aktuális

Megalakult a Dunakeszi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat

2024. október 7.-én megtartotta alakuló ülését Dunakeszi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata, így 14 év elteltével újra lesz képviselete a Dunakeszin élő lengyeleknek.

 A város polgármesteri hivatalában megtartott alakuló ülésen bemutatkoztak a június 9-én, a Magyarországi Lengyel Katolikusok Szent Adalbert Egyesülete jelöltjeiként megválasztott nemzetiségi képviselők, Téglás-Papp Richárd, Kocsis Dániel és Szabó Balázs.

A megjelenteket Kocsis Dániel, mint korelnök köszöntötte, majd a háromfős testület tagjai átvették megbízólevelüket, letették képviselői esküjüket, aláírták esküokmányaikat és benyújtották vagyonnyilatkozataikat. A testület – miután kimondta megalakulását – elnököt és elnökhelyettest választott. Ennek eredményeként Dunakeszi Lengyel Nemzetiségi Önkormányzatának elnöke Szabó Balázs, elnökhelyettese Téglás-Papp Richárd lett, Kocsis Dániel pedig nemzetiségi képviselőként segíti majd kettejük munkáját. Mindannyian társadalmi munkában látják el tisztségüket. A létrejött képviselő-testület elfogadta saját Szervezeti és Működési Szabályzatát is, a soron következő ülésen pedig várhatóan megkötik az együttműködési megállapodást is Dunakeszi Város Önkormányzatával.

Téglás-Papp Richárd, Szabó Balázs, Kocsis Dániel

Szabó Balázs köszöntő beszédében elmondta, hogy Dunakeszin korábban 2002 és 2010 között működött (akkor még kisebbséginek nevezett) lengyel önkormányzat, melynek alapítója és elnöke – az azóta már elhunyt – Jerzy Kochanowski volt. Kochanowski a magyarországi lengyelség közismert alakjaként többszörös alelnöke volt a Bem József Lengyel Kulturális Egyesületnek, elnökhelyettese az Országos Lengyel Önkormányzatnak, alapítója és szerkesztője a magyarországi lengyelség lapjának, a Glos Polonii magazinnak. Nevéhez fűződik a Dunakeszi és Ószandec (Stary Sącz) között létrejött testvérvárosi kapcsolat kialakítása, mely mindmáig él a két város közt. Szabó úgy fogalmazott, hogy szeretnék az ő munkásságának emléket állítva végezni jövőbeli tevékenységüket és új lendületet adni az Ószandeccel meglévő testvérvárosi kapcsolatnak.

Szabó Balázs elmondta még, hogy a lengyel nemzetiségi önkormányzat újbóli megalapítását az tette lehetővé Dunakeszin, hogy a 2022. évi népszámlálás eredménye szerint 28-an vallották magukat lengyel nemzetiségűnek a városban. Mivel a nemzetiségek jogairól szóló törvény úgy rendelkezik, hogy ha egy településen 25-nél többen vallják magukat egy adott nemzetiséghez tartozónak, részükre ki kell írni a települési nemzetiségi választást. Miután akadt három jelölt és őket nemzetiségi jelölőszervezet is támogatta, valamint maga a választás is érvényes és eredményes volt, így 14 év után újra létrejöhetett Dunakeszin a lengyel önkormányzat.

Szabó elmondta, hogy a lengyel nemzetiségi önkormányzat – a törvényi előírásoknak megfelelően – évente négy ülést, köztük egy nyilvános közmeghallgatást köteles tartani; utóbbit decemberben DUNAKESZI LENGYEL NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT SAMORZĄD POLSKI W DUNAKESZI szeretnék majd megrendezni, melyre az összes Dunakeszin élő lengyelt és a lengyel nemzettel szimpatizáló magyart várják majd.

Az alakuló ülésen elhangzott az is, hogy az országban összesen 3.363-an, Pest vármegyében pedig 306-an szerepeltek a lengyel választói névjegyzékben. Szabó Balázs elmondta, hogy sajnos Pest vármegyében nem tudott területi szintű lengyel képviselet alakulni, mivel a vármegyében – Dunakeszi mellett – csak Érden, Szentendrén és Gödöllőn jött létre lengyel önkormányzat, a vármegyei önkormányzat létrehozásához viszont legalább tíz település kellett volna. Az országos választáson a Polonia Nova és a Bem József Egyesület közös listája 9, a Szent Adalbert Egyesület 6 mandátumot szerzett a 15 fős testületben, melynek alakuló ülése október 15-én lesz Kőbányán.

Szabó Balázs bemutatkozásában elmondta azt is, hogy több mint húsz éve elkötelezett híve a lengyel-magyar barátságnak. Több mint kétszáz alkalommal járt már életében Lengyelországban, felsőfokon beszél lengyelül. 2010-ben a Nemzetközi Visegrádi Alap ösztöndíjasaként egy évet tanult a Varsói Egyetemen. A 2010-es években a lengyel és a magyar nemzeti szervezetek közötti kapcsolatok építésével és ápolásával foglalkozott és mind politikai, mind pedig kulturális téren számtalan kétoldalú kezdeményezésben vett részt az elmúlt húsz évben. 2009 óta rendszeres résztvevője a november 11-i varsói Függetlenség Menetének, melyen ma már több százezer lengyel vesz részt minden évben. Számos történelmi megemlékezés, ünnepség, konferencia és lengyelországi utazás ill. lengyel csoportok magyarországi utazásának megszervezésében vett már részt. 2017-ben határon túli magyar és határon túli lengyel ifjúsági szervezetek számára szervezett nagy sikerű nyári tábort Budapesten és a Balatonon. Hosszú évek óta a lengyel To My Kibice futballmagazin munkatársa és éveken át volt szerzője a lengyel futballról tudósító Ekstraklasa.hu oldalnak. A Legia Varsó futballcsapatának szurkolójaként a lengyel futball és a lengyel szurkolói mozgalom nagy rajongója. A júniusi nemzetiségi választásokon Dunakeszi mellett az Országos Lengyel Önkormányzat képviselőjének is megválasztották.

Szabó Balázs végezetül azt is elmondta, hogy az önkormányzat megalapítása és vezetése mellett szándékában áll a helyi lengyel közösség újjászervezése is. Ezért arra kéri a Dunakeszin élő lengyeleket, hogy vegyék fel a kapcsolatot vele a címen és kövessék be az önkormányzat újonnan létrehozott Facebook-oldalát is a facebook.com/polonia.dunakeszi címen.

***



Még szintén érdekelheti...