aktuális

Vác: Gyulay Zsolt veheti át a díszpolgári címet augusztus 20-a alkalmából

Az augusztus 20-ai nemzeti ünnephez kapcsolódó, hagyományosan a Konstantin téri Szent István szobornál rendezett megemlékezésen átadandó városi kitüntetéseket elnyerők személyéről is döntés született a júliusi képviselő-testületi ülésen.

Olimpiai évben, 60. születésnapja (szeptember 12.) esztendejében Gyulay Zsolt kétszeres olimpiai bajnok (Szöul), kétszeres ötkarikás ezüstérmes (Barcelona) kajakozó, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke veheti át szülővárosa legrangosabb elismerését, a díszpolgári címet.

Egyéni Pro Urbe kitüntetésben részesül Dr. Huszágh Hedvig gyermekorvos és Dr. Kovács Tibor korábbi címzetes főjegyző.

Posztumusz Pro Urbe kitüntetéssel ismerte el a képviselő-testület a tavasszal elhunyt Lajtai István egykori országgyűlési- és önkormányzati képviselő munkásságát.

Gyulay Zsolt (Vác, 1964. szeptember 12. –) olimpiai- és világbajnok kajakozó, sportvezető, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, 2022-től a MOB elnöke. Felesége Pongrácz Katalin, testvére Gyulay Katalin, gyermekei Gyulay Blanka, Gyulay Rebeka és Gyulay Csenge.

1976-ban kezdett el kajakozni a Váci Hajónál. Sikerekkel teletűzdelt pályafutás zenitjén érkezett a szöuli olimpiára, ahol egyes 500 és négyes ezer méteren is aranyérmes lett, utóbbi versenyszámban Ábrahám Attilával, Csipes Ferenccel és Hódosi Sándorral együtt. Négy évvel később, az 1992-es barcelonai olimpián egyesben 500 méteren és négyesben 1000 méteren ezüstérmet szerzett.

Két évtizedig tartó varázslatos pályakajakozás után 1996-ban vonult vissza az aktív sporttól.

Még aktív kajakosként végezte el a Testnevelési Főiskola szakedzői szakát 1991-ben, ill. később a Külkereskedelmi Főiskolát. 1994-ben rövid ideig próbálkozott a politikai pályával, a Szabad Demokraták Szövetségének országgyűlési képviselő-jelöltje volt. 1996-ban az Arena sportszergyártó cég marketing-igazgatója lett. 1997 januárjában pályázott a kajak-kenu szövetségi kapitányi posztra, de a megbízatást Angyal Zoltán nyerte el. 1998 és 2001 között az Arena szlovákiai vezérképviselője volt. 2004. január végéig az Újpest FC labdarúgóklubot működtető kft. ügyvezető igazgatója és társtulajdonosa volt. 2004-ben rövid ideig egy labdarúgással foglalkozó vállalat vezérigazgatója volt. 2005-ben a Magyar Kajak-Kenu Szövetség tudományos és sportegészségügyi igazgatójává nevezték ki. Emellett az MTK szakosztály-igazgatója lett. 2007-ben az OLLÉ Sportrendszer Kht. ügyvezető igazgatója lett.

A Magyar Olimpiai Bizottság tagja, 2009-ben a testület egyik alelnökévé választották. 2009-től 2011-ig az olimpiai bajnokokat képviselte a Magyar Kajak-kenu Szövetségben. 2010. augusztus 31-étől Palik László utódaként a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója lett. 2011. február 19-én megválasztották a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökévé.

2011 márciusában a Magyar Kajak-kenu Szövetség marketing-alelnöke lett. 2012-ben beválasztották Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületébe. 2012 októberében kinevezték a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezetőjének. Az összeférhetetlenség miatt a Hungaroring Sport Zrt.-ben a továbbiakban csak az elnöki poszt feladatait látja el. 2014 januárjában lemondott az MNASZ elnöki posztjáról – olvasható a vaconline.hu oldalán.

Még szintén érdekelheti...