Kitekintő

Újabb Kolodkó Mihály miniszobrok az adriai tengernél

A jobbára Vácott élő és alkotó Kolodkó Mihálynak egyértelműen az Adriai-tenger partvidéke, a mediterrán Balkán az egyik legkedveltebb nyári úti célja, jócskán elhelyezett arrafelé is mini szobrokat az elmúlt években a horvátországi Pulától kezdve a bosznia-hercegovinai Mostarig.

Legújabban Fiume/Rijekából posztolt két képgalériát az alkotó, az egyik helyen egy mini Kárpátia gőzhajót horgonyzott le, a másikon egy oroszlánfigurát csüccsentett a kiszemelt helyére tartósan, talán a cukivá szelídített, jégkrémnévadó nagyvad tiszteletére, hiszen nagy valószínűséggel Leó frappáns megszobrálásáról van itt szó.

Európában az egyetlen, a Titanicról származó mentőgyűrű a Horvát Tengermellék Tengerészeti és Történeti Múzeumában látható Rijekában. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan került oda, meg kell ismernünk a két hajó lenyűgöző történetét, amelyek közül az egyik, a világhírű Titanic a legnagyobb tengeri katasztrófáról ismert, míg a másik, teljes nevén a Royal Mail Steamer Carpathia szinte teljesen ismeretlen és elfeledett a nagyközönség számára. Abszolút igazságtalanul, mert ez a 170 méter hosszú hajó Arthur Henry Rostronam kapitány parancsnoksága alatt és 84 horvát tengerésszel a fedélzeten az első és egyetlen hajó volt, amely fogadta a Titanic SOS-hívását, és a szó szoros értelmében teljes gőzzel a süllyedő hajó felé indult.

Ugyanis, tisztában lévén a helyzettel, a kapitány elrendelte az utaskabinok fűtésének, melegvíz- és gőzellátásának leállítását, majd a Carpathia a deklarált sebességnél három csomóval gyorsabban elindult, és egy órával azelőtt megérkezett a hajótörés helyszínére, mielőtt a Titanic végképp elsüllyedt volna, és a legénység, valamint az összes utas higgadtságának köszönhetően négy óra alatt felszedtek 706 hajótöröttet.

Három nappal később a Carpathiát a világ nyilvánossága üdvözölte New York kikötőjében, a kapitányt és a legénységet pedig igazi hősökként ünnepelték és megjutalmazták. Közvetlenül e fényes pillanat után kialudtak a reflektorok, a Carpathia folytatta szokásos tengeri életét, az első világháború kitörésével pedig elragadta a világégés vihara.

A háború elején a Carpathia amerikai és kanadai csapatokat szállított Európába, méghozzá nagyon sikeresen, mert csak a háború utolsó évében érte utol a balsors. Liverpoolból egy konvojban haladva, Írország partjaitól délnyugatra a Carpathiát egy német tengeralattjáró két torpedóval eltalálta, majd egy harmadikkal végzett vele és a tenger fenekére küldte, ahol 2000-ig elveszetten és feledésbe merülten feküdt, amikor is víz alatti kutatók megtalálták.

Forrás: vaconline.hu

Még szintén érdekelheti...