fejlesztés

A penciek az új gyalogátkelőhely átadásával biztonságosabban tudnak közlekedni

Pencen június 3-án délután ünnepélyes keretek között adtak át a főúton egy új gyalogátkelőhelyet, melyet a helyiek nagyon vártak, hiszen a rendszeresen bölcsődébe, óvodába, vagy munkahelyre igyekvőknek a megnövekedett forgalom miatt veszélyes volt már az átkelés.

A megjelenteket – köztük dr. Rétvári Bence országgyűlési képviselőt, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkárát és Magyari Lászlót, a Magyar Közút Pest Vármegyei Igazgatóságának igazgatóját – Kádár Ferenc, Penc polgármestere köszöntötte. A köszöntőjében a polgármester kiemelte: azért ünnep ez az alkalom a közösségük számára, mert már annyira várták ennek a gyalogátkelőnek az átadását, ugyanis a településen megnőtt a forgalom, és nagyon hiányzott, mivel a közelben óvoda és bölcsőde is működik.

Kádár Ferenc, Penc polgármestere

„Pencen nagyon sok eredményről tudunk beszámolni, amik közül valóban a legfrissebb ez a gyalogátkelő. Mióta itt állunk, látjuk, hogy szükség van rá. Nyilván mindenki akkor érzi magát igazán biztonságban, ha világosban, vagy sötétben biztonságban tud itt átkelni” – fogalmazott bevezetőjében dr. Rétvári Bence – aki a következőkben beszélt az útnak az állapotáról is, amelyet csak a szennyvízhálózat felújítása után tudnak csak rendbe tenni.

Rétvári Bence országgyűlési képviselő

Az országgyűlési képviselő ezután részletesen kitért arra, hogy az elmúlt években milyen fejlődésen ment át a település. Az általános iskolában 55 milliós, a polgármesteri hivatalban 30 milliós épületenergetikai fejlesztést, felújítást valósítottak meg. Piacfejlesztésre 40 milliót, belterületi utakra 94 millió forintot nyert a település. Bölcsőde jött létre az óvoda mellett 105 millió forintból. Az óvodaudvar 5 millióból, játszótérfejlesztés 5 millió forintból valósult meg. Érkeztek a településre orvosi eszközök, járdákat újítottak fel 5-5 millióért.

A Hungarikum pályázaton elnyert forrásnak köszönhetően kiadvány és egyéb értékek jöttek létre. Az iskolafelújítás-bővítés volt a legnagyobb léptékű – hallottuk. A két épület közötti rész felújítása a következő időszak feladata, addig pedig a konténertantermekben komfortos körülmények között tudnak a diákok tanulni.

Útfelújításra két évvel ezelőtt 28 millió forint érkezett, közösségszervezés, eszközbeszerzés mintegy 5 millió forint, volt szociális tűzifa és felelős állattartási pályázat, ami szintén milliós összeget tesz ki. Rendezvényekre, a faluház tetőszerkezetére is sikerült forrást Pencre hozni. Összességében mintegy 700 millió forint pályázati pénz érkezett Pencre az elmúlt öt évben – hallottuk.

Dr. Rétvári Bence köszönetet mondott Magyari Lászlónak és Kádár Ferencnek, hogy közösen sikerült a gyalogátkelőhelyet megvalósítaniuk, mellyel biztonságosabb lett a település.

Magyari László, a Magyar Közút Pest Vármegyei Igazgatóságának igazgatója

Magyari László emlékeztetett arra, hogy évekkel ezelőtt kezdtek el tárgyalni a polgármesterrel arról, hogy milyen nagy szükség van erre a gyalogátkelőhelyre. Mint mondta: csak a polgármesterrel közösen látták a megoldást, mivel jelentős anyagi ráfordítás szükséges egy jó burkolat létrehozásához, emellett ki kellett építeni a közvilágítást, a kiegészítő járdacsatlakozásokat, táblákat kihelyezni, burkolatjelfestést végezni.

Az átkelőhely elkészítését a társaság vállalta, az aszfaltozás még tavaly megvalósult, az idei évre áthúzódtak az egyéb kiegészítő munkák keretében – mondta Magyar László – aki kiemelte: tapasztalta, nagyon nagy a létjogosultsága ennek a gyalogátkelőhelynek. Az igazgató megköszönte a türelmet, amit az építés alatt a lakosság és az önkormányzat részéről kaptak. Megköszönte kollégái, Millián Anna, Móricz Judit, Juhász Piroska és Tóth Attila mérnökségvezető segítségét, hogy ezt a sikeres létesítményt meg tudták alkotni és reményét fejezte ki, hogy ez a zebra eléri célját.

V. I.
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...