Vácduka

Rétvári Bence: Tettekkel, szavakkal és kiállással kell „mindennap megvédenünk a szabadságunkat”

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselője kedden Vácdukán az 1956-os forradalom és szabadságharc 68. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi megemlékezésen arról beszélt, hogy Magyarország történelmében minden forradalom és szabadságharc minden lényeges célkitűzése megvalósult, és a forradalmak, szabadságharcok leverőinek egyetlen célkitűzése sem valósult meg hosszú távon.

Úgy fogalmazott: 1956. október 23. magyar szabadság egyik születésnapja; van több születésnapja is a magyar szabadságnak, mert olyan kapós volt, hogy sokan akarták elvenni északról, délről, keletről és nyugatról is. Mindig, „újra és újra küzdöttünk érte, és mindig újra és újra ki is vívtuk”, ezért ezek a napok olyanok, mint a családi születésnapok, családi ünnepek – tette hozzá Rétvári Bence. „Minden korszakban voltak olyanok, akik a magyarokat maguk alá akarták rendelni, és mindig voltak szabadságharcosok, akik ezt nem engedték” – fogalmazott. Rétvári Bence szerint a pesti srácok egy független és szuverén Magyarországért küzdöttek, azért, hogy békében intézhessék a mindennapi élet ügyeit. Arról is beszélt, hogy mára ezek a szabadságjogok megvannak, de nap mint nap meg kell küzdeni azért, hogy meg is maradhassanak.

A parlamenti államtitkár azt mondta, hogy a forradalom ünnepe nemcsak múltba tekintés, hanem jövőbe nézés is, mert „ma ugyanazért kell küzdenünk”, amiért ők is küzdöttek: a magyar szabadságért. A forradalom áldozatai nem pusztán fekete-fehér képek vagy kissé megkopott emlékek, hanem hús-vér emberek, „olyanok, mint mi, vagy a szomszédaink, vagy az osztálytársaink”, ugyanolyan gondolatokkal, érzésekkel, vágyakkal és problémákkal – hangoztatta.

Rétvári Bence kijelentette, amikor Magyarország szuverenitása veszélyben forog, vagy amikor valakik úgy gondolják, hogy a magyaroknak alárendeltekké kell válniuk, és más országokból akarják megmondani, hogy „mit is kellene tennünk, akkor eszünkbe kell, hogy jusson a lyukas zászló, akkor eszünkbe kell, hogy jussanak a Corvin közi harcosok”.

Tettekkel, szavakkal és kiállással kell „mindennap megvédenünk a szabadságunkat” – mondta a politikus. Rétvári Bence arról is beszélt, hogy Vácdukán a művelődési házban – az ünnepség helyszínén – teljesen megújult a színpadtechnika, a belső környezete a Magyar Falu Program segítségével.

Rétvári Bence beszédét követően a helyi, Benedek Elek Általános Iskola hetedikes diákjai színvonalas zenés előadással emlékeztek az ’56-os eseményekre. A megható műsort követően Makkos László Vácduka polgármestere gratulált a műsorban szereplő fiataloknak és felkészítő tanáruknak, Rózsavölgyi Hedvignek. Kiemelte, hogy minden évben színvonalas műsorral segítik az iskola felkészítő pedagógusai, és a diákok az önkormányzati rendezvényeket.

Forrás: 0627.hu/Dunakanyar Régió
Fotó: Szabó Csaba

Még szintén érdekelheti...