Dunakeszi

Két lakópark gondját oldja meg az új csapadékvíz-elvezető csatorna építése

Január 12-én újabb jelentős fejlesztés vette kezdetét Dunakeszin, ahol a város két fiatal városnegyedében, az alagi Tóvárosban és a szomszédos Toldi lakóparkban közel egy kilométer hosszú csapadékvíz-elvezető csatorna épül. A beruházás összköltsége meghaladja a 350 millió forintot, melynek 85 százalékát pályázaton nyerte el Dunakeszi, míg a fennmaradó 15 százalékot az önkormányzat saját erőforrásból biztosítja.

A kivitelező Penta Kft. munkatársai a Huszka Jenő utcában építik a csatornát

A két lakóparkban, az utóbbi években gyakran okozott gondot a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék, amely elöntötte a pincéket, de több lakásban is okozott kárt. Az új csatorna a Toldi lakóparkból, a Huszka Jenő utcában – a Kacsóh Pongrácz köztől – indul és a Kossuth Lajos utca egy részét érintve fordul a Tóvárosba, ahol a Kolozsvár utcában haladva éri el a Tisza utcát, ahol csatlakozik a már meglévő városi gerinchálózatba, amely a Dunába szállítja a csapadékvizet.   

Mint azt a körzet önkormányzati képviselőjétől, Sipos Dávid alpolgármestertől megtudtuk, a kivitelező Penta Kft. munkatársai két csapatot alkotva, két irányból, egymással szemben, a Kolozsvár utcában és a Huszka Jenő utcában kezdték el a csatorna építését, hogy az új vezeték közepénél találkozzanak.

Az alpolgármester kifejtette; „A Huszka Jenő utcában a közművek elhelyezkedése megengedi, hogy az útburkolat alatt épüljön a csatorna, így itt a munkálatok egyetlen előkertet és fát sem fognak érinteni. A kitermelt földet a Huszka Jenő utca 8. előtti közterületen tárolják ideiglenesen, cserébe a beruházás végén a területet rendezi a kivitelező.”

A Dunakanyar Régió megkeresésére Somodi István, a polgármesteri hivatal városüzemeltetési osztályának vezetője elmondta: A Tisza utca és Kismarton utca között 1000 milliméter átmérőjű, onnan pedig 800 milliméteres vezetéket építenek ki a szakemberek. Az új csatorna Huszka Jenő utcai végpontjánál, a Kacsóh Pongrácz köznél vízelvezető rácsokat is elhelyeznek. „A csatorna építése miatt a Kossuth Lajos utcánál lévő buszmegállót ideiglenesen áthelyezzük. A Huszka Jenő utcában a felbontott utat teljes szélességében újraaszfaltozzuk, mivel a felület nagyobbik része megbontásra kerül. A beruházást a kivitelezést végző Penta Kft. augusztusban adja.” – mondta az osztályvezető.

***

Dunakeszi Város Önkormányzata sikeresen pályázott a Pénzügyminisztériumáltal a Pest megye Területfejlesztési Koncepciója 2014-2030 és Pest megye Területfejlesztési Programja 2014-2020 megvalósításához nyújtandó célzott pénzügyi támogatás című kiíráson a Tóváros és Toldi lakópark csapadékvíz elvezetése című projekttel.

A 352,94 millió forintos fejlesztést a Pénzügyminisztérium 300 millió forinttal támogatja.

Szerzdődésszám: PM CSAPVÍZGAZD_2018/6

A kivitelezési munkálatokat a Penta Kft. végzi.

A fejlesztés várhatóan 2021. október 31-én ér véget.



Vetési Imre (Dunakanyar Régió)

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...