Környezetvédelem

Hatalmas mennyiségű hulladékot gyűjtöttek össze a Dunából

Csúcsdöntés történt a Magosfa Alapítványnak a most hétvégi váci Duna tisztítási akcióján: 112 zsák hulladékot, 6 autógumit és számos amorf, a zsákokban sem elférő hulladékot gyűjtöttek be, összesen 10 m3-t. A Magosfa 15 korábbi folyótisztítási akcióján 1,5 nap alatt soha nem szedtek még össze ennyi, oda nem illő dolgot a folyókból – írja a vaci-naplo.hu az alapítvány Facebook-oldalán közzétett bejegyzést szemlézve.

Köszönetet mondanak az önkénteseknek, akik nagyon kemények voltak, és nem csak a hulladékkal küzdöttek meg, hanem az extrém magas szombati hullámokkal, a rengeteg szúnyoggal, 30-40 centiméteres part menti iszappal.

Mint írják: szomorú a helyzet, hihetetlen mennyiségű szemét van az árterekben, aki nem jár arra, nem is sejti. De nem adják fel, folytatják a munkát, és hisznek abban, hogy a Duna környezeti állapotának javításához hozzá tudnak járulni.

Ehhez erőt ad nekik, hogy egy napozó látva a munkájukat, az összes nála lévő készpénzét, többezer forintot odaadta az akció céljára; találkoztak kajakos horgásszal, aki baráti társaságával nem csak szemetet gyűjt, hanem az Égető-sziget mellékágából kicsi vízállás esetén halivadékot ment, átviszi őket jobb helyre; a zsákok elszállításánál spontán módon külön-külön négyen is becsatlakoztak a zsákok cipelésébe.

Végül megköszönik Vác Város Önkormányzatának a támogatását, valamint állandó folyótisztítási partnerük, a zebegényi Depo-Z kenukölcsönző segítségét.

Az akciót az Ipolymente-Börzsöny Natúrpark Egyesülettel valósították meg, ők voltak a pályázati támogatás kedvezményezettjei.

Még szintén érdekelheti...