aktuális

Becsengettek – Dunakeszin két középiskola a szombaton átadott diáknegyedben kezdte a tanévet  

Augusztus és szeptember fordulója történelmi időszakként vonul be Dunakeszi krónikájába, amely hírt ad majd arról az utókornak, hogy 2024. augusztus 31-én ünnepélyesen avatták fel Magyarország legnagyobb közoktatási fejlesztéseként a Dunakeszi Diáknegyed középiskolai centrumot. A látványos avató ünnepség után pedig még aznap a Nemzeti Tanévnyitónak adott otthont az európai színvonalú oktatási intézmény, melyet ma reggel, szeptember 2-án szívet melengető tanévnyitó keretében vett birtokba a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium és a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola közel ötszáz diákja és a két iskola tantestülete. Dióssi Csaba polgármester a tanévnyitókon elmondott ünnepi köszöntője után díszes zászlót ajándékozott a két középiskolának.

A IV. Béla Király Gimnáziumban reggel nyolckor kezdődött az ünnepélyes tanévnyitó, melyen a Himnusz közös eléneklése és a verses összeállítás után Zentai Kati igazgató asszony kedves szavakkal köszöntötte a gimnázium immár harmadik tanévnyitóján az új alma materbe költözött diákokat és a pedagógusokat.

Zentai Kati, a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium igazgatója

Külön szeretettel köszöntötte Szekeres-Joó Esztert, az ugyancsak a diáknegyedben új otthonra lelő  Váci Szakképzési Centrum Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola igazgató asszonyát, köszönetet mondott az új oktatási centrum építésében, létrehozásában és berendezésében közreműködő szakembereknek.

Szekeres-Joó Eszter, a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképzési Iskola igazgatója


– Mindannyian izgatottan vártuk az új, általatok is állami iskolának tartott épület átadását, a beköltözést. Olyan környezetben tanulhattok és taníthatunk, amely minden szempontból a legmodernebb. Egész nyáron, a tikkasztó melegben is folytak a munkálatok azért, hogy modern osztálytermek, tornatermek várjanak bennünket a legmodernebb felszerelésekkel. Szeretném megköszönni a Dunakeszi Tankerületi Központnak, Dunakeszi Város Önkormányzatának, a Dunakeszi Programirodának, a Városi Sportegyesület Dunakeszinek, az építtetők, a bútorozók munkáját, a rengeteg itt dolgozó munkásnak, a szülőknek, a kollégáknak, a diákoknak azt, hogy itt lehetünk végre. Hihetetlen munka volt! Ezalatt nem csak azt értem, hogy fizikailag nagy munka volt a tanévkezdésre előkészülni, hanem azt is, hogy az elmúlt két évet türelemmel, egyedi megoldásokkal, kicsit szűkebb körülmények között, de megoldottuk – hangzottak az igazgató asszony mondatai.

Zentai Kati úgy fogalmazott, hogy ez lesz a legnehezebb iskolai évük, melyet rendkívül nagy izgalommal és rendkívül nagy felelősséggel kezdenek el a Dunakeszi Diáknegyedben.
– A monumentális épület kínálta lehetőségek, a modern oktatói környezet nagy kihívás elé állítja a még teljesen új, alakuló tantestületet és a diákságot is. A hatalmas terek, a szokatlanul tágas környezet, a modern eszközök mind-mind új lehetőséget kínálnak. Lehetőséget, és ezzel együtt egy teljesen új megközelítést, új gondolkodásmódot. Kiderül, hogy az a maroknyi csapat, amely eddig hihetetlen odafigyeléssel meg tudta oldani egy kis szűk tér adottságainak nehézségeit, tud-e élni a lehetőséggel, és ki tudja-e alakítani azt az álomiskolát, amelyre az ide jelentkező diákok vágynak ebben a grandiózus, csodás környezetben. Hatalmas munka, nagy felelősség – hangsúlyozta a IV. Béla Király Gimnázium igazgatója.

Mint elhangzott a harmadik tanévet elkezdő gimnázium 269 tanulóval lépett be az új intézménybe

Zentai Kati bejelentette, hogy egy két tannyelvű és három új nyelvi előkészítős osztály 144 diákja kezdi meg tanulmányait a gimnáziumban

Hozzátette: Iskolánk már nem a Dunakeszi Radnóti Miklós Gimnázium tanintézménye, hanem önálló intézmény, a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnázium.

Szólt arról is, hogy az önállóság sok feladattal jár, sok mindent meg kell tanulniuk, hiszen a sok újdonsággal felelősséget is kaptak, vigyázniuk kell értékeikre, meg kell becsülniük a rájuk bízott feladatokat, az épületet, a lehetőségeket.

