aktuális

Jön az árvíz, a Dunakanyar települései is megkezdték a védekezést

A felettünk átvonuló ciklon miatt folytatódott a rendkívül csapadékos időjárás, elsősorban az Alpok keleti és a Kárpát-medence nyugati, illetve északi részén, és még nincs vége az esőzésnek – írta friss jelentésében a Vízügy.

Hétfőtől harmadfokúra emelkedik az árvízvédelmi készültség szintje Budapesten − közölte a főpolgármesteri hivatal szombaton az MTI-vel. Tájékoztatásuk szerint a legfrissebb előrejelzések alapján hétfőtől napi egy méterrel emelkedik a Duna vízállása Budapestnél, ahol a folyó várhatóan a jövő hét második felében nyolc métert meghaladó vízszinttel tetőzik.

Mivel ilyen vízállásnál a védekezés sokkal intenzívebbé válik, a főpolgármester szeptember 16-án, hétfőn nulla órától minden budapesti szakaszon harmadfokúra emeli az árvízvédelmi készültséget − tették hozzá.

A Duna felső szakaszán, a Dunakanyar települései megkezdték az árvízi védekezést, a védművek építését.

A határ menti Szobon is elkezdődött az árvízi védekezés, zajlik a Duna-parti uszoda alsó helyiségeinek a biztosítása – írja közösségi oldalán a helyszíni tájékozódás után a térség országgyűlési képviselője.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára Kismaroson Neubauer Rudolf polgármesterrel konzultált az árvízi helyzetről, a védekezés munkálatairól. A polgármester és a védekezés előkészítésében közreműködők folyamatosan figyelik az adatokat,  a Duna vízállását, miközben megkezdődött a védművek építése.

Fotó: Bodonyi Bianka

Nagymaroson is a polgármester, Heinczinger Balázs adott tájékoztatást az árvízi helyzetről. A városvezető elmondta, hogy helyükre kerültek az első mobilgát elemek, a napokban a többi is beépítésre kerül.

Még szintén érdekelheti...