Kultúra

Változó programok a Fóti Városi Könyvtárban

2024. június 21-én Szabó T. Anna és Dragomán György volt a vendége a Fóti Városi Könyvtárnak. A könyvtár udvarán számos ember volt kíváncsi a házaspár beszélgetésére. A rendezvény végén Kaba Eszter, a könyvtár vezetője beszélt a vezetése óta történt változásokról.

A humorral ötvözött párbeszédek a NYÁR tematikája körül zajlottak, s beleláthattunk a pár mindennapi életébe, irodalmi munkásságába. A 35 éve együtt lévő Anna és György a beszélgetés során olyat is megtudott egymásról, amit korábban nem tudtak. Mindketten Erdélyből települtek családjukkal Magyarországra, számos díjuk van, köztük a József Attila-díj is. Anna elsősorban verseket ír, György regényeket. Mindkettőjük életének fontos része az írás, amit egymás mellett végeznek, sokat vannak egy légtérben, mégis jól működik közöttük minden. György találóan megjegyezte: „hasonlóan különbözünk”. Azt is megtudtuk, hogy amikor kikapcsolódásra van szükségük, Annának a gyerekversek, Györgynek pedig a főzés jelenti ehhez a megoldást.

A kellemes beszélgetés után dedikálásra is lehetőség nyílt, és tartalmas beszélgetésekkel zárult az est.

Béres Magdi: Kaba Eszter 2023. január elseje óta a könyvtár vezetője, arra kértem, meséljen az azóta történt változásokról.

Kaba Eszter: Az volt a célom, hogy minél több olvasói réteget szólítsunk meg, ezért a hagyományos könyvtári programok mellett, mint pl. az író-olvasó találkozók, újakat is megvalósítottunk. Felelevenítettük a havi kézműves foglalkozásokat, megszólítva ezzel a családokat. A korábbi könyvtári órák nem voltak rendszeresek, ezért csatlakoztunk az Állatbarát Könyvtári Programhoz, melynek köszönhetően sok óvodai és iskolai csoport jár könyvtárunkba. Készítettünk foglalkozásajánlókat, melyből az óvónők és az iskolai pedagógusok tudnak választani. Járni kezdtek a Hargita utcai idősotthonból is az idősek, akiknek havonta készülünk programokkal. Vannak rendhagyó rendezvényeink is, mint pl. a sörkóstoló, és útibeszámolók megtartásához is lehetőséget biztosítunk. Ősztől színházi vetítések is lesznek, melyeknek már megvannak a vetítési jogai is. Tudatosan készülünk arra, hogy valami újat tudjunk kínálni. A Fóti Ősz programsorozathoz is kapcsolódik a könyvtár. Volt már reformkori előadás, s ennél maradva a reformkori gasztronómiáról és színházról is lesz majd programunk. Fontosnak tartjuk, hogy helyi kortárs íróknak is teret biztosítsunk, ebben az évben négy ilyen rendezvény lesz. Karácsony vagy új év táján pedig ismét lehetőség lesz majd egy nagyobb rendezvényre, ahol a helyi írók, költők felolvashatják műveiket.

Kaba Eszter, a Fóti Városi Könyvtár vezetője

B.M.: Nőtt-e az érdeklődők száma az eltelt másfél év távlatából nézve? Min változtatnál még?

K.E.: Igen, nőtt. Az egyes programoknak megvan a törzsközönsége, és már vannak emberek, akik rendszeresen kezdtek el a rendezvényekre járni. A Facebook-oldalt véve alapul, látható, hogy emelkedett a követők száma, azonban akkor lesz stabil könyvtári látogató bázis, ha eléri majd az 1500-at. Az állomány bővítésére is törekednünk kell, hiszen az olvasók nagy részben az új, kortárs könyveket keresik, ezért igyekszünk ezeket beszerezni. Szerencsére erre van fenntartói támogatás is, így komoly összeget tudunk erre fordítani.

B.M.: A könyvtár melletti közösségi ház a könyvtár égisze alá került. Hogyan működik ez jelenleg?

K.E.: 2023 tavaszán a közösségi házat összenyitották a könyvtár épületével, és így mind jogilag, mind fizikailag a könyvtárhoz tartozik. Jelenleg a könyvtárnak egy olyan terme lett, ahol rendszeresen tudunk táboroztatni, programokat megvalósítani. Nagyon örülünk a nagyobb helyiségnek, mert úgy lehet közösséget építeni, ha van hozzá tér is.

Köszönöm a válaszokat és további sikereket kívánok!

Béres Magdi

Még szintén érdekelheti...