aktuális

Ünnepélyes tanévnyitó Dunakeszi első technikumában

A kiemelkedő várostörténeti eseményhez méltó ünnepélyességgel vette kezdetét Dunakeszi első technikumában, a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskolában a 2024/2025-ös  tanévnyitó, melyen a Himnusz közös eléneklését követően Dióssi Csaba polgármester zászlóval ajándékozta meg az iskola közösségét. Tanévnyitó beszédet Szekeres-Joó Eszter, a második tanévet elkezdő technikum és szakképző iskola igazgatója mondott.

Az augusztus 31-én átadott impozáns Dunakeszi Diáknegyedben több száz ünneplőbe öltözött Lányis diákot és tanáraikat, az oktatókat, a jeles eseményen jelenlévő szülőket köszöntő Dióssi Csaba polgármester csodálatos pillanatnak nevezte az iskola életében a második tanévnyitót, melyet már új otthonukban, a Dunakeszi Diáknegyedben tarthatják.

– Várostörténeti eseménynek lehetünk részesei, hiszen Dunakeszi – tavaly megalakult – első technikuma a második tanévet ebben csodálatos oktatási centrumban kezdheti el. Jól mutatja a jelentőségét az is, hogy Dunakeszinek korábban csak egy középiskolája volt, az 1963-ban alapított gimnázium, amelynek 27 évet kellett várnia arra, hogy saját épületben működhessen. Nektek kedves diákok csak egy évet kellett várni erre a nagyszerű pillanatra – emelte ki a városvezető, aki köszöntőjét azzal folytatta, hogy a kis, és nagy közösségek, egy nemzet összetartozásának egyik legmagasztosabb szimbóluma a zászló, melynek a történelmünkben, az életünkben mindig kiemelkedő jelentősége van.    

– A zászló a közösség összetartozásának szimbóluma, melyen ugyan rajta van az iskola jelképe, de ma még egy nyitott könyv, amit ti fogtok teleírni. És az, hogy kinek mi fog eszébe jutni erről a zászlóról a jövőben, az a munka, az a tanulás, az a tevékenység, ami itt folyik a technikumban, az fogja megtölteni tartalommal – jelentette ki a város polgármestere, aki köszönetet mondott mindazoknak, akik a diáknegyed felépítésén dolgoztak, a pedagógusoknak, akik sokat tettek azért, hogy iskolájuk új épületében kezdhesse el a 2024/25-ös tanévet.

– A jövőhöz sok sikert kívánok! Azt hiszem, hogy nagyon fontos Magyarországnak, nagyon fontos Dunakeszinek, hogy sok jó képességű, szorgalmas, képzett ember szolgálja a városát és hazánkat – hangzott Dióssi Csaba ünnepi jó kívánsága, aki ezt követően átadta Szekeres-Joó Eszter igazgatónak az iskolának adományozott zászlót, melyet együtt emeltek magasba hatalmas taps kíséretében.

– A diákok között nemcsak iskolán belüli, hanem iskolák közötti barátságok is születtek. A továbbiakban is kéz a kézben, egymást segítve szeretnék élni mindennapjaikat, hiszen a közösség ereje fontos, legyőzhetetlen – hallhattuk a rendezvény háziasszonyától. Ezt szimbolizálta az ősi norvég vers is, melyet Áder Sára, a IV. Béla Király Gimnázium 10. évfolyamos tanulója és Bartha Kristóf, a Váci Szakképzési Centrum Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 10. évfolyamos tanulója tolmácsolt nagy sikerrel.

– Ezek vagyunk mi! – kezdte beszédét elérzékenyülve Szekeres-Joó Eszter, a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképzési Iskola igazgatója, aki elismeréssel a hangjában méltatta a két versmondó diákot, az iskola közösségének összefogását, melynek eredményeként 221 tanulóval és 28 pedagógus kollégájával együtt ünnepélyes keretek között kezdhetik el az új tanévet a diáknegyedben.

A diákok, a szülők és Zentai Kati, a velük együtt a diáknegyedben működő IV. Béla Király Gimnázium igazgatója köszöntése után úgy fogalmazott, hogy a szombaton tartott Nemzeti Tanévnyitó után nehéz megszólalni és azt felülmúlni.

