ünnep

A Szent Korona országa – Országos premier Dunakeszin

Dunakeszin rendhagyó módon emlékeztek meg a keresztény államunk megalapításáról, Szent István ünnepéről. A Katonadombon ma este egy igazi varázslat részesei lehettünk mi, Dunakeszi lakosai.

A Szent Korona országa című oratorikus mű ősbemutatóját láthattuk a Dunakeszi Szimfonikus Zenekar és vendégei tolmácsolásában. Nemcsak az óriási apparátus (200 fős kórus és a 70 fős zenekar, közel 200 m2-es színpad, 12 méter széles LED-fal) nyűgözött le minket ezen az estén, hanem a történelmi témájú, ünnepi hangvételű oratórium is, melynek zeneszerzője Gulya Róbert, szövegírója Dr Varga Tibor jogtörténész, író és Kaszás Géza művész, író, producer, rendező.

Farkas Pál karmester óriási szakértelemmel és lelkesedéssel dolgozott azon, hogy összefogja a fellépőket. A darab öt tétele: Teremtés, Szent királyok, Istennek dicsőség, Csak a szív marad és Vérünk a vérünkkel során. Ez utóbbi egy himnusz, az ország boldogabb jövőjének beharangozása, összegzése, előre mutatása. A szívet melengető témákat a kórus mellett gyönyörű hangú szólisták előadásában élvezhettük. Rálik Szilvia, Liszt-díjas érdemes művész alakította Boldogasszonyt, az anyaistennőt. A Dunakeszin élő Manuel Betancourt Camino basszbariton, a Honvéd Férfikar szólistája, Szent István és Szent László szerepében is debütált.

Ez az országos jelentőségű kulturális esemény méltó lezárása volt városunk Szent István-napi ünnepségsorozatának. Tuzson Bence igazságügyminiszter, országgyűlési képviselő és Dióssi Csaba polgármester is büszkén és elismerően nyilatkozott az egyedülálló előadásról, a művészek munkájáról.

 Ezt az előadást valóban a szívünkbe zártuk mi, akik ott voltunk és állva tapsoltunk a fellépő művészeknek, alkotóknak, s a háttérben szorgosan tevékenykedő résztvevőknek.  

Balogh Edit

Fotó: Bocskay Zsolt

Még szintén érdekelheti...