Egyház

Száz éve épült a felsőgödi római katolikus templom

Szeptember 14-én reggel ünnepségre készültek a gödi Bozóky téren. A templom körül sürögtek-forogtak az emberek. A plébánia kertjében sátrak látszódtak. Székek és esővédő ernyők kerültek a templom főbejárata elé, szerelték a külső hangosítást, miközben fekete mappával kezükben a kórus tagjai vonultak be a templomba egy órával a szentmise kezdete előtt. A tornyon lévő visszaszámláló éjfél óta „0 napot” mutatott.

1924. szeptember 14-én Hanauer Antal István váci megyéspüspök szentelte fel a templomot Jézus Szíve tiszteletére. Napra pontosan száz évvel később a centenáriumi hálaadó szentmisét utóda, Marton Zsolt mutatta be, aki 2008 és 2015 között volt plébánosa a gödi katolikus híveknek. A templom szentélyében több olyan pap is jelen volt, akik Gödről indulva kapták papi hivatásukat. A megjelenteket Miklusiak Kristóf SDS szalvatoriánus szerzetes, plébános köszöntötte. Jelen volt továbbá Kammerer Zoltán polgármester, Simon Tamás, a gödi TESZ vezetője és Szabó István, Pest vármegye közgyűlésének elnöke.

A főpásztor kiemelte, hogy hálát kell adnunk azokért az emberekért, akik annakidején szorgalmazták a felsőgödi templom megépítését. Így megemlékezett pilismaróti Bozóky Gyula vezérkari ezredesről, aki felkarolta és szorgalmazta az építkezést. Leszármazottai közül néhányan jelen voltak az eseményen.

Marton Zsolt szentbeszédében elmondta, hogy fel kell tennünk magunknak a kérdést: őseinknek mit jelentett és mit jelent nekünk most, a 21. században a templom? Mintegy ezerhétszáz éve emelnek hajlékot a keresztény közösségek Istennek. Az Újszövetségi Szentírás zsidókhoz írt levelében Szent Pál apostol úgy fogalmazott: „Az Isten szava ugyanis eleven és átható.” A templom ad helyet az Oltáriszentség (görög szóval: Eucharisztia) megünneplésének. Egyben ez a helye az itt lakó hívek közös imáinak is.

A mise végén a templom szentélyének falába helyeztek egy időkapszulát, mely a jövendő kort emlékezteti majd e jeles napra.

Az ünnepi szertartás előtt és alatt a kibővített létszámú Szent Imre-kamarakórus végezte a zenei szolgálatot kórusművekkel, hangszeres művekkel és a szentmise énekeinek tolmácsolásával. Vezényelt Franczel Ágnes, Slezsák Zita és Slezsák János karnagy.

Az ünnepi mise után a szervezők ebéddel várták a híveket a plébániaudvaron.

***

Idén a jubileumi ünnepségek egybeestek a XVIII. Ars Sacra-hét gödi eseménysorozatával. Szeptember 14-e és 22-e között volt látható Balázs András atya festménykiállítása a Rumi Tamás Közösségi Házban.

Szeptember 15-én, vasárnap este a Gaude Kórus szentmiseszolgálata és koncertje hangzott el a felsőgödi Jézus Szíve-templomban.

Szeptember 20-án, pénteken este a Custos Consort Régizene Együttes adott hangversenyt a felsőgödi római katolikus templomban.

Két nappal később, szeptember 22-én délután pedig Bátorfi Ildikó tartott előadást a felsőgödi templom építésének történetéről a Rumi Tamás Közösségi Házban.

Laurinyecz Péter Pál

Fotó: Bea istván

Még szintén érdekelheti...