Emlékezés

Tisztelgés és főhajtás az aradi vértanúk emléke előtt

Dunakeszin a gyönyörűen felújított Aradi vértanúk terén Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a város országgyűlési képviselője emlékezett meg az 1849. október 6-án kivégzett tizenhárom hős tábornokról és Magyarország első felelős miniszterelnökéről, Batthyány Lajosról.

Október 6-a a magyar történelemnek és a magyar ünnepeink sorában egy különleges nap, nemzeti gyásznap, amikor megemlékezünk az aradi vértanúkról. Az aradi vértanúkról, akik hősök voltak, és életüket áldozták Magyarország függetlenségéért és szabadságáért – jelentette ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter péntek reggel Dunakeszin, az Aradi vértanúk terén tartott megemlékezésen.

A város országgyűlési képviselője szerint Magyarországot és a magyar történelmet mi hajlamosak vagyunk úgy látni, mint tragédiák sorozatát.

„Igen, október 6-a valóban egy tragédia volt, amikor 13 aradi vértanút és Batthyány Lajost, Magyarország első miniszterelnökét kivégezték. De önmagában a magyar sors és a magyar történelem nem tragédiáknak a sorozata. Mi magyarok egy különleges képességgel rendelkezünk. Bennünk van a megmaradás képessége. Erre hívja fel a figyelmet az 1848-as szabadságharc és forradalom, és az aradi vértanúk mártíromsága is. Mert bár a forradalom és a szabadságharc elbukott, de mégis mi magyarok ebből nőttünk ki. Hogyha nem lett volna forradalom és nem lett volna szabadságharc, mi magyarok sohasem lettünk volna olyanok, amilyenekké váltunk.

Talán sohasem lettünk volna olyan erős és egységes nemzet. És nem bírtuk volna ki a történelem viharait. Nem bírtuk volna ki azt az időt, ami 1848 után következett, nem bírtuk volna ki az első világháborút és az azt követő tragédiát, Trianont, és nem bírtuk volna ki a második világháborút, az azt követő időszakot, a terrort és 1956-ot sem. De 1848, az aradi hősök mártíromsága összekovácsolta a magyarságot, és minket, magyarokat igazi nemzetté tett. Talán ez a legfontosabb öröksége ennek az időszaknak, október 6-ának, Magyarország mártírjainak. Én arra kérem önöket, hogy ha ezekre az emberekre, a magyar hősökre emlékezünk, mindig az jusson eszükbe, hogy Magyarország és a magyarság ebből nőtt ki, ebből lettünk erősek, és ma, amikor arra gondolunk, hogy magyar, Magyarország, rájuk kell gondolni az ő örökségükre, és arra, hogy mi magyarok ebből táplálkozunk, és ebből fog fejlődni a magyar jövő is” – hangzottak az igazságügyi miniszter szavai.

Tuzson Bence beszédét követően a város vezetőivel, az önkormányzati és a nemzetiségi képviselőkkel, az intézmények vezetőivel együtt koszorút helyeztek el az aradi vértanúk emléke előtt tisztelgő szobor talapzatán.
V. I.

Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...