Sport

Olimpiát nyert a dunakeszi edző tanítványa – Interjú Kós Hubert nevelőedzőjével, Magyarovits Zoltánnal

– Az egyik legtehetségesebb tanítványod, Kós Hubert a párizsi olimpián 200 méteres hátúszásban olimpiai bajnok lett. Mit éreztél, mire gondoltál a cél előtt tíz méterrel, amikor Hubi gigászi küzdelmet vívott az aranyéremért? Milyen érzések játszódtak le benned, milyen emlékek jöttek elő az egykori edzőben? – kérdeztem az évtizedek óta  Dunakeszin élő Magyarovits Zoltántól, aki kilenc és fél éven át volt Kós Hubert edzője.

– Tíz méterrel a vége előtt már láttam, éreztem, hogy ezt meg fogja nyerni! Mindvégig nagyon bíztam Hubiban! Itthon a tévé előtt drukkoltam neki és nagyon boldog voltam, amikor győztesként ért célba. Tapsoltam, ugráltam örömömben, lepergett előttem az együtt töltött közel egy évtized, a közös munka, az együtt elért sikerek. A 200 méteren elért fantasztikus sikere előtt két napot kint voltam a párizsi olimpián, a helyszínen láttam Hubert 100 méteres hátúszását, és amiket akkor úszott és a tavalyi teljesítménye alapján biztos voltam benne, hogy megnyeri a 200 méteres hátúszást. Csodálatos élmény és érzés a világ tetején látni az egykori tanítványomat. Lepergett az együtt átélt kilenc és fél év minden filmkockája, 2013 nyarán, tízéves korában kaptam meg és 2022 decemberében váltak el az útjaink, amikor ő kiment Amerikába a világhírű Bob Bowmanhoz. 

Magyarovits Zoltán

– Az eredmények azt bizonyítják, hogy rendkívül eredményes és sikeres egy évtizedet töltöttetek együtt.

– Ez egy hosszú időszak volt, rengeteg munkával, de legnagyobb örömömre nem volt hiábavaló a rengeteg edzés, a versenyek izgalma, az edzőtáborok sokasága. Nagyon sokat voltunk távol a családtól, a hazánktól, de mindez eltörpül ahhoz a fantasztikus sikerhez, ahhoz a fejlődési görbéhez, ahhoz a szép karrierhez, ami ebben az olimpiai aranyéremben csúcsosodott ki.

– Mi volt a legnagyobb közös sikeretek?

– Szerencsére bőven van mire büszkének lennünk! A 2022-es Európa-bajnoki aranyérem volt a legnagyobb sikerünk. Előtte, 2021-ben junior világcsúcsot úszott Hubi, ami a mai napig fennáll. A közös munkánk gyümölcse a felnőtt magyar bajnoki címek, országos csúcsok. Hubert tehetségét és klasszisát az is mutatja, hogy ő mind az öt úszásnemben nyert országos bajnokságot. Ez is jól példázza, hogy mennyire sokoldalú és mennyire képzett versenyző volt már ebben az időszakban is.

– Úgy emlékszem, amikor 2022-ben kiment Amerikába, úgy nyilatkoztál, hogy egyetértesz Hubi döntésével, mert ez a fejlődését, a sikerét szolgálja.

– Abszolút! Fél évvel a kiutazása előtt a világbajnokságon elért 6. helye után – ami nem rossz teljesítmény egy fiatal versenyzőtől – leültünk az édesapjával együtt hármasban, és elmondták, Bob Bowman megkereste, hogy a csapatában készülhet. Önmagában már eleve ez is egy óriási szakmai megtiszteltetés, a közös munkánk elismerése is, mert Bob Bowman nem mindenkit hív meg a csapatába. Korábban olyan világsztárokat edzett, mint Michael Pelps, aki összesen 23 olimpiai aranyérmet nyert, de említhetem a francia  Léon Marchand-t, aki a párizsi olimpián négy egyéni aranyérmet nyert. Hubert az Amerikába való távozása után 4 hónappal lett világranglista vezető, 7 hónappal később pedig világbajnok, amihez hozzájárult Bob munkája is, aki sokat javított Hubi fordulóin. De azt se felejtsük el, hogy nap, mint nap világsztárokkal, olimpiai bajnokokkal együtt edz, ami óriási motiváció, olyan kihívás, mintha világversenyen úsznának. Magyarán egy versenyző fejlődésében rengeteget jelent, hogy milyen közegben készül, milyenek az edzőtársak, ami megmutatkozik az eredményekben is. Van egy ilyen mondás nálunk is, hogy a legjobb edzés a verseny. Bob Bowman csapatában minden edzés egy világverseny. Sokat jelent az amerikai versenyrendszer, melyben egy-két hetente egyetemi versenyek vannak, sokkal magasabb színvonalúak, mint a magyarországi versenyek. Úgy gondolom, hogy ezek összessége, az amerikai közeg és mentalitás, Bob tudása és edzésrendszere, valamint az a képzettség, technikai tudás, amit itthonról vitt magával Hubert, mindezek eredménye az olimpiai aranyérem.

