Dunakeszi

Amikor élmény a nyári szünet

A vakációval együtt véget ért az immáron tizenkilencedik nyári városi tábor Dunakeszin, ahol a szülők féltve őrzött csemetéi az otthonukhoz közel a Nyíltvízi Edzőközpontban pihenhettek.

Ahogy megközelítem a Duna-parti Nyíltvízi Edzőközpontot, kellemes nyári zajokat hoz a szél: vidám gyerekzsivaj keveredik önfeledt nevetéssel. A rendezett zöldfelületek, korszerű udvari játékok és gyönyörű modern épület rögtön levesz a lábamról. A táborvezető, Rákos Nikoletta, kedves mosollyal és nyílt tekintettel érkezik elém, és örömmel vezet körbe a családias táborukban. A gyerekek kíváncsian fordulnak felénk innen-onnan: a pihenősátrakból kikukucskálva, a kártyalapok közül felpillantva, vagy pedig a hinta tetejéről vesznek bennünket szemügyre. Azonnal feltűnik, hogy bár rengeteg a gyerek, de érezhetően nyugodt és elégedett az atmoszféra.

  • Hogy lehet ilyen nyugodt légkört teremteni ennyi gyerek között?
  • A gyerekek hatékony foglalkoztatásának titka a következetes rutin és a folyamatos foglalkoztatás – árulja el Nikoletta. Ugyanakkor törekszünk az egyensúlyra: ha valaki elfárad, bármikor pihenhet, olvashat, válthat foglalkozást a nap folyamán. A fákkal jól árnyékolt tábor rengeteg programot kínál a gyerekek számára, amik szinkronban egész nap zajlanak. A kézműves tevékenységek között választhatnak a gipszfestés, a bőrdíszművezés, ékszerkészítés, és sok más kreatív elfoglaltság közül. Sporttevékenységek is bőségesen vannak, például egész nap zajlik a focibajnokság és a kidobós játék.
  • Hogy alakul a napi rutin? Szigorúak vagytok?
  • A reggelit követően kezdődnek a foglalkozások és szabad játék, majd ezt megszakítja az ebéd. Délután nyugodtabb foglalkozások következnek, majd újraindulnak a sportok és tevékenységek. Természetesen szabályok is vannak, amelyeket be kell tartani: tilos csúnyán beszélni, homokot dobálni, bántani egymást, elvenni más játékát, és verekedni, ezekért akár kitiltás is járhat. A pedagógusok munkáját közösségi szolgálatos diákok is segítik, akik gyakran visszatérnek a kötelező ötven órán felül is.
  • Minden itt zajlik vagy a táboron kívül is vannak programok?
  • Táboron kívül két programon vesznek részt a különleges sárkányhajózáson és a lovaskocsizáson. Ez egyébként a két legjobban várt program, de a sárkányhajózáshoz már külön szülői hozzájárulás szükséges.
  • Ezenkívül rendszeresek a meghívott vendégek. A bűnmegelőzési előadások mellett zenés programok színesítik a napot úgy, mint a Kossuth-díjas Huzella Péter zenész, zeneszerző koncertjei (Kaláka, Magyar Népmesék), valamint az interaktív zenés-táncos Pompás Mese előadások, az idén újdonság BuliZoo táncos produkció is.
  • Ki vehet részt és mik a tábor költségei?
  • Mint minden évben, idén is a város támogatásával valósult meg a tábor, hiszen heti 12.500 Forintból természetesen nem lehetne ilyen magas színvonalon ellátni a gyerekeket. A korábbi gyakorlattal ellentétben néhány éve első osztályos kornál alsó határt kellett húznunk és hatodik osztály felett sem jöhetnek már, akkora a túljelentkezés.
  • Végül beszéljenek az élmények

Segítségemre sietett Andrássy Nóra (12), Andrássy Málna (8) és Kasza Zsombor (9). Nóra és Málna már rutinos táborozók, több éve járnak a táborba. Nóra kedvence a kézműves foglalkozás, és sok barátot szerzett. Testvére, Málna legjobban a lovaskocsizást és a gyöngyfűzést szereti.

Rákos Nikoletta táborvezető és a boldogan nyilatkozó három táborozó

Zsombor pedig második éve jár. Ő azért szereti a tábort, mert kedves, odaadó pedagógusokkal és gyerekekkel találkozik, és iskolán kívüli barátságokat kötött.

Nagy-Laube Csilla

Még szintén érdekelheti...