aktuális

Nyári strandolási szokások: tippek, egészséges életmód, bőrápolás és diéta

A nyár a pihenés, a szabadság és a strandolás időszaka. Sokan ilyenkor szeretnének minél több időt tölteni a vízparton, élvezve a napsütést és a hűs hullámokat. Ahhoz, hogy a strandolás valóban kellemes és egészséges élmény legyen, fontos odafigyelni néhány alapvető szempontra. Ebben az összeállításban összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat és tippeket, amelyek segítenek abban, hogy a nyár folyamán a legjobban érezzük magunkat a bőrünkben.

A strandolás nem csupán a fürdésről szól; számos más tevékenység is kapcsolódik hozzá, amelyek színesítik és gazdagítják az élményt. A strandok, szabadstrandok gyakran kínálnak lehetőséget különböző vízi sportok kipróbálására, mint például a szörfözés, vízisí, vagy a paddleboard. Ezek nemcsak szórakoztatóak, hanem remek kardioedzést is biztosítanak. Választhatjuk a strandröplabdát is, ami egy klasszikus strandjáték, nemcsak izgalmas, hanem remek módja annak, hogy formában maradjunk és egy nagyszerű közösségi élmény részesei legyünk.

Biztonságos napozás megfelelő fényvédelem mellett

Bár nyár elején évről évre a csapból is az óvatos napozás fontossága folyik, nem árt ismét tudatosítani: a mértéktelen napozás, a fényvédők, a minőségi naptejek, a fejvédő kalap, sapka mellőzése óriási károkat okozhat a bőrnek. A statisztikai adatok is ijesztőek, hiszen folyamatosan emelkedik az új melanómás betegek száma.  

Fontos, hogy napozás közben megfelelő védelemben részesüljünk és elkerüljük a leégést. Az árnyékban való pihenés és a napvédő krém használata elengedhetetlen. Az önfeledt pihenés közben sokszor nem is vesszük észre, hogy a Nap láthatatlan sugarai szinte felperzselik a bőrünket. A nyári napsütés csalogató, de bőrünk védelme miatt nagy körültekintést igényel.

A strandolás alatt is érdemes odafigyelni az egészséges életmódra, hogy testünk és lelkünk is jól érezze magát.

A nyári melegben különösen fontos a megfelelő folyadékbevitel. A víz a legjobb választás, de a cukormentes limonádé vagy a gyümölcsteák is jó alternatívák lehetnek. Kerüljük az alkoholos és cukros italokat, mivel ezek dehidratálhatnak.

Lángos, rétes, rántott hús, vattacukor, jégkrém…  ezek mind csábító és elengedhetetlen kellékei a strandolásnak, azonban ha tudatosabban szeretnénk jól érezni magunkat, akkor sem kell lemondani a finom falatokról.

A könnyű, friss ételek ideális választásnak bizonyulnak strandolás közben. Itt van néhány ötlet: a gyümölcsök közül választhatjuk a görögdinnyét, az ananászt, vagy épp a bogyós gyümölcsöket, melyek nemcsak finomak, hanem hidratálnak is. Készítsünk friss zöldségekből és fehérjedús hozzávalókból salátákat, mint például csirke, hal vagy tofu.

Enyhíthetjük szomjunkat gyümölcsökből és zöldségekből készült turmixokkal, melyek gyorsan és könnyen elkészíthetők, ráadásul tele vannak vitaminokkal.

A nyári strandolás lehetőséget ad arra, hogy kikapcsolódjunk, feltöltődjünk és élvezzük a napsütést. Az egészséges életmód, a megfelelő bőrápolás, a kiegyensúlyozott diéta és a divatos öltözet mind hozzájárul ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és maximálisan kihasználjuk a nyár adta örömöket. Ne felejtsük el, hogy a legfontosabb az, hogy jól érezzük magunkat és vigyázzunk egészségünkre.

