gasztronómia

Csili szósz, csilis csoki, csilis fagyi és a többiek – Hatalmas érdeklődés mellett zajlott a XII. Nagymarosi Csípős Fesztivál

Csili, csili, csili és csili… A Nagymarosi Csípős Fesztiválokat ez jellemzi. A mostani, a XII. is erről szólt. Augusztus utolsó hétvégéjén 31-én ismét megtelt a „Csili utca”, a nagymarosi Duna-parti sétányon, ahol a hűvös lombok alatt, királyi panorámával, már kora reggeltől várták a látogatókat.

Ez alkalommal is itt volt Magyarország csípős termelőinek apraja és nagyja, de még a határon túlról is érkeztek termelők, több mint 50 sátor alatt sorakoztak a különböző csípős szószok, csípős termékek. Akik ellátogattak ezen a forró napon a Duna-parti településre, sokféle csípős ételt-italt is megkóstolhattak a helyi vállalkozók kínálatából, emellett válogathattak a számos kézműves termékből és élvezhették a színpadon tartott koncerteket is.

A fesztivál két legnagyobb attrakciója volt 13 órától a 13. csípős evőverseny és 14.30-tól a League Of Fire európai csípősevő övmérkőzés, mindkét alkalommal hatalmas szurkoló táborral.

Természetesen a Nagymaroson élő Nagy Gábor (GaBko Chili) termékei is ott voltak a csípős fesztiválon. Nagy Gábor minden évben készül valami meglepetéssel, most két új terméket árult.  Az egyik egy ázsiai édes-savanyú csiliszósz, a Sweet dragon, melyet felesége kedvére készített. A másik extra limitált Cowboy Candy, ezt egy barátja kérésére kreálta, amely édes-savanyú, ananászos jalapeno befőtt. A kisebb mennyiségben készült termék a fesztivál első óráiban már elfogyott, tudtuk meg Nagy Gábor feleségétől.

Nagy Gábor és felesége

– Gondolta volna, amikor az első csípős fesztivált rendezték, hogy eljutnak a 12-ig és ilyen népszerűsége lesz az eseménynek? – kérdeztem Nagy Gábortól (GaBko Chili) a fesztivál után.

– Nem. 12 éve csak fel akartuk dobni a Nagymarosi Termelői Piacot egy csípős nappal, hogy érdekesebbé tegyük. Akkor még gyerekcipőben járt a csilizés az országban, de azóta a termelők száma is megsokszorozódott és ez a rendezvény vált a szakma és a kedvelők körében az ország legfontosabb ünnepévé. Emiatt a termelői létszám és látogatók száma is egyre növekszik. Mindenki, aki egyszer megtapasztalja a csípős fesztivál hangulatát, az visszatér hozzánk. Ezért is rendezzük meg minden évben. De kezdetben mi sem tudtuk, hogy hová fog fejlődni és nem csak egyszeri alkalom lesz.

– Mennyi árus volt a fesztiválon, hányan jöttek határon túlról és mely országokból?

– 50 feletti létszámmal voltak a kimondottan csípős termelők, ebből 4 volt ebben az évben külföldi, három szlovákiai és egy lengyel. A tapasztalatok alapján már most jelezte több külföldi, hogy jövőre mindenképp jönni szeretnének, így a fesztivál a nemzetközi irányban egyre sokszínűbb lesz, hiszen Európa egyik legnagyobb nevű rendezvényévé nőttük ki magunkat. A csilis kiállítók mellett más termelők és kézművesek is kaptak lehetőséget bemutatkozni. 70 feletti volt a teljes létszám.

– Ki lett a csípős evőverseny győztese?

– Két versenyt rendeztünk. Egy nyílt versenyt és egy profi európai övmérkőzést a League Of Fire profi szervezettel együttműködve. A nyílt verseny győztese: Cselényi István, a profi League Of Fire versenyt Bóka Ödön „Dönci” nyerte.

– Hogyan értékeli a mostani fesztivált?

– A fesztivál egyre növekvő mérete ellenére is képes volt megőrizni családias légkörét. Sikerül minden problémát megoldanunk és ismét nagyon sikeres rendezvényen vagyunk túl. A kiállítók és a város összes vendéglátója, akik kivétel nélkül csatlakoztak a fesztiválhoz, egy utánozhatatlan hangulatú rendezvényt alkottak meg. Az nekünk a legjobb visszajelzés, hogy a kiállítói és látogatószám is minden évben egyre magasabb. A látogatók visszatérnek évről évre és már most várják a következő alkalmat!

A fesztivál szervezője a Nagymaros Városi Könyvtár és Művelődési Ház, fő támogatója Nagymaros Város Önkormányzata, együttműködő partner: Magyar Nemzeti Vidéki Hálózat, kiemelt partner: GaBko Chili.

Fischer Erzsébet

Még szintén érdekelheti...