aktuális

Dunakeszi felkészült a dunai árvízi védekezésre

Az érkező dunai árhullámmal és az ezzel kapcsolatos előkészületekre vonatkozóan a felkészültségi szint 100 százalékos. Az Országos Mentőszolgálat, a rendőrség és a honvédség 12 ezer fővel felkészült, hogy bárhol segítsen az országban, ahol arra szükség van – jelentette be Tuzson Bence igazságügyi miniszter, Pest vármegye 5. számú választókerületének országgyűlési képviselője a dunakeszi parton tartott helyszíni bejáráson.

A térség kormánypárti országgyűlési képviselő elmondta, hogy a választókerületében Gödöt és Dunakeszit érinti a dunai áradás, ezért a két város polgármesterével, Kammerer Zoltánnal és Dióssi Csabával a helyszínen egyeztetett az előttük álló feladatokról.

– Az összehangolt, operatív munkát a vízügyi szakemberek közreműködésével megkezdtük. Mint az ismert, a Vízügyi Igazgatóság közzétett egy listát, miszerint vannak olyan települések, amelyek önállóan védekeznek, ezek közé tartozik Dunakeszi is, de természetesen, ha bármilyen olyan helyzet alakul ki, amelyik veszélyeztetné az itteni embereket vagy az embereknek a vagyonát, úgy készen áll a magyar kormány a beavatkozásra. A vízügyi szakemberek folyamatosan monitorozzák a helyzetet – jelentette ki a miniszter, aki hozzátette: sajnos elég nagy vízállás várható.

– Itt Dunakeszinél is 8 méter feletti vízállásunk lesz, ami igen magas, ezért már elkezdődött az erőteljes védekezés. Országgyűlési képviselőként folyamatosan egyeztetünk Dióssi Csaba polgármester úrral, hogy az árvízi helyzetben szükség van-e bármilyen állami segítségre, beavatkozásra. Felkészülünk a nagyobb árhullám érkezésére, de igazából egy-két nap múlva fogjuk látni a pontos helyzetet. Most is esik az eső Dunakeszin és a Duna vízgyűjtő területén is (2024. szeptember 16., a szerk.). Pontosan nem tudjuk még, hogy mekkora lesz a vízállás, de valószínűleg meghaladja, de legalábbis eléri majd a 2013-as elég magas szintet. De mindent megteszünk az eredményes védekezés érdekében – emelte ki Tuzson Bence igazságügyi miniszter, a térség fideszes országgyűlési képviselője.

Dióssi Csaba: mindenki a helyén van

A város polgármestere helyi sajtónak adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a 2013-ashoz hasonló árvíz várható Dunakeszinél.
– Szerencsére birtokában vagyunk az eredményes védekezéshez szükséges szakmai tapasztalatnak és tudásnak, mindenki a helyén van, a szükséges anyagok és eszközök rendelkezésre állnak. Dunakeszin viszonylag kisebb területet érint az árvízi védekezés, az előrejelzések szerint – ahol éppen állunk – a Duna-sorra fog kiönteni a víz. Természetesen máshol is védekezünk, hiszen a 2-es főútnál vannak olyan átereszek, amit hogyha nem sikerülne elzárni, akkor az ipari parkot is fenyegetné a víz. De annál a vízállásnál, amit előre jeleztek, valószínűleg a 2-es főútnál nem kell védekeznünk – mondta a polgármester, aki azért hozzátette: mindenesetre homokzsákokkal előkészültünk.

Dióssi Csaba úgy ítéli meg, ha az árvíz nem haladja meg a 2013-as, a révnél mért 891 centimért, akkor nem igényel nagy létszámú védekezést az árvíz.

– Jelenleg tíz fő tölti a homokzsákokat, pár ezerre lesz szükségünk, ám amennyiben a 2-es utat is eléri az áradás, akkor jóval több kell a védekezéshez – jelentette ki a város polgármestere, aki köszönetet mondott az önkéntes segítőknek, akik a Dunakeszi Közüzemi Nonprofit Kft. munkatársaival együtt a védekezés előkészítésén dolgoznak.

Dióssi Csaba azt is elmondta, hogy a Facebookon létrehoztak egy jelentkezési lapot, amelyen regisztrálhatnak az önkéntesek, akik kizárólag a helyi védekezés irányítóival együttműködve vehetnek részt az árvízi védekezésben.

Vetési Imre

Fotó: Kovács Zsolt és KesziPress

Még szintén érdekelheti...