aktuális

Népszerű a II. Dunakeszi Borsétány!

Finom borok, remek programok, jó hangulatú baráti beszélgetések és a kiváló borászok szakmai információi teszik teljessé a Duna-parti rendezvényt, melyre az első napi nagy siker után szombaton is szeretettel várják a különleges élmények és élvezetek kedvelőit!

A Dunakeszi Programiroda tavaly egy újabb nagyszerű és közkedvelt közösségi program alapjait „építette ki” a Dunakeszi Borsétány megnyitásával, amely idén augusztus 16-17-én várja a finom borokat, a jó hangulatú baráti és szakmai beszélgetések kedvelőit.  Hét neves szőlőtermelő- és borkészítő pincészet kiválóbbnál kiválóbb borait kóstolhatják meg a kulináris élvezetek kedvelői. A kánikulai hőségben a Duna-parti szabadstrand hatalmas fáinak hűsítő árnyéka mellett kiválóan enyhítette a vendégek szomjúságát az ízletes, zamatos borok gazdag választéka. A neves borászok finomságainak fogyasztása közben kellemes zenei program emelte a vendégek hangulatát.

A rendezvény üde színfoltja a két műsorvezető – Kundlya Zsófia, lakossági kapcsolatokért felelős önkormányzati megbízott és Fejes Miklós – sziporkázó színessége, akik a borászokkal remek „miniinterjúkat” készítettek. Megismerhettük a szőlőművelés és a borkészítés fortélyait, azt a szakmai folyamatot, melynek eredményeként az aranyló, selymes nedűt nagy élvezettel kortyolgathatjuk…

A kiállítók között idén is találkozhatunk Dunakeszi egyetlen helyi szőlőbirtok tulajdonosával és borászával, Guttmann Vilmossal. A Guttmann Borház tulajdonosa, a népszerű kertészmérnök-borász – akiről közismert, hogy imádja a verseket, a költészetet – ezúttal is irodalmi igényességgel beszélt a szőlőművelés és a borkészítés küzdelmekkel tarkított gyönyörűségéről. A városszerte Vili bácsiként szeretett borász elmondta, hogy idén is magas minőségű borokat tudnak előállítani, mivel megfelelő a cukor foka és egészséges az idei szőlőtermés. A kertészmérnök-borász elmondta, hogy az egyik jelentős ültetvénye Dunakeszi határában van, melyet 40 évvel ezelőtt telepítettek. A másik szőlőbirtoka Vác neves területén, a város fölé emelkedő nagyhírű Törökhegyen terül el. A műsorvezetőket is lenyűgöző borásztól megtudhattuk, hogy a szőlőfajták közül a Zalagyöngyét, a Pölöskei muskotályost és a Zweigelt részesíti előnyben. Vilmos bácsi egyik slágerbora a Zweigeltből készült rozé, amely – mint fogalmazott – „a helyi völgy, a helyi napsugár örök harmóniájának szerelmi terméke.” 

„Hajdú Roland a Bükki borvidék borait hozta el a borsétányra. A Tokaj és Eger között elterülő borvidék potenciális területe 17800 hektár, melyből napjainkban 800 hektáron terem még szőlő. Ezen a borvidéken a nagyobb érlelési potenciálú fehér fajták adják a legnagyobb minőséget (chardonnay, olasz rizling, furmint), melyekhez szépen nőnek fel a zenit, zengő és cserszegi fűszeres fajták. A kékszőlők vonatkozásában a kékfrankos, a zweigelt, a pinot noir, a cabernet franc tűnik a borvidék fő húzóerejének”– foglalta össze a borász nyilatkozatát a dunakeszipost.hu.

A két műsorvezető Hajdú Rolandot az ökológiai borok készítéséről és annak szigorú szabályrendszeréről is kérdezték, aki azt is elárulta, hogy a helyi Bormánia üzlet révén alakult ki a kapcsolatuk Dunakeszivel.

Idén a Lajvér Borház, a Feind Pincészet, a Bükki Borok, a Holdvölgy Birtok, a Sauska Pincészet, a villányi Lelovits Tamás és az egyetlen helyi termelő, a Guttmann Borház jobbnál jobb borait kóstolhatják meg a résztvevők.

Az est további részében Torzsa Gabi akusztik, Fűzi Gábor bárzongorista és DJ Andrew J. produkciói tették még kellemesebbé a borkóstolást. 

A rendezvényre a belépés ingyenes, de a borfogyasztás feltétele a rendezvény egyedi boros- vagy fröccsös poharának megvásárlása.
Borospohár: 1.500,- Ft/db, Dunakeszi Kártyával és Dunakeszi Társkártyával 1.000,-Ft/db
Fröccsös pohár: 2.500 Ft/db, Dunakeszi Kártyával és Dunakeszi Társkártyával 2.000 Ft/db 

A II. Dunakeszi Borsétány programjai augusztus 17-én is tartalmas kikapcsolódást garantálnak a Duna-parti szabadstrand hangulatos környezetében.

(Vetési)
Fotó: Kovács Zsolt, Tóta Krisztián, KesziPress

Még szintén érdekelheti...