– Fantasztikus eseménynek lehettünk részesei, hiszen átadták hivatalosan is a Dunakeszi Diáknegyedet, felszentelték az épületegyüttest, miniszterek és miniszterhelyettes urak, valamint Dióssi Csaba polgármester úr indítottak el bennünket utunkon. A mai reggel azonban csak a miénk. Mondhatnám úgyis „szűk családi” körben és bár a létszám miatt nem helytálló a kifejezés az érzésem mégis ilyen.

Egy diáknegyedes Lányis közösség indul most útjára. És ennek a közösségnek tagjai vagyunk mindannyian tanulók, oktatók és szülők egyaránt. Mitől leszünk egy közösség? Közösek a céljaink, segítjük és támogatjuk egymást az elvégzendő feladatokban, a mindennapi kihívásokban, és együtt örülünk majd a sikereinknek.

Mondhatnám azt is a lecke fel van adva. Esélyt kaptunk arra, hogy ebben a Magyarországon egyedülálló oktatási intézményben taníthassunk és tanulhassatok. Most rajtunk a sor, hogy megmutassuk, méltók és képesek vagyunk arra, hogy helytálljunk és megfeleljünk a magas elvárásoknak. Hiszem, hogy képesek vagyunk rá, EGYÜTT.  A szakképzés folyamatos megújulása, fejlődése és lehetőségei lehetővé teszik számunkra, hogy sikerre vigyük iskolánkat – mondta a jövőbe vetett hittel és elszántsággal.

Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter szombaton elhangzott ünnepi köszöntőjéből idézve kiemelte: „Célunk, hogy fiataljaink értékelvű a kor kihívásaira felkészítő nevelésben, oktatásban részesüljenek. A szakképzés, a szakma identitást is ad, mely büszkeséggel tölt el, mert ez által válik hivatássá a tudás és az ismeret.”

Szekeres-Joó Eszter szerint a fiatalok szakma választása az elköteleződés szép példája, amely mellé az iskola pedig a naprakész tudást, a modern infrastruktúrát, a kimagasló, jól felszerelt laborokat, a kulturális és sportprogramok rendezésének műszaki, technikai feltételeit biztosítja.

„A tudás megszerzéséhez miden szükséges digitális eszközt biztosítunk tanulóink számára, így amikor a mobiltelefonok használatát mellőzük a tanítási idő alatt nem a digitalizáció útjába kívánunk állni, hanem azt biztosítani, hogy figyelmüket az érdemi tanulásra fordítsák” – hangsúlyozta napjaink egyik aktuális kérdésére is utalva.

Majd így folytatta: „Nekünk kell kijelölnünk azokat az alapértékeket, melyek hosszú időre meg fogják határozni ennek az intézménynek a szellemiségét és az oktatásban elfoglalt helyét.”

A névadó Lányi Ferenc, az 1926-ban alapított Dunakeszi Járműjavító első igazgatójának kiemelkedő tevékenységére utalva kijelentette, hogy a legendás hírű igazgató munkássága mérvadó számukra az értékteremtésben, hagyományaik kialakításában.

– Közel száz év telt el azóta, hogy Dunakeszin megkezdte munkásságát, és dolgozott annak fejlődéséért, a fiatalok oktatásáért, a családok jobblétéért, a kultúra és a sportélet megszervezéséért. Az ő élete, hite, céljai, elvégzett munkája és embersége legyen minta iskolánk nagy családjának minden tagja számára.

Kívánok mindannyiunknak sok erőt, jó munkát és sikeres tanévet – zárta tanévnyitó beszédét Szekeres-Joó Eszter, aki a tavaly útjára indított szép hagyományként igazgatói kézfogással avatta Lányis diákokká a kilencedikes tanulókat.  

A Szózat közös eléneklése után a 221 diák és a tantestület tagjai elfoglalták a diáknegyed európai színvonalú tantermeit, hogy elkezdjék önmaguk és az iskola történelmének írását…

Vetési Imre
Fotó: Kovács Zsolt

Még szintén érdekelheti...