turizmus

Tematikus nappal ünnepli 15. születésnapját vasárnap a szentendrei Skanzenvasút

Európa leghosszabb normál nyomtávú múzeumvasútja, a szentendrei Skanzen Vasút szeptember 15-én, a mozdonyvezetők világnapján ünnepli 15. születésnapját. A tematikus napon a látogatók játékok, kézműves tevékenységek, bringatúrák és meglepetésprogramok segítségével kerülhetnek közelebb a vasút világához.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum keddi közleményében felidézik: tizenöt éve adták át a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumban a mezőhegyesi vasútállomás másolataként elkészült, a múzeum új főbejárataként funkcionáló állomásépületet és azóta próbálhatják ki a látogatók a közlekedést a régen csak vicinálisnak nevezett helyiérdekű vasútvonalon.

Mint írják, a Skanzen múzeumvasútja nemcsak a kiállítások közötti közlekedést könnyíti meg, de valóságos időutazást kínál a vasút és a régmúlt szerelmeseinek.

A múzeum 75 hektáros területének hat megállóhelye között korhűen felújított Ganz-Jendrassik-motorvonat szállítja a látogatókat. A muzeális jármű és annak személyzete nemcsak a különböző tájegységekbe, hanem az 1930-as évekbe is elrepíti az utasokat.

A szerelvény ablakán kitekintve a látogatók beleshetnek a múzeum udvaraiba csakúgy, mint a vasutasok munkájába, valamint megtekinthetik a váltó- és sorompókezelést, az irányváltást és a jegyek ellenőrzését.

A vasárnapi tematikus napon a látogatók a Skanzen Főbejárati épületének peronján a vasúthoz, vonatokhoz, pályaudvarokhoz kapcsolódó költeményeket hallgathatnak, a Nyugat-Dunántúl tájegységben jelzőtárcsát, a Kisalföldön vasutas sapkát készíthetnek, a megállóknál kihelyezett játékok végigjárásával pedig tiszteletbeli vasutasokat avatnak a múzeumban – áll a közleményben.

Még szintén érdekelheti...