fejlesztés

Magyarország legnagyobb közoktatási fejlesztését adták át Dunakeszin

– A felkészültség azt jelenti, hogy vannak képzett szakemberek, akik értik, és nemcsak követni, hanem alakítani is tudják a változásokat. Ahhoz, hogy ilyen szakembereink legyenek, a legmagasabb színvonalú oktatásra, illetve képzésre van szükség – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Dunakeszi Diáknegyed átadásán. Tuzson Bence igazságügyminiszer, a térség parlamenti képviselője szerint az itt tanulók és tanítók feladata lesz az iskola hagyományainak a megteremtése. Dióssi Csaba, a város polgármestere kiemelte: Magyarország kormányának segítsége nélkül álmuk csak merész álom maradt volna.

– A Magyarország történetében valaha volt legnagyobb iskolaépítés eredményét mutathatjuk be: gimnázium, technikum, szakközépiskola, közösségi terek, sportcsarnok, uszoda és sok rekord, ami itt létrejött, de még az égig érő székek meséjét is meg lehet írni majd Dunakesziről – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a dunakeszi diáknegyed mai átadó ünnepségén. A Dunakeszin lakó tárcavezető úgy folytatta, a magyarországi kistérségek fejlettségi színvonalát és a jövőbeni fejlődési potenciáljukat bemutató rangsor szerint Dunakeszi az első helyen áll.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter

 – Magyarország történetének legnagyobb iskolaépítése a garancia arra, hogy Dunakeszi és térsége az ország legfejlettebb és legjobb fejlődési lehetőségeket mutató kistérsége marad és lesz a jövőben is. 

Az iskolaépítés hozzájárul ahhoz, hogy Dunakeszi oroszlánrészt vállaljon a magyar gazdaság jövőbeni növekedéséhez és a hazánk jövőbeni fejlődéséhez szükséges képzési és szakképzési feladatok ellátásához – jelentette ki.

A legjobb technológia és oktatás

Felidézte: néhány éve még hihetetlennek tűnt, hogy a iskolakomplexum egyszer elkészül. Minden szélsebesen változik a világon, még Dunakeszi is, az ember csak kapkodja a fejét, például korábban elképzelhetetlen technológiák válnak mindennapos használatúvá, vagy akik ma jóban vannak egymással, azok holnap majd rosszban lesznek, ahol még gaz és fű nő, ott másnap hatalmas épület emelkedik. A fontos kérdés az, hogy ki lesz ezeknek az elképesztő változásoknak a nyertese, a válasz pedig az, hogy azok, akik felkészülnek rájuk. A felkészültség azt jelenti, hogy vannak-e olyan szakemberek és képzett fiatalok, akik értik a változásokat és nem csak követni tudják azokat, hanem alakítani is. 

– Ahhoz, hogy ilyen szakembereink legyenek, a legmagasabb színvonalú oktatásra és képzésre van szükség, ehhez viszont meg kell teremteni a feltételeket. Mindannyian büszkék lehetünk arra, hogy itt Dunakeszin megteremtettük a legmodernebb, a legfejlettebb oktatáshoz és képzéshez szükséges feltételeket, és annak a lehetőségét, hogy mi, dunakesziek a lehető legképzettebb, a változásokra a lehető legfelkészültebb fiatalokat és szakembereket adjunk Magyarországnak és a magyar gazdaságnak, hazánk jövőjének – vélekedett a külügyminiszter.

Szijjártó Péter szerint Dunakeszi és közvetlen környezetének története világosan mutatja azt, hogy a fejlődés csak akkor lehetséges egy adott térségben, ha a legmodernebb technológia letelepedése és a legmagasabb színvonalú oktatás létrejötte együtt jár. 

Itt található a bolygó környezetének megóvásához szükséges elektromos technológiák egyik legnagyobb európai gyára, mostantól a környékbeli fiataloknak lehetőségük lesz arra, hogy a legmodernebb technológiák használatához szükséges tudást helyben szerezzék meg. Dunakeszi az elmúlt időszakban a magyar oktatás fejlődésének és modernizálásának szinonimájává vált, most igazán odatette magát – fogalmazott a tárcavezető.

A hagyományteremtés felelőssége

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a mai nap egy hosszú munka vége és egy másik munka kezdete. Most úgy tűnik, mintha az épület, ami nagyon sok ember munkájának az eredménye, mindig itt állt volna. Felidézte, először csak egy távoli álomnak tűnt, de aztán elkezdődött egy kemény munka a tervezéssel, majd 2022. március 11-én letették az épület alapkövét. Amíg eddig eljutottak, a munka jelentős részét már elvégezték, mert a beruházás anélkül nem valósulhatott volna meg, ha helyben nem kap támogatást egy jó csapattól, akik kitalálták és végigvitték az elgondolásokat, minden apró lépésre odafigyelve. 

Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Dunakeszi országgyűlési képviselője

Hangsúlyozta, létrejött Magyarország legnagyobb középiskolai beruházása, ahova 1500 diák fog járni: két középiskola, két sportcsarnok – az egyik lelátókkal –, uszoda, és sportpályák. 

Ha egymásra raknák az összes széket, ami az épületben van, akkor az pont akkora lenne, mint a világ legmagasabb épülete, a Burzs-al Kalifa. Önmagában az épület nem több, mint tégla, vakolat, festék és malter, ezért élettel kell megtölteni, ami a diákokra és tanárokra vár. 

Amikor először lép át valaki egy ilyen iskola kapuján, akkor tisztában kell lennie a felelősségével, mert ők fognak hagyományt teremteni, és az a kép, ami kialakul erről az iskoláról, hosszú távon meghatározó lesz. Ha az a kép alakul ki róla, hogy ez egy jó iskola, színvonalas itt a tanítás, akkor ennek országos híre megy. Nem csak arról lehet beszélni, hogy ez az ország legnagyobb oktatási beruházása, hanem arról is, hogy ez az ország egyik legjobb iskolája. Hozzátette, a fóti, a csomádi, és a gödi gyerekek is ide fognak járni. 

A kormány segített megvalósítani a dunakeszi álmot

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere

Dióssi Csaba, Dunakeszi polgármestere úgy vélekedett: az épület elkészítésének öt évében több százan dolgoztak a településért, illetve azért, hogy megvalósulhasson a diáknegyed, ami hatalmas lehetőséget fog biztosítani sok-sok dunakeszi generáció számára. Az itt lakók is profitálnak majd az épületkomplexum nyújtotta sportolási lehetőségekből.

Sokak segítsége kellett a Dunakeszi álom megvalósulásához még annak ellenére is, hogy ez az álom nagyon megalapozott volt. A térségben 90 ezer ember él, akikre a városban eddig egy középiskola jutott, ami viszont jó színvonalú intézmény, mivel a vármegye második legerősebb gimnáziuma. Ez az intézmény évente csak száz új diákot tudott fogadni, a város általános iskoláiban pedig ötszáz diák végzett. 

A polgármester kiemelte: 

Magyarország kormányának segítsége nélkül álmuk csak merész álom maradt volna. Ha Dunakeszinek saját forrásból kellett volna finanszírozni ezt a beruházást, akkor 55 évig minden fejlesztési forrásukat félre kellett volna tenni. 

Zentai Kati, a IV. Béla Király Gimnázium igazgatója (b1) és Szekeres-Joó Eszter, a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképzési Iskola igazgatója (j1)

– Azzal, hogy a kormány mellénk állt, az egész ország összefogott a dunakeszi beruházás megvalósulásáért. Sokaktól hallottam azt, hogy milyen jó lett volna, ha ők is ilyen középiskolába járhattak volna. Kívánom a diákjainknak, hogy éljenek ezzel a hatalmas lehetőséggel és sikeres felnőttekké váljanak Magyarország és Dunakeszi javára – fogalmazott a városvezető. 

A helyi egyházi méltóságok áldották meg az új oktatási intézményt

A dunakeszi diáknegyedet megáldotta Bubrik Miklós görögkatolikus parókus és Farkas László római katolikus plébános, illetve áldást kért rá Petriné Chikán Katalin evangélikus lelkész, valamint Kodácsy Tamás református lelkész.

Az épületegyüttes összes hasznos alapterülete nettó 32 087 négyzetméter. A beruházással létrejött egy 20 tantermes gimnázium, 26 tantermes technikum és szakképző iskola, mindkettőhöz egy-egy tornacsarnok, egy közös étterem-konyha, valamint egy városi uszoda. A gimnázium tornaterme alkalmas tömegrendezvények megtartására is, illetve mindkét sportcsarnok felszerelhető szertornászversenyekhez szükséges eszközökkel, és alkalmas ezen versenyek lebonyolítására is, az étterem 500 fő befogadására, míg a konyha 1500 adag étel elkészítésére alkalmas. Az oktatási komplexum 1500 tanulót képes befogadni.

Dunakeszi legújabbkori történelmének legnagyszerűbb pillanata: Zentai Kati, Szijjártó Péter, Tuzson Bence, Dióssi Csaba, Nyúl Zoltán és Szekeres-Joó Eszter ünnepélyesen avatta fel a Dunakeszi Diáknegyed oktatási centrumot

Forrás: mno.hu, Fotó: mno.hu és Kovács Zsolt

Dióssi Csaba polgármester, Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Sipos Dávid alpolgármester

Még szintén érdekelheti...