Környezetvédelem

Rétvári Bence: elindult a negyedik Nagy Ipoly-takarítás

Elindult a negyedik Nagy Ipoly-takarítás, az Ipoly 175 kilométeres partszakaszán és a vízben szedik össze civil szervezetek a folyóba került hulladékot – mondta a Belügyminisztérium (BM) parlamenti államtitkára csütörtökön, Ipolydamásdon.

    Rétvári Bence, aki egyben a térség KDNP-s országgyűlési képviselője, elmondta, hogy a KDNP immár a negyedik évben hirdeti meg a Nagy Ipoly-takarítást, amely egyben környezetvédelmi és teremtésvédelmi akció is.

    Hozzátette, hogy a Duna-Ipoly Sportegyesület és a Pro Civitate Dei Egyesület szervezésében hazai és felvidéki civil szervezetek összefogásával tisztítják meg a hulladékoktól az Ipoly folyót és partját.

    „Több száz ember három napon végigmegy az Ipoly partján és azt, amit az előző évben vagy a folyóba dobtak, vagy egy nagyobb vízállás esetén a folyó sodort magával, összeszedik, hogy az Ipoly egy tiszta, természetközeli folyó maradhasson” – fűzte hozzá az államtitkár.

    Rétvári Bence úgy fogalmazott: mi megvédjük a saját folyóinkat, és az itt élőknek is igényük van rá, hogy tiszta és egészséges legyen az Ipoly és környezete.

    Juhász Hajnalka, a KDNP alelnöke, országgyűlési képviselő, a folyótakarítás szervezője elmondta, hogy az idei az első év, amikor láthatóan kevesebb már a hulladék a folyóban. Hozzátette, hogy minden környezettudatos gondolkodás ott kezdődik, hogy mi magunk vigyázunk a környezetünkre. Látszik a begyűjtött hulladékokból, hogy döntő többségük műanyag, ami azért szomorú, mert ismeretes, hogy ezek az anyagok bomlanak le a legnehezebben – tette hozzá a képviselő.

    A KDNP alelnöke kitért arra, ha Szlovákiát és Magyarországot együtt nézzük, akkor az elmúlt évben 3 tonna szemetet sikerült begyűjteni az Ipoly területén. Hozzátette, hogy az EU minden tagállama tehet különböző vállalásokat, de az a legfontosabb, hogy az emberek szívében legyen benne az, hogy a hazánkat nem szabad szeméttel eltölteni. Több mint 300 önkéntes regisztrált a Nagy Ipoly-takarításra, amelynek a legfontosabb üzenete, hogy amit megteszünk magunkért, azt másokért is tesszük – fűzte hozzá Juhász Hajnalka.

Forrás: MTI

Fotó: MTI/Bruzák Noémi

Még szintén érdekelheti...