turizmus

Keresik az Év Kilátóját és az Év Turistaházát

Ötödik éve keresik a legszebb panorámájú tornyot és a legkellemesebb turista szálláshelyet. A kedvencét bárki beküldheti augusztus 31-ig, hogy az egész ország szavazhasson rá, és akár elnyerheti az Év Kilátója vagy az Év Turistaháza címet. A beküldött pályázatokból a tíz-tíz legjobbra lehet szavazni szeptember 23-tól a döntőben.

A pályázat leírása így szól:

Az Év Kilátója

Biztosan túráztál vagy bringáztál már úgy, hogy egy megerőltető mászás után kárpótolt a kilátás. A végtelen panorámák, az eget súrló hegyek, a csillogó tótükrök a távolban… Megannyi kellemes emlék. De hol áll az a kilátó, amelyik a legszebb tájat mutatja meg? Vagy maga az épület is különleges? Még jobb! Küldd el nekünk!

Az Év Turistaháza

Te is szívesen ébredsz a természetben? Mi sem esik jobban egy kiadós túrázás után mint egy kényelmes, tiszta szállás, ami a túraútvonalon van. Még jobb, ha kerékpárral is elérhető, és távol esik a civilizációtól, hogy igazán kikapcsolódhass. Magyarországon számos turistaház épült, újult meg az utóbbi években. Reméljük, már te is megpihentél egy-egy bakancsos szálláson – ha felejthetetlen élmény volt, jelöld Az Év Turistaházának!

Pályázati feltételek:

https://aktivkalandor.hu/kaprazatos-kilatasok-es-takaros-turistahazak-kuldd-be-az-ev-kilatojat-es-az-ev-turistahazat/ linken lehet jelölni kilátót és/vagy turistaházat Az Év Kilátója és az Év Turistaháza címre, a kívánt információk megadásával és fotó feltöltésével.

A pályázat során a jelölt építmény/épület fotójának feltöltésével a pályázó ingyenesen, területi és időbeli korlátozás nélküli felhasználási jogot enged a pályázat kiírója részére, mellyel a fotók szerzői jog érvényesítése nélkül szabadon felhasználhatóak, külső és belső kommunikációs felületeken megjeleníthetőek.

Nem lehet nevezni a tavalyi évben tíz legjobb közé kerülő kilátót: Szent László kilátó-kápolna (Gödöllői-dombság), Kardosfai-kilátó (Zselic), Millenniumi kilátótorony (Bükk), Szár-hegyi kilátó (Bakony), Tücsökdomb kilátó (Keszthelyi-fennsík), Óház-kilátó (Kőszegi-hegység), Dévényi Antal kilátó (Pilis), Csóványos kilátó (Börzsöny), Naplás-tavi kilátó (Pesti-síkság), Felsővár-kilátó (Gömöri–Hevesi-dombság), illetve nem lehet nevezni a tavalyi évben tíz legjobb közé kerülő turistaházat: Rostallói Ökotudatos Nevelési Központ (RÖNK) (Zemplén), Szalajka-ház (Mátra), Fátyol Vendégház (Bükk), Meteor Turistaház (Zselic), Farkasgödöri turistaház (Bükk), Gyopár Kulcsosház (Mecsek), Rotter Lajos Turistaház (Budai-hegység), Muck Turistaház (Soproni-hegység), Kismagos Erdei Oktatóközpont és Szállás (Börzsöny), Szent Mihály-völgyi Zarándokház (Bakony).

A pályázat menete:

augusztus 21-31. között várjuk a beküldött pályázatokat

a beérkezett pályázatokat szakmai zsűri értékeli és előszűri, mellyel a tíz-tíz legjobb pályázat kerül kiválasztásra

szeptember 23. és október 2. között a tíz-tíz legjobb pályázatra lehet lájkolással szavazni az Aktív Kalandor Facebook oldalán

október 3. eredményhirdetés, a leadott szavazatok alapján Az Év Kilátója és Az Év Turistaháza a legtöbb szavazatot kapott építmények (szavazatazonosság esetén a szakmai zsűri sorsolással dönt)

Az Év Kilátója esetén a szakmai zsűri előszűrésének elbírálási szempontjai:

építmény állapota

környezet rendezettsége

szolgáltatási szint (infó táblák, távcső stb.)

kilátóba vezető turistaút színvonala

panoráma

aktív és ökoturisztikai jelentőség

Az Év Turistaháza esetén a szakmai zsűri előszűrésének elbírálási szempontjai:

épület állapota

környezet rendezettsége

szolgáltatási szint (konyha, fürdőszoba felszereltsége stb.)

turistaház mellett vezető turistaút színvonala

közeli látnivalók

aktív és ökoturisztikai jelentőség

férőhelyek száma

több célközönséget érint (gyalogos, kerékpáros, lovas, vízi megközelítés stb.)

Még szintén érdekelheti...