aktuális

Dunakeszi Idén is szép reményekkel indult a Virágos Magyarország versenyen

Idén immár 30. alkalommal hirdette meg a Nemzeti Turisztikai Ügynökség a Virágos Magyarország pályázatot, melyre 2024-ben is benevezett Pest vármegye egyik legszebb, legdinamikusabban fejlődő városa, Dunakeszi – tudtuk meg a város főkertészétől. Tóth Eszter elmondta, hogy a tematikus díjra az alagligeti Napsugár Bölcsőde kertjével és a mellette lévő ökologikusan fenntartott piknikparkkal pályázott a város. A háromfős szakmai zsűri tagjai július 16-án látogattak el a városba, akik az egész napos program keretében 18 helyszínt tekintettek meg Dunakeszin, amely 2021-ben már elnyert egy különdíjat, 2023-ban pedig szakmai különdíjjal jutalmazta a zsűri.

A zsűri tagjai és a város képviselői: Bertalan-Kovács Ibolya, a zsűri elnöke, Tóth Eszter, Dunakeszi főkertésze, Burszki Darinka, Baja főkertésze, Nyíri Márton, Dunakeszi alpolgármestere, Bukta Zsuzsanna, Siófok főkertésze

A program kezdetén, a IV. Béla király főtéren tartott sajtótájékoztatón Nyíri Márton környezetvédelemért felelős alpolgármester kijelentette: „Nagyon nagy örömmel tölt el bennünket, hogy Dunakeszi immár többedik alkalommal pályázhatott a Virágos Magyarország különböző kategóriáiban. Bárki is végigmegy a városon, akkor láthatja, hogy megújultak a köztereink, rengeteg virág van kiültetve, nagyon színes és változatos Dunakeszi. Külön köszönöm Tóth Eszter városi főkertésznek és csapatának a munkáját, hogy idáig eljuthattunk. 2010 óta a városvezetésben megvan a szándék, hogy zöld, környezettudatos és virágos várossá formáljuk Dunakeszit, ám ahhoz, hogy ezt professzionális színvonalon meg tudjuk valósítani, mindenféleképpen kellett a főkertész szakmai ismerete és tekintélye. Amikor a Virágos Magyarország zsűri tagjait köszöntöm a városban, egyben azt is mondom szerény büszkeséggel, hogy a mai nap a Zöld Dunakeszi program ünnepnapja is.”

Bertalan-Kovács Judit, a zsűri elnöke szerint Dunakeszi Pest vármegye egyik legszebb városa

A szemle előtt a zsűri elnöke, Bertalan-Kovács Judit a városról alkotott első benyomásairól elmondta: “Azért jöttünk el Dunakeszire, mert nagyon sokat fejlődött, ha csak keresztülhaladunk rajta is látjuk, hogy óriási változások történtek a városban. Az utóbbi 5-6 évben nagyon-nagyon kulturált és sokkal szebb lett. A mai szakmai követelményeknek megfelelően alakították át a parkokat és a zöld területeket, sok helyen meghagyták a természeti környezetet.”

A zsűri elnöke lapunk kérdésére elmondta, hogy Dunakeszi Pest vármegye egyik legszebb települése, versenyre kelhet Veresegyházzal, Cegléddel és Nagykőrössel.

A szakembereket Nyíri Márton alpolgármester és Tóth Eszter városi főkertész köszöntötte és kalauzolta végig a színes virágokban pompázó városban.

A nap végén, Tóth Eszter városi főkertész közösségi oldalán ezt írta: „Egy 18 helyszínből álló programlistát állítottunk össze, ahol a zsűri tagjai megismerhették Dunakeszi természeti és épített környezeti értékeit. Elmeséltük, mennyit, és hogyan teszünk annak érdekében, hogy a közterületeink fejlesztése és fenntartása az erőforrásainkhoz mérten a legmagasabb színvonalon történjen meg! Köszönöm szépen a zsűrizést Bertalan-Kovács Juditnak, Burszki Darinkának, Baja főkertészének, Bukta Zsuzsannának, Siófok főkertészének, akikkel egy igazán tartalmas napot tölthettünk el együtt!”

Nyíri Márton alpolgármester pedig többek között ezt írta Facebook-oldalán: „Nem tudjuk még, mi lesz az eredmény, de kiváló szakemberektől kaptunk elismerő szavakat, akik sokszor rácsodálkoztak a dunakeszi megoldásokra.”

Az országos verseny végeredménye várhatóan ősszel válik ismertté.

V. I.

Fotó: Kovács Zsolt és KesziPress

Még szintén érdekelheti...