Kultúra

Sztárözön a főtéren

2024. július harmadik hétvégéjén öt fantasztikus koncerttel várta a Dunakeszi Programiroda a dzsesszkedvelő lakosokat, a IV. Béla király főtéren rendezett Jam Jazz Fesztiválon. Az idő is kegyes volt a dunakeszi, illetve környező településekről idelátogató érdeklődőknek. Kellemes szél lengedezett, a nyári forróság kicsit alábbhagyott. A háttérben csobogó szökőkút hűsítő élményt nyújtott a felszabadultan futkározó gyerekeknek.

A főtér méltó helyszíne az immár nyolcadik alkalommal megrendezett eseménysorozatnak. A fesztivált július 20-án, szombaton Pethő Krisztián, önkormányzati képviselő nyitotta meg, aki tréfásan utalt arra, hogy még a közelben forgató Brad Pitt vagy valamelyik Forma 1-es pilóta is megjelenhet a közönség soraiban. Persze mindenki értette a tréfát, de a hölgyek titokban reménykedve várták, hátha tényleg meglátják a jóképű színészt. A köszöntő után Myrtill és a Swinguistique, majd a Sárik Péter Trió és Falusi Mariann nyűgözte le előadásával a közönséget.

A fesztivál első napját Kollányi Zsuzsi koncertje zárta. Az est során hallott ismert és kevésbé ismert dallamok sokak szemébe csaltak nosztalgikus könnyeket. Mások táncra perdültek a ritmusos, fülbemászó dallamok hallatán. A fehér kanapékra ismeretlenként egymás mellé ült emberek a koncertek végére ismerősként búcsúztak egymástól, s megbeszélték, aki vasárnap hamarabb érkezik, foglal helyet a másiknak is. Így is lett.

A vasárnap délutáni program Voga Viki Quartet koncertjével kezdődött, majd a Pély Barna Band fergeteges műsorával folytatódott. A jazzkedvelő közönség óriási tapssal fogadta a vendégként fellépő Szulák Andreát, aki szokásos humorával és fantasztikus előadásmódjával fokozni tudta az amúgy is fergeteges hangulatot. Pély Barna többször megénekeltette a közönséget, virtuóz gitárjátéka, s az együttes tagjainak „dzsemmelés”-e, azaz „örömzenélése” mindenkit tapsra késztetett. A koncertet a United együttes Keserű Méz című régi slágerével zárták, melyet Barna és Andrea a közönséggel együtt énekelt szinte végtelennek tűnő ideig. Senki nem akarta abbahagyni, de a fesztiválnak, sajnos, mégis vége lett. Sebaj, egy év múlva ismét Jam Jazz!

Balogh Edit
Fotó: Kovács Zsolt és Tóta Krisztián

Még szintén érdekelheti...