Dunakeszi

A fiatalok és a nyugdíjasok imádják a város balatoni üdülőjét

Csodaszép környezetben található Dunakeszi városi üdülője Balatonakarattyán. A vízparti nyaralóba hetente érkeznek új csoportok Dunakesziről, a nyári szezonban fiatalok járnak ide táborozni, szezonon kívül pedig nagy örömmel keresik fel a nyugdíjasok, akik a természetben feltöltődve, fiatalosan távoznak innen. A minap itt találkoztunk Seltenreich József sportigazgatóval, akivel beszélgettünk a táborozási lehetőségekről és az eddigi tapasztalatokról.

„Nagy örömmel és boldogsággal mondhatom, hogy ez az üdülő fantasztikus előrelépést hozott Dunakeszi életében. Minden nyáron mintegy ötszáz gyereket tudunk itt táboroztatni, és emellett – mint ahogy most is látszik – időseket is tudunk az elő-, illetve az utószezonban fogadni, de a hivatali dolgozóknak is van erre lehetőségük. A hely káprázatosan szép, minden évben valami fejlődik, épül, szépül rajta. Úgy érzem, hogy az üdülő nagyon jó befektetése volt Dunakeszi Város Önkormányzatának, amikor hat évvel ezelőtt sikerült jó üzleti érzékkel a polgármester úrnak megvásárolnia. Akkor jó áron meg tudtuk venni, most pedig az előnyeit tudjuk élvezni” – emelte ki a sportigazgató.

Seltenreich József sportigazgató nyilatkozik a Telekeszi Tv-nek és a városi médiumoknak

A város egyik legnagyobb értéke a balatonakarattyai vízparti üdülő

Az épület szinte egész évben kihasznált – ottlétünkkor sem volt üres -, hiszen ekkor a Nyugdíjas Kiránduló Klub tagjai pihentek itt. Az elő- és utószezonban Csoma Attila idősügyi tanácsnok szervezi a hetente is érkező csoportokat, a nyári diáktáborok szervezését pedig Seltenreich József koordinálja.

„A szülők szívesen hozzák a gyerekeket ide a balatoni táborunkba. Egyhetes turnusokat tudnak itt eltölteni, általában hétfőtől hétfőig. Tematikus táborok is vannak itt: sok a sporttábor, de volt már művészeti és tánctábor, kézműves és citeratábor is. Tavaly volt az első táborunk Ibrányi Mártával közösen, megpróbáltunk egy kicsit a dunakeszi napközis táborhoz hasonlót szervezni a Balatonra. Voltak sport- és kézműves foglalkozások, tehát mindenféle szempontból jól kihasználható hely. A VSD is hoz ide gyerekeket, edző- és úszótáborokat is ragyogóan lehet itt, a Balaton-parton szervezni.

A üdülési szezon kezdetére idén is felépül a városi stég

Az üdülőben összesen 45 gyermeket tudnak fogadni, akiket hétágyas szobákban és a fogyatékkal élő fiatalok részére fenntartott egy háromágyas szobában tudják elhelyezni. Az emeleten és a földszinten is van egy-egy gyermekrészleg, a legfelső emeleten vannak az apartmanok. Az emeleti szobákban is van fürdőszoba, légkondicionálás, igényes közös helyiség, ahol az étkezést is meg lehet oldani, de rendelkezésre állnak játékok is. A különböző sporteszközök kínálata minden évben tovább bővül.

A nyári vakáció idején közel 500 diák nyaral a város balatoni üdülőjében, amit imádnak

„Már az első évtől kezdve SUP-pal segítjük a szórakozást, ami nagyon népszerű a gyerekek körében, de van pingpongasztal, kosárlabdapálya, röplabdapálya, adott a fürdőhely, s a horgászstég is növeli a létesítmény színvonalát. Ami pedig az árakat illeti, átlagot tudok mondani. Idén már emelkedtek az árak, most 80 ezer forint körül jön ki egy gyereknek az egyhetes tábora. Konkrétan én a horgásztáborról tudok nyilatkozni, minden évben mi nyitjuk a táborozások sorát. Mi most 80 ezer forintért hozzuk el a gyerekeket, mely összegben benne van a szállás, az útiköltség, a teljes ellátás, és még a horgászfoglalkozásokhoz kapcsolódó anyagok és eszközök is. Azt gondolom, hogy egészen kedvező ár az összes többi táborhoz képest” – tájékoztatott Seltenreich József.

