fejlesztés

A Váci Tankerületi Központ 11 intézményében 1,5 milliárd forint értékű fejlesztések valósulnak meg

Tetőrekonstrukció, akadálymentesítés, fejlesztőszoba kialakítása, udvarfelújítás-komfortosítás: ilyen és hasonló fejlesztések valósulhatnak meg záros határidőn belül a Váci Tankerületi Központ tizenegy intézményében a TOP 20 3.3.3 projekt keretében.


– Tájékoztatónknak az az örömteli apropója, hogy a Váci Tankerületi Központ égisze alatt Vácott és környékén is újabb és újabb jelentős iskolai korszerűsítések és felújítások tudnak elindulni a most kezdődő tanév második felében teljes mértékben központi költségvetési forrásból, ebben a kistérségben mintegy 680 millió forint áll rendelkezésre öt intézmény részére – jelentette be a Cházár András EGYMI Simon Antal tagintézményében tartott sajtótájékoztatón Rétvári Bence, a város, a választókerület országgyűlési képviselője.

Dr. Rétvári Bence és dr. Pánczél János

A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára szóba hozta, hogy ugyan a közeljövőben napirendre kerülő beruházásokat legalább részben uniós forrásból tervezte a kormány, de mivel a baloldal továbbra is akadályozza azt, hogy Brüsszelből akár egyetlen forint is megérkezzen a magyar iskolákba, ezért a kabinet a központi költségvetésből biztosítja a finanszírozást, magyarán noha a fejlesztések összefoglaló leírásában az EU-s támogatás is szerepel, de teljes mértékben magyar állami forrásból valósulhatnak meg a tervbe vett korszerűsítések.

– Mindnyájan tudjuk, hogy a világ minden országában nehézségek vannak a háborúk miatt, Európában legalábbis mindenütt nélkülözni kényszerülünk a gazdaság, vagy épp az egészségügy, az oktatás fejlesztésére szánt forrásokat, amelyeket igen nagy arányban elvisz az elhúzódó, rengeteg áldozatot követelő orosz-ukrán fegyveres konfliktus. A más céloktól elvont horribilis összegű kifizetéseken túlmenően az is gond, hogy mindenütt lassul a gazdasági növekedés. Így aztán a kontinens minden állama sokkal kevésbé van pozitív helyzetben, mint korábban, a háború és a járvány előtt. Ennek ellenére hazánkban nem állnak le az oktatási fejlesztések sem, ezekre akkor is biztosítjuk a fedezetet, amikor sem az EU, sem a helyi önkormányzat nem járul hozzá nagyobb mértékben a települési tulajdonban lévő iskolák felújításához. Rendkívül fontos prioritás, hogy amikor most, majd bármikor a jövőben becsöngetnek, egyre korszerűbb és komfortosabb körülmények várják az oktatási-nevelési intézményekben a diákokat, fiatalokat és kisgyerekeket egyaránt – emelte ki Rétvári Bence.

Végül ismertette, hogy a térségben Vácott a Juhász Gyula iskolában 155, a Radnótiban 143, a Cházár EGYMI tagintézményében 139 millió forintot fordíthatnak fejlesztésre a mostani projektidőszakban, továbbá a püspökhatvani Bene József Általános Iskolában 125, a nagymarosi Kittenberger Kálmán iskolában pedig 118 milliót.

Dr. Pánczél János, a Váci Tankerületi Központ igazgatója elmondta, hogy a TOP 20 3.3.3-as projekt keretében kedvezményezett 11 fenntartott intézményben megvalósuló, összességében csaknem 1,5 milliárd forint költségvetési forrással támogatott különböző munkálatok összesen több mint 4200 diák tanulási feltételeit javítják.
– A közbeszerzési eljárások után a munkálatok mindenütt 2025 tavaszán kezdődhetnek el, befejezési határidejük pedig a következő tanév eleje. Fontosnak tartom még azt is hangsúlyozni, hogy a beruházásoknak az épületek állagmegóvása is fontos része. Mindez azért is jó hír mindenütt, mert az önkormányzatok maradtak a tulajdonosok, így az ő tulajdonukat is óvja, védi az állami fenntartás – emelte ki a tankerületi központ vezetője.

***


A váci Radnóti Miklós iskolának a felújítása során vízszigetelés, villámvédelmi korszerűsítés, akadálymentesítés valósulhat meg.
 A Cházár EGYMI Simon Antal tagintézményében esedékes felújítás tartalma: vizesblokk felújítás, gépészet, csaptelepek, szaniterek cseréje, a szuterén helyiség hasznosítása csoportszoba kialakításával, udvar felújítás, padlózatcsere, a pedagógiai szakszolgálati helyiség felújítása.
 A Juhász Gyula általános iskolában tetőszerkezet felújítás, bádogos szerkezetek felújítása, akadálymentesítés, fejlesztőtermek részleges felújítása szerepel a tervekben.
A nagymarosi iskolában infrastruktúra fejlesztés, a lapos tető felújítása, az informatika terem felújítása, speciális tornaszoba kialakítása, akadálymentesítés, új eszközök, anyagok
beszerzése képezi a küszöbön álló beruházás tartalmát.
Püspökhatvanban nyílászáró csere, akadálymentesítés, fejlesztőszoba kialakítása, fejlesztőeszközök beszerzése szerepel a tervek között.

Ribáry Zoltán

Még szintén érdekelheti...