Sport

A szervátültetéstől a dobogóig: Dunakeszi büszkeségei a Szervátültetettek Európa-bajnokságán

A Magyar Szervátültetettek Szövetségének válogatott csapata kiemelkedő teljesítményt nyújtott a 2024-es Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa-bajnokságán, amelyet idén Lisszabonban rendeztek meg. A 25 országból érkezett több mint 500 versenyzővel szemben a magyar csapat 56 sportolója 10 sportágban bizonyította, hogy a szervátültetés nem jelent akadályt a kimagasló sportteljesítmény elérésében. A csapat összesítésben a harmadik helyen végzett, és büszkén képviselte hazánkat a kontinensviadalon.

A máj-, szív-, tüdő-, csontvelő-, és vesetranszplantált, valamint művesekezelt – veseátültetésre váró – magyar sportolók összesen 55 arany-, 46 ezüst- és 28 bronzérmet szereztek, amivel harmadik helyen végeztek a nemzetek összesített pontversenyében, ezzel méltón képviselve hazánkat a kontinensviadalon.

Ezek a lenyűgöző eredmények és a sportszerű küzdelmek nemcsak a sportolók elszántságát és kitartását tükrözik, hanem azoknak az áldozatos munkáját is, akik a háttérben állnak. Orvosok, akik életeket mentenek, egészségügyi szakdolgozók, akik fáradhatatlanul gondoskodnak, edzők, akik inspirálnak, családtagok, akik feltétel nélkül támogatnak, egyesületek, akik a háttérből segítenek, és támogatók, akik hisznek bennük.

Dunakeszi sportolói is hozzájárultak ehhez a lenyűgöző eredményhez.

Dániel, a kitartó úszó, aki legyőzte a betegséget

Dr. Kokas Dániel májtranszplantált úszó, gyermekkorától kezdve sportol. 6 évesen kezdett úszni, 8 éves korától versenyszerűen. 14 évesen evezésre váltott, ahol 15 éven keresztül versenyzett, számos magyar bajnoki címet és nemzetközi helyezést elérve.

Úszóként számtalan versenyen állt a dobogón, csapatban magyar bajnokságot nyert delfin korosztályban. Jelenleg jogtanácsosként dolgozik. Májtranszplantációjára 9 éves májbetegséget követően gyors állapotromlás miatt végül sürgősséggel került sor 2022. januárjában.

A betegség évei alatt is folyamatosan sportolt, a mozgás rengeteg erőt adott neki. A transzplantáció után fokozatosan visszatért a versenysportba, különösen az úszás hozott neki örömet. 2023-ban a Szervátültetettek Úszó Magyar Bajnokságán magyar bajnoki címet szerzett, de a szervátültetettek nemzetközi versenyein még nem ugrott medencébe. Mostanáig.

A Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán Lisszabonban 50 m mell-, 50 m hát-, 50 m gyors- és 100 m gyorsúszásban indult azzal az eltökélt szándékkal, hogy minél több dobogós helyezést érjen el: és sikerült!  A 4×50 méteres gyorsváltó diadalmenetével együtt 4 arany- és 1 ezüstérmet szerzett az uszodai versenynapon.

Gabriella, az asztalitenisz bajnok, aki új életet kezdett

Szabó Gabriella története az 1980-as évek elején elkezdődött, amikor sportorvosi vizsgálatokon rendszeresen fehérjét találtak a vizeletében. 2002-ben emelkedett kreatinin-szintje miatt további vizsgálatokra és biopsziára került sor, ahol kiderült, hogy kétféle végstádiumú vesebetegsége is van.

2012 elején szembesült a ténnyel, hogy művesekezelésre, majd később vesetranszplantációra lesz szüksége. A hasi dialízist választotta, abban a reményben, hogy áttérhet az otthoni, éjszakai géppel történő kezelésre.

A dialízis nehéz időszak volt, de Gabriella igyekezett a lehető legjobban kezelni a helyzetet. 2012. decemberében új vesét kapott.

A vesetranszplantáció utáni felépülés nem volt könnyű, de Gabriella eltökélt volt. A transzplantáció óta eltelt évek alatt Gabriella új életet kezdett. Sportol, utazik, és teljes életet él. Az asztaliteniszt választotta sok évvel ezelőtt, azóta többször állhatott a Szervátültetettek Világjátékának és a Szervátültetettek Európa-bajnokságának a dobogóján.

Az idei Szervátültetettek és Művesekezeltek Európa Bajnokságán az egyéni asztaliteniszversenyen harmadik lett, majd a női párosok asztaliteniszversenyén – szívátültetett asztaliteniszező párjával, Tóthné Pataki Csillával – ezüstérmet, a vegyespárosok versenyén – veseátültetett asztaliteniszező párjával, Gubai Györggyel – bronzérmet szereztek.

A szervátültetés életet ment

A szervátültetés nem csupán életet ment, hanem új reményt ad, és szárnyakat ad az álmoknak: mindannyiunk számára bizonyítják, hogy sosem szabad feladni, és hogy az élet a legnagyobb ajándék.  

Ezek a sikerek az ismeretlen és az élődonoroké is. Nélkülük nem lehetnének itt ezek a sportolók, nem írhatnánk ezt a történetet.

Köszönjük az életet!

Feszt Tímea

Még szintén érdekelheti...