aktuális

Ferencz Gyöngyi polgármester: Szobon megvalósultak az eltervezett fejlesztések

A 2019-2024-es önkormányzati ciklusban számos – előre nem látható – kihívással kellett megbírkóznia Szob Város Önkormányzatának, melyek között meghatározó volt a COVID-járvány, a 2022. februárban kitört, napjainkban is dúló orosz-ukrán háború gazdasági hatásaival, az elmúlt évben a városon több hónapon keresztül Szlovákiába vonuló újkori népvándorlás kellemetlenségeivel – mondta a lapunknak nyilatkozó Ferencz Gyöngyi polgármester, aki hozzátette: a kedvezőtlen külső körülmények ellenére a képviselő-testület konstruktív együttműködésének köszönhetően az ötéves ciklus alatt a város mindvégig működőképes tudott maradni, és az eltervezett fejlesztések megvalósulhattak.


A képviselő-testületnek elsődleges célja volt a kiegyensúlyozott, adósságmentes gazdálkodás, amit sikeresen teljesített. – Igyekeztünk minden lehetőséget megragadni annak érdekében, hogy fejlesztési forrásokat szerezzünk a város számára. Amire csak tudtunk, pályáztunk, ugyanakkor alapelvünk volt, hogy csak addig nyújtózkodjunk, amíg a takaró ér. Ennek köszönhetően a mostani önkormányzati ciklust is hitelek felvétele nélkül, azaz adósságmentesen zárja a város! Itt kell megjegyeznünk, hogy a járvány kitörésének évében a képviselő-testület minden tagja lemondott a tiszteletdíjáról, segítve ezzel a szociálisan rászorultak támogatását és egyéb kiadások finanszírozására kialakult új helyzetben – fűzte hozzá Ferencz Gyöngyi.

A polgármester asszony elmondta, hogy a településen az elmúlt öt évben megvalósított jelentősebb infrastrukturális fejlesztések fedezetét szinte kizárólag pályázati úton elnyert támogatások biztosították.  

Mint megtudtuk 2020 és 2023 között – a lezárt, teljes évek tekintetében – összesen 1,016 milliárd forint értékű fejlesztés valósult meg pályázati forrásból.

Ferencz Gyöngyi lapunk érdeklődésére – a teljesség igénye nélkül – 17 jelentős fejlesztést sorolt fel, melyek között említette az általános iskolában, a meseházban és az Árpád utcai idősek otthonában megvalósított energetikai fejlesztést. Felújították a városi művelődési ház előterét, a büfét és az ifjúsági klubhelyiséget, kültéri sportpark létesült a szabadidő központ területén, új csónakház épült a Duna-parton. Egészségfejlesztési iroda létesült a polgármesteri hivatalban, elkészült a termelői piac a révátkelőnél, felújították a labdarúgócsapat öltözőjét, egészségügyi szűrőbusz segíti a lakosság jobb kiszolgálását. Átadták az idősek új, 32 férőhelyes otthonát, több ütemben újult meg a Börzsöny Közérdekű Muzeális Gyűjtemény épülete, egy új billenőplatós kisteherautót vásárolt az önkormányzat, elkészült a kerékpárút Szob és Ipolydamásd között, felújításra került a kisvasút telephelye, járművei, illetve a Szob-Márianosztra közötti pályatest, új kerítés épült az Új temetőhöz.  

Ferencz Gyöngyi polgármester beszámolt arról is, hogy kizárólag önkormányzati forrásból is sikerült jó néhány, a helyi közösség életében meghatározó beruházást megvalósítani. Példaként említette a település közvilágításának korszerűsítését, a Szob-Zebegény közötti kerékpárút és hídjának a felújítását, emlékhely kialakítását és csille kihelyezését a Bányatelep úton.

A város életében meghatározónak nevezte – noha állami fejlesztésként valósult meg – a dunai személyhajó-kikötő újbóli megnyitását.

Szob kulturális és sportéletét szervezők az elmúlt években is igyekeztek örömöt szerezni a helyi közösségek számára. A város polgármestere megnyugtatónak tartja, hogy az évtizedek óta félkész állapotban lévő sportcsarnok befejezésére sikerült a képviselő-testületnek megállapodni a Kiss Lenke Kosárlabda Akadémiával. „Bízunk benne, hogy az elkövetkező önkormányzati ciklusban a sportcsarnok befejezésének ’álma’ is valósággá válik” – fogalmazott Ferencz Gyöngyi.

A képviselő-testület az elmúlt időszakban számos olyan projekt alapjait igyekezett lerakni, amelyek megvalósítására már nem volt ideje, de bízik abban, hogy a következő képviselő-testület is felkarolja azokat, és gondoskodik megvalósításukról. Az önkormányzat már elnyert pályázattal rendelkezik a polgármesteri hivatal felső szintjének felújítására, illetve több, települési stratégiai dokumentum elkészíttetésére – ismertette Ferencz Gyöngyi polgármester, aki befejezésül a leköszönő képviselő-testület és a maga nevében köszönetet mondott a város valamennyi polgárának az elmúlt években végzett tevékenységért, az önkormányzat munkája iránt kifejezett bizalomért és támogatásért.

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...