aktuális

„Az ellenségeskedés világában kell valami, ami összeköt minket, sződligetieket”

Ókovács Benedeket, az Ezerarcú Sződliget című kisfilmsorozat szerkesztő-rendezőjét kérdeztük kulisszatitkokról, a film készítésének motivációiról és további terveikről. A filmsorozat új részei péntek esténként debütálnak a www.szodligetiek.hu honlapon.

  • Miért kezdtek bele a sorozat készítésébe, mik a motivációik?
  • A sorozat ötlete először több mint másfél éve fogalmazódott meg bennem, amikor több helytörténettel foglalkozó barátunkkal ötleteltünk, hogyan lehetne a múlt történéseit még közelebb hozni az emberekhez. 2021 végén elkészült az első sződligeti helytörténettel foglalkozó vaskos kiadvány, nagy motivációt adott, hogy tudtuk a könyv példája nyomán, hogy lehetséges közösségi összefogással alkotni valamit. A sorozat formátuma részben a fogyaszthatóságot segíti, részben a korszellem is erre terelt minket – úgy látjuk, hogy emiatt többen kapcsolódnak be a sorozatba, még akkor is, ha nem nézik feltétlenül végig. A szándékunk az volt, hogy szórakoztató, minőségi módon adjuk át a helytörténet ismereteit és megalapozzunk egy diskurzust Sződliget múltjáról, elődjeinkről. Az ellenségeskedés, megosztottság világában kell valami, ami összeköt minket, sződligetieket is, reményeink szerint a múltunk ilyen.
  • A beszámolók szerint azonban nem felhőtlen az öröm: az önkormányzati újságban gunyorosan írtak a projektről és azt mondták, több millió forintból gazdálkodtak. Igaz ez?
  • Be kell valljam, hogy nagyon rosszul esett, amikor egy barátom szólt, hogy velünk foglalkozik hosszú cikkben a községünk magazinja. Amíg nem tudtam belelapozni, csak elképzeltem, mit írhattak, addig volt a legrosszabb, mert csak annyit tudtam, hogy célkeresztbe került ez a szerelemprojektünk. Sosem volt rossz szándékunk a filmmel, nagyon sok embernek küldtünk felkérést és tényszerűen sem igazak a vádak. Nyilvánosságra is hoztuk a költségvetést, ami az újságcikkben írtak közel tizede csupán, mindössze kicsivel több mint félmillió forintból készült el a film. Nagyon fontosnak tartom megjegyezni, hogy ezzel a filmmel egy fillért sem kerestünk, a költségeink a bérleti díjakat és az előfizetéseket fedezték, lényegében emiatt nem mentünk csődbe a készítés során.
  • Mik a terveik a filmmel kapcsolatosan? Vannak új ötletek?
  • Már a forgatások alatt nyilvánvalóvá vált, hogy nagyon sok történet, kiemelkedő személy nem fog beleférni ebbe a 8 részbe. Középtávon, ha a visszajelzések is ezt mutatják, gondolkodunk a folytatáson is, de rövidtávon is vannak terveink: június 7-én este 8 órától tartjuk a sződligeti
    főtéren a 8 részből összeálló egész estés dokumentumfilm premiervetítését, ezen kívül helytörténeti programokat szervezünk nyáron is és szeretnénk partnerként odaállni az ifjúság helyismereti nevelése mellé is.
  • Kinek ajánlja az Ezerarcú Sződligetet?
  • Természetesen elsősorban a sződligetieknek, hiszen jó, ha tudunk egymásról, ha minél többen megismerik közös értékeinket. Másodsorban pedig bárkinek, akit érdekel egy Dunamenti kistelepülés története, kiemelkedő személyiségei, természetvilága.
  • Fiatalemberként mi inspirálja, hogy a helytörténeti filmkészítés mellett aktív szerepet kíván vállalni a helyi közéletben? Önkormányzati képviselő-jelöltként mivel és hogyan tud hozzájárulni ahhoz, hogy az ön által is említett „a béke szigete legyen Sződliget”?
  • Hogy mit tennék? Most már jó 5 éve vehetek részt önkéntesként a helyi közösségi életben. Először kisebb feladatokat vállaltam, mostanra pedig egyesületünk, a ZöldLiget programszervezőjeként Sződliget legnagyobb közösségi rendezvényeinek szervezését koordinálhatom. Az elmúlt
    évek számomra nagyon sok motivációt jelentenek, mert megmutatják, hogy ha egymásra szomszédként és nem ellenségként tekintünk, nagyszerű dolgokra vagyunk képesek. Ebben a hitemben erősít meg az a sok pozitív visszajelzés – mert bőven volt ilyen – ahogyan fogadták a községükről készített filmünket. Ha én is esélyt kaphatok, ugyanazt a szervező, szövetségépítő munkát szeretném folytatni, amit az elmúlt években is igyekeztem elvégezni. Mindent meg
    fogok tenni, hogy ne okozzak csalódást!

Vetési Imre

Még szintén érdekelheti...