Köszönetet mondott „a nagyoknak”, a kilencedikes és tízedikes diákjaiknak, akik sokat segítettek a tankönyvek elhelyezésében, a gólya avató szervezésében és rendezésében.

„Öröm volt látni, hogy színes „Bélás” pólóitokba öltözve ízelítőt adtatok abból a légkörből, melyet kialakítottunk az eltelt időszakban” – hangzottak a dícsérő szavak.

Zentai Kati így folytatta megnyitó beszédét: „Kedves Gólyák! Kérem, hogy ötleteitekkel, javaslataitokkal gazdagítsátok születendő gimnáziumunk hagyományait. Az idei tanévben indul első két tannyelvű osztályunk, új képzés, izgalmas lehetőségekkel. A vége hatalmas kihívás, hiszen közületek 95%-ban mindenkinek felsőfokú nyelvvizsgával kell rendelkeznie.”

A szülők felé fordulva bemutatta a diáknegyed modern infrastrukturális kínálatát, a magas színvonalú oktatást segítő korszerű eszközök tárházát, a sportolási és kulturális lehetőségek gazdag választékát.

„Ez az iskola, azt gondolom, és remélem, hogy már a második otthona is lehet gyermekeiknek, hiszen a tanuláson kívül számos sportolási lehetőség, szakkör, délutáni elfoglaltság megszervezésére nyílik lehetőségünk. Mindent fokozatosan kívánunk kialakítani, hiszen egyszerre mindent nem lehet. Lesznek változtatások, fennakadások, amelyekhez most türelmüket és megértésüket kérem. Számítunk támogató segítségükre” – kérte az igazgató asszony.

A 2024/2025-ös tanév kezdetén reményét fejezte ki, hogy minél több diákjuk sikeres lesz tanulmányaik során.

– Dolgozzunk együtt azért, hogy ez az iskola olyan legyen, amilyet együtt megálmodunk.
Törekedjünk arra, hogy az év folyamán minél több diákunk érjen el sikereket tanulmányaikban, és tartsuk szem előtt azt is, hogy az iskola nemcsak modern oktatási feltételeket biztosít, és nemcsak kényelmet, hanem azt a mérhetetlen és hatalmas nagy felelősséget, ami az ország legnagyobb középiskolájának kialakításával jár. Sok-sok munka, remélem, sok-sok mosoly és öröm is lesz ezzel együtt – bizakodott.

Zentai Kati bejelentette, hogy a kezdő „nyolcas” tantestület ma már 34 főre gyarapodott, az igazgató tevékenységét igazgató-helyettesként Póczik Eszter és Furkó Gergely segíti. Név szerint köszöntötte az új kollégákat és bemutatta a négy új osztályfőnököt is. Befejezésül a diákoknak tartalmas és sikeres tanévet kívánt!

Mindkét iskolának zászlót adományozott a város polgármestere

Dióssi Csaba polgármester

Dióssi Csaba polgármester köszöntőjében bizakodással beszélt arról, hogy hazánk legnagyobb és legújabb oktatási centrumát a diákok és a pedagógusok megtöltik tartalommal, egy olyan közösséget alkotnak, melyre mindannyian büszkék lehetünk.

Reményét fejezte ki, hogy ennek a közösségnek a szímbóluma lesz az a zászló is, melyet az új oktatási intézményben elkezdett tanév emlékére adományozott a Dunakeszi IV. Béla Király Gimnáziumnak.

A polgármester által adományozott zászlót Zentai Kati igazgató vette át

A város polgármestere gratulált a pedagógusoknak, akik nagyon sokat tettek azért, hogy az iskolához méltóan kezdődhessen el a 2024/2025-ös tanév.

– Sok sikert kívánok, és kívánom, hogy megfeleljenek annak a várakozásnak, ami most itt ezzel az iskolával kapcsolatban a városban, a tankerületben, a megyénkben megnyilvánul – emelte ki a városvezető.

A tanévnyitó ünnepség műsorában közreműködött Áder Sára, a IV. Béla Király Gimnázium 10. évfolyamos tanulója és Bartha Kristóf, a Váci Szakképzési Centrum Lányi Ferenc Technikum és Szakképző Iskola 10. évfolyamos tanulója.

Az ünnepélyes tanévnyitó a Szózat közös eléneklésével zárult, amely után megkezdődött egy új – reményeink szerint sikeres és eredményes – korszak a IV. Bélások életében, akik a Lányisokkal együtt elkezdték írni iskolájuk és a diáknegyed történelmét…

Vetési Imre

Fotó: Kovács Zsolt

(Külön cikkben tudósítunk a VSZC Lányi Ferenc Technikum és Szakképzési Iskola tanévnyitójáról. a szerk.)

Még szintén érdekelheti...