aktuális

Hétvégén lesz a Hétkápolna kegyhely Mária-búcsúja

Az idén szeptember 14-15-én lesz a Hétkápolna kegyhely Mária-búcsúja, a város minden évi eseménytörténetében kiemelkedő alkalom a váci egyházmegye egyik legjelentősebb zarándoktalálkozója is egyben.

A hétkápolnai búcsú az idén is fatimai ájtatossággal kezdődik, 14-én 17 órai kezdettel, a főmisék időpontjai: szombat 18.00 (főcelebránsa Dr. Varga Lajos segédpüspök), vasárnap, a Székesegyháztól 9 órakor induló körmenet után 10.00 órától (bemutatja Marton Zsolt megyéspüspök), szombaton éjféli szentmise is lesz a hagyományokhoz híven, ezúttal Dr. Tanczik Balázs plébános-helyettes vezetésével, s nem marad el a régi rítusú szentmise sem (időpontja 15-e 17 óra, főcelebránsa Dr. Varga Lajos segédpüspök).

A Hétkápolna kegytemplom 1815 óta búcsújáróhely. A legenda szerint egy váci asztalosmester betegségéből felépülve egy Szűz Mária szobrot helyezett el a forrásnál, amely a templom mögött található. A „Kúti-kép” hamarosan átkerült az Isten-háza főoltárára. A stáció úton sorakozó kis építmények képei Szűz Mária hét örömét és hét bánatát jelenítik meg.

A búcsút minden évben a Mária naphoz (szeptember 12.) közelebb eső hétvégén tartják, sok hívő messziről zarándokol a Hétkápolnához, számosan már előző éjjel is a kegyhelyen virrasztanak.

A búcsú nem csak egy helyi vallási rendezvény, hanem a város és a környező települések híveinek közösségét egyesítő program is egyben. Az esemény számos hitéleti és liturgikus ünneplési lehetőséget kínál, amelyeknek célja a lelki feltöltődés és az együttlét erejének megtapasztalása. Ugyanakkor a két napos alkalom hozzájárul a váci régió gazdag kulturális és vallási örökségének megőrzéséhez, a távolabbról érkezőknek kiváló lehetőség Vác egyedülálló építészeti örökségének megtekintésére.

Ribáry Zoltán

Még szintén érdekelheti...