviselő, határon túli kapcsolatokért felelős tanácsnok, Kaszás Géza alagi lakos, színész, producer, műsorvezető, Kovács Béla, a Kispest és a Ferencváros egykori válogatott labdarúgója, Székely Norbert alsói lakos, a magyar női kosárlabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya – nevében is gratulált a csapatoknak az ízletes lecsókülönlegességek elkészítéséhez, a hangulatos „minielőadásokhoz”.

Óriási várakozás előzte meg az eredményhirdetést, melyet Benkő Tamás konferált fel, aki bemutatta a zsűri tagjait, mielőtt színpadra léphettek a díjazott csapatok.

A XI. Dunakeszi AlcSÓfesztivált a L’Csóka csapata nyerte, második helyen a Bárányok Hallgatnak csapata végzett, míg a dobogó 3. fokára a Lecsó Veled baráti társaság állhatott fel, 4.  a Szaporáék lecsodája, 5. az M&M’s csapat, 6. lett a Lecsófaterok.

A nagy érdeklődéssel kísért eredményhirdetés után folytatódott a remek hangulatú fesztivál, melyen fellépett – többek között – Szandi, majd késő este Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar…

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...