gasztronómia

Frissítve: Igazi ínyencségek a III. Váci Disznótoros Fesztiválon

A Dunakanyar fővárosában immár harmadik alkalommal rendezték meg a magyar családok évszázados hagyományait felidéző disznótoros fesztivált. A Vörösház patinás épületei által körbeölelt hatalmas udvaron a régi idők nagyszerű hagyománya, a disznótorok varázslatos hangulata kelt újra életre a kiváló hentesek és böllérek jóvoltából, a gasztronómia ínyencségeket kínáló vendéglátósok révén.

A fesztiválra kilátogatók sokasága megismerkedhetett az ízletes kolbász készítésének fortélyaival, amit a helyben serénykedő vendéglátósok sütés után szolgáltak fel az ínyencségek kedvelőinek.
A tavalyi fesztivál sztárja, a verőcei Tibesz-Hús csapata, Babuk Tibor vezetésével idén is megörvendeztette kiváló készítményével, a helyben töltött, különleges ízesítésű kolbásszal az érdeklődő vendégsereget.

A disznótorok népszerűségét jól mutatja, hogy a váci fesztiválon például a dunakeszi BAHAMAS csapata is bemutatta kolbászkészítő tudományát.

Már a délelőtti órákban is sokan látogattak ki a fesztiválra, melynek kínálata idén is gazdag volt, hiszen a hurka, kolbász mellett hatalmas sütőben készült a sokak által kedvelt hagymásvér, sültek az ízletes húsféleségek, de felvonultak a házi sajtkészítők is…

Betöltötte a hatalmas udvart a színpadról áradó zene, a helyi műsorvezető, Fábián Nicolette hangulatos riportjai, sziporkázóan színes tájékoztatója, akinek mikrofonja előtt – többek között – Babuk Tibor felidézte a korabeli verőcei disznótorok hangulatát, családi, baráti társaságok összefogását, felsorolta a terítékre kerülő finomabbnál finomabb ételek sokaságát, melyek nem hiányozhattak a gazdagon terített asztalról. A táncosok látványos produkciója, gyönyörű ruhájuk méltán váltotta ki a közönség tapsát…

S a fesztivál és a műsorfolyam egész délután folytatódik, melynek fővédnöke Rétvári Bence országgyűlési képviselő volt, aki köszöntőjében kiemelte, hogy minden jel szerint jó gondolat volt Vác programkínálatának kiegészítése ezzel az évet indító szabadtéri gasztronómiai-szórakoztató eseménnyel, hiszen a közösség egyértelműen visszaigazolja a reménykedő várakozást.


„Nem tudom, olvasták-e a hírfolyamban, hogy van egy olyan ázsiai youtube influenszer, aki eljött Magyarországra, elment egy henteshez és direkt disznótoros dolgokat kért, azokat akarta megkóstolni, aztán gasztronómiai rendezvényekre is ellátogatva csinált egy videót, feltöltötte az internetre, és hihetetlenül kilőtt ez a beszámolója világszerte. Kapcsolódóan pedig ezrével sorjáznak a ráerősítő hozzászólások, no meg az olyan bejegyzések, amelyek arról szólnak, hogy már csak ilyen élményekért is érdemes lehet ellátogatni hozzánk. Úgyhogy örüljünk, hogy szüleinknek, nagyszüleinknek, még régebbi elődeinknek köszönhetően olyan hagyományaink vannak, amelyek a világ sok más részén is felkeltik az érdeklődést. Öröm, hogy itt Vácon is meg tudtuk honosítani ezt a hagyományt kiváló gasztronómiai kínálattal és nagyszerű fellépőkkel. Köszönet illeti ezért a szervezőket, a közreműködőket és persze a nagyközönséget egyaránt” – fogalmazott a rendezvény fővédnöke, Rétvári Bence országgyűlési képviselő.

Látogatásunk során tapasztaltak is megerősítették bennünk, hogy a disznótoros fesztiválok szervezői nagyon is „ráéreztek” a közönség igényére, amit a váci fesztivál mellett bizonyít a januári gödi Kolbásztusa többezres látogatottsága és a február 15-én, szombaton sorra kerülő Dunakeszi Mindmegeszi III. toroskáposzta- és böllérverseny, melyen például 32 csapat verseng majd a zsűri és a közönség elismeréséért.

Öröm volt látni és megtapasztalni, hogy a régi, több évszázados hagyományainkat a 21. század modernkori embere is értékeli és újraéli…

Vetési Imre

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...