Magyarország legnépszerűbb strandjai közül válogattunk

Országhatáron belül is számos kiváló strandot találunk, amelyek minden korosztály és érdeklődési kör számára megfelelő kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak. Legyen szó családbarát strandokról, bulizós helyekről vagy természetközeli helyszínekről, mindenki megtalálhatja a számára legideálisabb strandot a nyári pihenéshez. Ne feledjük azonban, hogy a belépődíjak szezononként változhatnak, így érdemes előre tájékozódni az aktuális árakról és nyitvatartásról.

Dunakeszi Duna-parti szabadstrand

Mielőtt kitekintenénk a „nagyvilágba” örömmel adunk hírt arról, hogy a levonuló dunai árvíz után a szakemberek végeztek a Duna part, így a szabadstrand területének a takarításával és a fertőtlenítésével is, aminek köszönhetően a kánikulai hőségben a hatalmas fák árnyékában pihenhetünk.

A szabadstrandon és a büfék előtt a gyöngykavics burkolat már teljesen új, a kerékpárút érintett szakaszait szinte elsőként tisztították le a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársai, a kisjátszótér is fertőtlenítve, kinyitottak a büfék is, így a dunakesziek visszafoglalták a partot. Napozó fiatalok, vidáman játszó gyerekek, “strandkaják”, finom illatok, zsibongás tölti be a meleg napokon a szabadstrandot és környékét.

A stégek is megteltek a napimádókkal, újra lehet fürödni a Dunába, ám Dunakeszi Város Önkormányzata arra kéri a lakosságot, az egészség és biztonság érdekében tartsa be az érvényben lévő előírást. Mindenkinek kellemes nyarat, jó pihenést kívánnak az önkormányzat vezetői.

1. Balatonfüredi Esterházy Strand

A Balaton északi partján található Balatonfüredi Esterházy Strand az egyik legnépszerűbb strand a magyarok és a külföldi turisták körében. A strand kiválóan alkalmas családok számára, hiszen számos szolgáltatás és szórakozási lehetőség várja a látogatókat, mint például a vízi sportok, játszóterek és különféle vendéglátó egységek.

2. Siófoki Nagystrand (Plázs Siófok)

A Balaton déli partján található Siófoki Nagystrand, közismertebb nevén Plázs Siófok, a bulizni vágyók paradicsoma. A strand nappal a pihenés és a vízi sportok szerelmeseinek nyújt kikapcsolódást, míg éjszaka a pezsgő éjszakai élet központjává válik. Számos bár, étterem és szórakozóhely található itt.

3. Zamárdi Szabadstrand

A Zamárdi Szabadstrand a Balaton déli partján helyezkedik el, és különösen népszerű a családok körében. A strand ingyenes, így ideális választás azoknak, akik költséghatékony nyaralást terveznek. A homokos part és a sekély víz kiváló lehetőséget biztosít a gyermekek számára a biztonságos fürdőzéshez.

4. Lupa Beach

A Budapesttől nem messze található Lupa Beach a fővárosi lakosok egyik kedvenc nyári menedéke. A strandot a fehér homokos part és a kristálytiszta víz jellemzi, amelyek az egzotikus tengerpartokat idézik. Számos sportolási lehetőség, étterem és bár áll a látogatók rendelkezésére.

5. Debreceni Aquaticum Strand

A Debreceni Nagyerdő területén található Aquaticum Strand egy modern, élménydús fürdőkomplexum, amely különféle medencékkel, csúszdákkal és wellness szolgáltatásokkal várja a látogatókat. A strand különösen kedvelt a családok és a fiatalok körében, akik élvezni szeretnék a vízi élményeket és a pihenést.

6. Velencei-tavi Szabadstrand

A Velencei-tó partján található szabadstrandok közül több is igen népszerű, mivel ingyenesek és könnyen megközelíthetők. A tó sekély vize és homokos partja kiváló fürdőzési lehetőséget nyújt minden korosztály számára, különösen a gyermekes családok körében.

7. Tiszafüredi Szabadstrand

A Tisza-tó partján fekvő Tiszafüredi Szabadstrand ideális helyszín a természetkedvelők és a vízi sportok szerelmeseinek. A strand környezetbarát kialakítása és a természet közelsége egyedülálló élményt nyújt a látogatóknak.

Dunakeszi Polgár júliusi lapszám

Még szintén érdekelheti...