Sport

Elindult a 69. Nemzeti és a 4. Dunakeszi Vitorlázórepülő Bajnokság

A tervezett időponthoz képest a rossz időjárási viszonyok miatt egy nappal később, május 18-án kezdődött Dunakeszin látványos hármas kötelékkel a 69. Nemzeti és a 4. Dunakeszi Vitorlázórepülő Bajnokság. A megnyitón beszédet mondott Nyíri Márton Dunakeszi alpolgármestere.

Köszöntőjében felidézte, hogy amióta ember él a Földön, nézi, kémleli az eget. „Már az ősember is, az ókori ember pedig már a maga módján megpróbálta feltérképezni, megpróbálta a vágyait tettekké kovácsolni, és a korai újkorban pedig már elkezdték azokat a szerkezeteket kísérleti jelleggel készíteni, amivel az ember már megpróbált a levegőbe emelkedni. Jó sokáig kellett várni, amíg ebből sikeres próbálkozás lett” – fogalmazott Nyíri Márton, aki szerint a repülősport nagyon fenséges és nagyon emelkedett sport. „Egyrészt szellemi tevékenység, másrészt fizikai megpróbáltatás is, és többek között ez teszi annyira különlegessé” – mondta.

Nyíri Márton, Dunakeszi alpolgármestere nyitotta meg a bajnokságokat

Majd azt hangsúlyozta, hogy minden sport, így a repülősport is közösséget épít, amely tetten érhető a Dunakeszin működő repülőklubok életében is. Nyíri Márton elismeréssel beszélt a Malév Repülőklub és az Opitz Nándor Repülőklub profi szervező munkájáról, melynek köszönhetően az elmúlt években sikeresen rendezhették meg a Dunakeszi Vitorlázó Repülőbajnokságot.

Felelevenítette gyermekkori élményeit, melyeket nagypapája révén élt át, akinek sok pilóta  ismerőse volt. Beszélt arról, hogy nagyapja és Tobak Tibor barátságának köszönhetően az országban szinte elsőként kaphatta meg a Pumák földön-égen című könyvet, melyet Tobak Tibor írt. Fellelkesülve és nagy tisztelettel a hangjában emlékezett meg az utolsó Puma-pilótáról, a közelmúltban elhunyt Frankó Endréről, aki az utolsó élő tagja volt a 101-es Puma vadászosztálynak, aki még részt vett éles harci bevetéseken a II. világháborúban.

Köszönetet mondott Zámbóné Pollerman Juditnak, a Malév Repülőklub vezetőjének a nemzeti és a dunakeszi vitorlázóbajnokság megszervezéséért, aki mindemellett sok-sok éve népszerűsíti a repülősportot az országban, a világban, és nagyon sokat tesz Dunakesziért.

Pethő Krisztián virággal köszönte meg Zámbóné Pollerman Judit kiemelkedő tevékenységét

A megnyitó kedves színfoltja volt, amikor Pethő Krisztián, a körzet önkormányzati képviselője egy csokor virággal és elismerő szavakkal fejezte ki köszönetét az elnök asszonynak a város érdekében végzett fáradhatatlan tevékenységéért.

Zámbóné Pollerman Judit, a Malév Repülőklub vezetője, versenyigazgató

A megnyitó után Zámbóné Pollermann Judit a Dunakeszi Polgár érdeklődésére elmondta, hogy a 4. Dunakeszi Vitorlázórepülő Bajnokság és a 69. Magyar Nemzeti Bajnokság megrendezésével sikerült egy régi szép hagyományt újra hagyománnyá tenni. Örömtelinek tartja, hogy egyre népesebb mezőny látogat Dunakeszire. A Dunakeszi Vitorlázórepülő Bajnokságot egy rendkívül nehéz időszakban, a COVID-járvány idején hívták életre a városi önkormányzat és repülőklub összefogása révén.



– A nehéz időszakban is bevállaltuk, és nagyon nagy körültekintéssel szerveztük meg a versenyt, amely mára hagyomány lett. A versenyzők száma évről évre emelkedett, minden évben igyekeztünk valamilyen újdonságot beépíteni a versenybe. A harmadikon már a szlovák légteret is használták a versenyzők, akik elrepültek egészen a Magas Tátráig.

Zámbóné Pollerman Judit örömmel újságolta, hogy hosszú szünet után idén újra Dunakeszin rendezik meg – immár a 69. – Nemzeti Vitorlázórepülő Bajnokságot, melyen a hazai élvonal legjobbjai indulnak.
– A legismertebb, legmagasabb képességű, a legjobb versenyzőink indulnak, akik nemzetközi versenyeken, világbajnokságokon, Európa-bajnokságokon is részt vesznek. A 28 méteres fesztávval, felszálló motorral rendelkező gépek vételára eléri a 250-300 ezer eurót. A bajnokságban – három kategóriában – több mint 50 versenyző indul 48 vitorlázógéppel – ismertette a versenyigazgató, aki azt is elmondta, hogy Dunakeszi pályázaton nyerte el a bajnokság megrendezésének jogát.

– A Malév Repülőklub és a városi önkormányzat célja az, hogy visszahozzuk a régi hagyományt, ismét kiemelt helyzetbe kerüljön a dunakeszi repülőtér, és mint a ’60-as, ’70-es és még a ’80-as évek elején is országos és nemzetközi versenyek helyszíneként szolgálja a repülősportot – mondta Zámbóné Pollerman Judit.

Az elmúlt három évben sikeresen megrendezett Dunakeszi Vitorlázórepülő Bajnokság is azt bizonyítja, hogy a legújabb kihívásoknak is megfelel Dunakeszi repülőtere és a versenyt szervező Malév Repülőklub.

Az első napon a nemzeti kategóriában induló versenyzőket tudták felvontatni, a versenyszámot a Malév Repülőklub világbajnok pilótája, Gulyás György nyerte.

A látványos verseny május 25-én kora este, az eredményhirdetéssel zárul.

Vetési Imre
Fotó: KesziPress

Még szintén érdekelheti...