2019. november 17. vasárnap - Hortenzia, Gergő Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 11. 04.
Megalakult az új váci képviselő-testület

Október utolsó délutánján tartotta meg alakuló ülését a helyhatósági választáson öt esztendőre bizalmat kapó új váci képviselő-testület, nagy érdeklődés kísérte az egy óránál valamivel hosszabb eseményt, mely a Himnusz eléneklésével vette kezdetét.

Az egyelőre tizennégy tagot számláló testület egyhangú szavazással fogadta el a napirendi sort. Dr. Oroszi Sándor, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás eredményét. Ezután a megválasztott képviselők eskütétele következett, majd az Összefogás Vácért szövetség színeiben a tisztséget elnyerő Matkovich Ilona polgármester is letette az esküt. A következő napirendi pontban döntés született Vác polgármesterének illetményéről, ami – a törvényi előírásoknak megfelelően – 797.700 forint, a költségtérítése pedig az illetmény 15%-a lesz, emellett nyelvpótlékban is részesül.

A folytatásban a nagy többséggel megválasztott új városvezető rövid programbeszéde következett, amit három szó, a szabadság, a takarékosság és a haladás fogalmak kiemelésére hangolt.

– A szabadság. Szeretném, hogy a szabadság levegője járja be ezt a várost. Mindenki szabadon gyakorolhassa vallási és politikai hitét, mert meggyőződésem, hogy ebben a hangulatban rengeteg alkotó energia szabadul fel. Ugyanakkor a szabadságunk az addig tart, amíg a többség érdekét nem veszélyezteti az egyéni érdek. Meggyőződésem, hogy hosszú távon ez biztosítja, hogy minden városlakó szeressen ebben a városban élni, én ezért fogok dolgozni – mondta Matkovich Ilona.

A takarékosság kapcsán kiemelte, hogy ezt saját magán kezdi a testület, amikor a szervezeti és működési szabályzat módosításával csökkentik a bizottságok számát és bizonyos feladatokat egy-egy személyre, egy társadalmi megbízatású alpolgármesterre és egy tanácsnokra bíznak, ami jelentős megtakarítást eredményezhet, egyúttal garantálva, hogy a közalkalmazottak és köztisztviselők bérének kifizetése, a kötelező városüzemeltetési feladatok ellátása nem okozhat gondot.

– A harmadik szó a haladás. A múlt kötelez. Elődeink olyan kivételes szépségű várost hagytak ránk, aminek további fejlesztését a legnagyobb gondossággal kell végeznünk. Bízom benne, hogy ebben frakciónk tagjai mellett számíthatunk az ellenzéki oldalon helyet foglaló képviselőtársainkra is – zárta szavait a városvezető.

A polgármesteri székfoglaló után titkos urnás szavazás következett az alpolgármesterek megválasztására: a voksolás eredményeként Kiss Zsolt és Inotay Gergely személyében két főállású alpolgármestert választottak a döntéshozók. Miután mindketten letették az alpolgármesteri esküt, a testület megállapította az ő illetményük összegét is, mégpedig a törvényben megszabott százalékos korlátok középarányában, a polgármesteri illetmény 80%-ában. A folytatásban módosította testület a hatályos szervezeti és működési szabályzatot: a szakbizottsági és városvezetési struktúra változtatásának lényege a takarékos és hatékony működés biztosítása, a változtatások évi közel 5 millió forintos megtakarítást jelentenek majd a városi költségvetésben. Ugyanis az eddigiek felére, háromra csökkent a bizottságok száma és a korábban ezekben tevékenykedő, több mint félszáz – közpénzből fizetett – tag helyett a jövőben huszonhárman látják majd el a feladatot. Létrehozták ugyanakkor a társadalmi megbízatású alpolgármesteri feladatkört, illetve a Társadalmi kapcsolatok tanácsnoka státuszt. Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének alakuló ülése a Szózat eléneklésével zárult.

Az október 13-án tartott önkormányzati választásokon Vácott a névjegyzékben szereplő választópolgárok csaknem ötven százaléka voksolt, és a polgármesteri tisztséget - az öt aspiráns közül - Matkovich Ilona, az Összefogás Vácért szövetségben együttműködő pártok, civil szervezetek jelöltje nyerte el igen nagy fölénnyel, illetve kétharmados többséget szereztek a képviselő-testületben, miután a tízből kilenc egyéni körzetben a jelöltjeik győztek, csak a 7. számú körzetben nyert a fő rivális Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje. Egyéni képviselők a választókörzetek sorrendjében: Kászonyi Károly, Jess Kinga, Inotay Gergely, Ferjancsics László, Fehér Zsolt, Kiss Zsolt János, Mokánszky Zoltán, Tótváradi-Nagy Bence, Molnár Nándor, Rozmaring Sándor. Kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselők: Csereklye Károly (Vác Városért Választási Egyesület), Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Pető Csilla, Pető Tibor (Fidesz-KDNP) A kompenzációs listáról mandátumot szerzett Fördős Attila volt polgármester nem vette át képviselői megbízólevelét, azaz lemondott, tehát helyére más döntéshozót delegál az őt jelölő Fidesz-KDNP pártszövetség, így egészül majd ki a tizenöt tagú grémium.Ribáry Zoltán
Dunakanyar Régió
fotó: Lajos Sándor

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Kitüntették az Év szociális munkását Dunakeszin (2019. 11. 15.)Sipos Dávid alpolgármester: egy jó csapattal sok mindent meg tudunk valósítani (2019. 11. 15.)Új épületet avattak a Fóti Római Katolikus Egyházközség Gondviselés Óvodája számára (2019. 11. 15.)"A K2 volt a nagy álom, most a világ teteje következik" (2019. 11. 14.)Advent Dunakeszin (2019. 11. 12.)Az eredményes gyógyítás érdekében - Jávorszky Tudományos Nap (2019. 11. 12.)Megnövekedett katonai járműforgalom várható az M2-esen is (2019. 11. 12.)Új Ipoly-híd: nemzetközi közbeszerzés november végén (2019. 11. 11.)Dunakeszi és térsége - ahogy egy fotós látja madártávlatból (2019. 11. 10.)Az iskola szentéllyé változott (2019. 11. 10.)Keressük Vác Karácsonyfáját (2019. 11. 09.)100 éves az első deákvári iskola, a Váci Petőfi Sándor Általános Iskola (2019. 11. 09.)Újabb sportbált rendez a VSD (2019. 11. 09.)Zalaegerszegi Tamás: az egyéni képzésre szeretnénk nagy hangsúlyt fektetni (2019. 11. 09.)Nívós zeneiprogramok, tárlatok Dunakeszin (2019. 11. 09.)
| Következő 15 |