fejlesztés

Átépítik a Dunakanyar fővárosának legveszélyesebb útkereszteződését

Esztergomban, a Dobogókői-Petőfi-Terézia-Kálvária út találkozásánál körforgalom, valamint négy gyalogos átkelőhely létesül a STRABAG és alvállalkozói kivitelezésében. A projekt során felszámolják a balesetveszélyes csomópontot és a városkép is rendezettebbé válik.

Nem piskóta – ha valaki simán átjut a reggeli csúcsforgalomban az esztergomi Terézia utca – Petőfi Sándor utca kereszteződésén. Az esztergomiak által a babapiskóta formája miatt piskóta-körforgalomnak nevezett csomópont megépítése a balesetveszély és a gyakori torlódások miatt, régóta napirenden volt.
Tavasszal a város önkormányzata aláírta a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-vel a kereszteződés átalakításáról szóló szerződést. A munkaterület április 30-i átvétele után a STRABAG szakemberei alvállalkozók bevonásával elkezdték a munkálatok I. ütemét a Dobogókői-Petőfi-Terézia-Kálvária út csomópontjában.

Teljesen átépítik a veszélyes kereszteződést

A projekt keretében – kaptuk a tájékoztatást a kivitelezést végző cég illetékesétől – felújítják az 1111-es út 35+236-35+394 km szelvényei közötti szakaszt 370 méter hosszúságban. Továbbá körforgalmat alakítanak ki a Budakalász-Dobogókő-Esztergom összekötő út esztergomi szakaszán a Dobogókői út – Petőfi S. út – Terézia utca – Kálvária út csomópontjában.

Megújulnak a közművek és kiépítik a csapadék-elvezető rendszert

A közlekedési hálózat fejlesztésével egyidőben a munkavégzéssel érintett területen modernizálják a közműveket is. A munkálatok mostani szakaszában közel 400 méter hosszon új ivóvíz-, és 635 méteren új elektromos vezetéket építenek ki.

Megújul a távközlési hálózat is és átalakítják a csapadékvíz-elvezető rendszert is. Utóbbi esetében:

a téglaboltozatos csatornaszakasz helyére 160 centiméteres vasbeton csapadékcsatornát alakítanak ki 110 méteres szakaszon a Terézia út irányába.

A nagyátmérőjű csapadékcsatornához további 125 és 100 cm átmérőjű ágak csatlakoznak, amellyel a Dobogókői és a Kálvária út vízelvezetését oldják meg.

A munkavégzés idején korlátozásokkal, de biztosítani kell a forgalom áthaladását

A munkálatok a város közlekedésében kiemelt szerepet betöltő csomópontban zajlik. Emiatt legalább egy irányban folyamatosan biztosítani kell az átmenő forgalom zavartalanságát. A munkaszervezést ezért olyan szakaszokra bontották, hogy elsőként a Petőfi utcát zárták le. Majd ennek feloldása után a Terézia utcát nem használhatják az autósok, végül a Dobogókői úti ágra kerül ki a behajtani tilos tábla.

A körforgalom kiépítése és a közműfejlesztés munkálataival és a munkával érintett szakasz aszfaltozásával az év végéig elkészülnek a STRABAG szakemberei, valamint a kivitelezésbe bevont alvállalkozók.

Forrás: Magyar Építők

Még szintén érdekelheti...