A táborokat a táborszervezők hirdetik meg, de ha szükség van rá, akkor az önkormányzati programiroda is segítséget nyújt ebben. Az iskolákat is felkeresik minden évben a felhívással, de a kezdetektől azt tapasztalják, hogy a korábbinál kisebbek az intézmények igényei. Érdemes azonban figyelni már tavasszal a VSD honlapját, az iskolák táborszervező pedagógusainak oldalait, ahol meghirdetik a táborokat.

Az idei tábori szezon a balatonakarattyai üdülőben hivatalosan július 1-jével indul, a horgásztábor a nulladik, résztvevői június 22-én érkeznek egy hétre. Az utolsó táborban gimnazisták lesznek augusztus végén.

„Azt gondolom, hogy varázslatos lesz mindegyik tábor. Az időjárás itt mindig szuper, de a hely is. A környezet szerintem egy nagyon jó adottság, úgyhogy örömmel látunk mindenkit, és ajánlom mindenkinek, hogy érdeklődjön, és próbáljon meg eljönni, s akinek a gyermeke, unokája ebbe a korba ér, érdemes igénybe vennie az üdülőt” – mondta befejezésül Seltenreich József.

Az elő- és az utószezonban a nyugdíjasok kedvenc pihenőhelye a város balatoni üdülője

A vízparton az üdülői stégnél Jónás Józseffel találkoztunk, aki feleségével és a barátokkal az első alkalommal pihen a város balatoni üdülőjében. Mint mondja, nagyon jó helyen van a stég, kényelmesen lehet rajta horgászni. Neki ez egy kellemes időtöltés, egyelőre két keszeg akadt horogra – tudtuk meg –, de még jöhet hozzá ponty és kárász is. Ha sikerül pontyot kiemelni, akkor valószínű finom vacsora készül belőle – mondta bizakodva Jónás József.

Az üdülők egy csoportja: Jónás József és felesége (b3), Szegedi Mária (b2) és Györkefalviné Barti Terézia (b1)

Jó hangulatú beszélgetést folytattunk Szegedi Máriával és Györkefalviné Barti Teréziával. A kérdésre, hogyan érzik magukat, először Szegedi Mária válaszolt, aki kiemelte: nagyon jól érzik magukat, a szabadságot, felszabadulást, pihenést jelenti nekik az üdülés, s nagyon vágytak már arra is, hogy megismerkedhessenek új emberekkel. Gyönyörű ápolt, virágos a környezet, élvezettel hallgatják a madarak énekét, csodálják a Balaton lenyűgöző látványát.  – Az üdülő nagyon kényelmes, jó itt lenni, mint ahogy csodálatos Dunakeszin élni – jelentette ki Szegedi Mária, akivel egyetértett barátnője.  

„Az üdülő nagyon kényelmes, jó itt lenni, mint ahogy csodálatos Dunakeszin élni” – jelentette ki Szegedi Mária (j), akivel egyetértett barátnője, Györkefalviné Barti Terézia 

„Annyira vágytunk már más emberek társaságára, mert a nyugdíjas klubban csak kiemelkedő eseményeken rövid időre találkozunk. A közösségépítésnek ez egy jó lehetősége” – tette hozzá Györkefalviné Barti Terézia.

Mindketten egyetértenek abban, hogy Balatonakarattya ideális helyszín a szabadtéri programokhoz. Elégedettek az üdülő felszereltségével, színvonalával, mint mondják, kényelmes az üdülő, jól felszerelt a konyha, s ha lehetne, minden évben eljönnének ide, de hálásak azért, hogy ilyen lehetőséget biztosít nekik Dunakeszi Város Önkormányzata.

Vetési Imre
Fotó: filmkovacs.hu és KesziPress

Még szintén érdekelheti...