Az olimpiai bajnok Kós Hubert kilenc és fél évig volt Magyarovits Zoltán tanítványa

 – Kós Hubert egyik nyilatkozatában éppen erre utalt azzal a kijelentésével, miszerint Bob Bowman szakmailag nem annyival több, mint ti vagytok, hanem inkább az a közeg és a versenytársak, amiről, akikről az előbb beszéltél

– Tavaly, amikor találkoztunk a világbajnokságon, akkor mesélte Hubi, hogy még karácsonykor is le kellett menniük edzeni. Marchand és a többiek szó nélkül végrehajtották, amit Bob Bowman meghatározott nekik. Kérdeztem is tőle, ha én mondom, hogy karácsonykor is van edzés, akkor mit válaszolt volna. Mire ő, biztos, hogy nem úszott volna. Ez is mutatja, hogy Bob Bowman szava, tekintélye mennyivel nagyobb, mint a miénk. Én kilenc és fél évig edzettem, emberileg is közel kerültünk egymáshoz, és e szerint nem voltam elég kemény. De az is tény, hogy abban a csoportban van 8-10 hasonlóan nagy tudású úszó, ott meg kell küzdeni azért a helyért, ami itthon az övé volt. Régóta látszott, hogy Hubert volt az egyes számú versenyzőm, amit tehetségével és szorgalmával kivívott itthon. Amerikában elölről kellett kezdeni mindent, meg kellett dolgozni azért, hogy ott is kiemelkedjen az ottani úszók közül. Ez is segítette abban, hogy ilyen jó lett, megnyerje az olimpiát. Feljutott a csúcsra.

– Zoli, szakmailag, emberileg mit adott neked Kós Hubert olimpiai bajnoki címe, mit tudsz profitálni a sikerből?

– Úgy gondolom, hogy Hubi sikere szakmailag a magyar utánpótlásedzők elismerése is. Emlékszem, amikor először találkoztam Bowmannal a budapesti világbajnokságon, akkor ő gratulált nekem Hubi teljesítményéhez, ami egy kicsit fura volt, de jólesett!  De tavaly például a fukuokai világbajnokságon, amikor odamentem hozzá, és mondtam neki, hogy köszönöm ezt az aranyérmet, akkor azt mondta nekem, hogy ő köszöni nekem, hogy egy ilyen tehetséges, jól képzett fiút odaadtunk neki. Ez nekem egy hatalmas szakmai elismerés, abban erősített meg, hogy az a munka, amit végzünk, az jó.

Az ifjúsági korú Ábrahám Minna 6. helyen végzett váltóban

– Mi több, sikeres is. Véleményed szerint Kós Hubert, Milák Kristóf és a többi nagyszerű magyar olimpikon sikere milyen hatással lehet az újpesti tanítványaidra?

– Feltétlenül jó hatással, újabb motivációt ad a mindennapi munkához. Akik a csoportomban Huberttel együtt úsztak, azok látják, hogy mennyire kifizetődő, ha a tehetség szorgalommal párosul. Hubi példakép lett, aki mellett az utóbbi négy-öt évben voltak nagyon jó úszók a csoportomban. Tanítványaim közül az ifjúsági korú Ábrahám Minna 6. lett váltóban a párizsi olimpián, ami nagy siker. Ma már az is óriási siker, ha valaki kivívja az olimpiai indulás jogát. Nagyon kemény szintidőket kell teljesíteni. Büszke vagyok rá, hogy két ilyen fiatal úszóm remekül szerepelt a párizsi olimpián. Nagy boldogságomra van egy másik olimpiai bajnok tanítványom is az öttusázó Gulyás Michelle személyében, akinek egy éve vagyok az úszóedzője. Életem legszebb olimpiájaként éltem meg a párizsi ötkarikás játékokat!

A másik olimpiai bajnok tanítvány, az öttusázó Gulyás Michelle

– Mi pedig rád vagyunk büszkék, hogy dunakeszi polgárként évtizedek óta töretlen lelkesedéssel, szakmai alázattal dolgozol a magyar úszósport sikeréért, melyhez szívből gratulálunk!

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...