2020. január 20. hétfő - Sebestyén Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 11. 04.
Megalakult az új váci képviselő-testület

Október utolsó délutánján tartotta meg alakuló ülését a helyhatósági választáson öt esztendőre bizalmat kapó új váci képviselő-testület, nagy érdeklődés kísérte az egy óránál valamivel hosszabb eseményt, mely a Himnusz eléneklésével vette kezdetét.

Az egyelőre tizennégy tagot számláló testület egyhangú szavazással fogadta el a napirendi sort. Dr. Oroszi Sándor, a Helyi Választási Bizottság elnöke ismertette az önkormányzati választás eredményét. Ezután a megválasztott képviselők eskütétele következett, majd az Összefogás Vácért szövetség színeiben a tisztséget elnyerő Matkovich Ilona polgármester is letette az esküt. A következő napirendi pontban döntés született Vác polgármesterének illetményéről, ami – a törvényi előírásoknak megfelelően – 797.700 forint, a költségtérítése pedig az illetmény 15%-a lesz, emellett nyelvpótlékban is részesül.

A folytatásban a nagy többséggel megválasztott új városvezető rövid programbeszéde következett, amit három szó, a szabadság, a takarékosság és a haladás fogalmak kiemelésére hangolt.

– A szabadság. Szeretném, hogy a szabadság levegője járja be ezt a várost. Mindenki szabadon gyakorolhassa vallási és politikai hitét, mert meggyőződésem, hogy ebben a hangulatban rengeteg alkotó energia szabadul fel. Ugyanakkor a szabadságunk az addig tart, amíg a többség érdekét nem veszélyezteti az egyéni érdek. Meggyőződésem, hogy hosszú távon ez biztosítja, hogy minden városlakó szeressen ebben a városban élni, én ezért fogok dolgozni – mondta Matkovich Ilona.

A takarékosság kapcsán kiemelte, hogy ezt saját magán kezdi a testület, amikor a szervezeti és működési szabályzat módosításával csökkentik a bizottságok számát és bizonyos feladatokat egy-egy személyre, egy társadalmi megbízatású alpolgármesterre és egy tanácsnokra bíznak, ami jelentős megtakarítást eredményezhet, egyúttal garantálva, hogy a közalkalmazottak és köztisztviselők bérének kifizetése, a kötelező városüzemeltetési feladatok ellátása nem okozhat gondot.

– A harmadik szó a haladás. A múlt kötelez. Elődeink olyan kivételes szépségű várost hagytak ránk, aminek további fejlesztését a legnagyobb gondossággal kell végeznünk. Bízom benne, hogy ebben frakciónk tagjai mellett számíthatunk az ellenzéki oldalon helyet foglaló képviselőtársainkra is – zárta szavait a városvezető.

A polgármesteri székfoglaló után titkos urnás szavazás következett az alpolgármesterek megválasztására: a voksolás eredményeként Kiss Zsolt és Inotay Gergely személyében két főállású alpolgármestert választottak a döntéshozók. Miután mindketten letették az alpolgármesteri esküt, a testület megállapította az ő illetményük összegét is, mégpedig a törvényben megszabott százalékos korlátok középarányában, a polgármesteri illetmény 80%-ában. A folytatásban módosította testület a hatályos szervezeti és működési szabályzatot: a szakbizottsági és városvezetési struktúra változtatásának lényege a takarékos és hatékony működés biztosítása, a változtatások évi közel 5 millió forintos megtakarítást jelentenek majd a városi költségvetésben. Ugyanis az eddigiek felére, háromra csökkent a bizottságok száma és a korábban ezekben tevékenykedő, több mint félszáz – közpénzből fizetett – tag helyett a jövőben huszonhárman látják majd el a feladatot. Létrehozták ugyanakkor a társadalmi megbízatású alpolgármesteri feladatkört, illetve a Társadalmi kapcsolatok tanácsnoka státuszt. Vác Város Önkormányzat Képviselő-testületének alakuló ülése a Szózat eléneklésével zárult.

Az október 13-án tartott önkormányzati választásokon Vácott a névjegyzékben szereplő választópolgárok csaknem ötven százaléka voksolt, és a polgármesteri tisztséget - az öt aspiráns közül - Matkovich Ilona, az Összefogás Vácért szövetségben együttműködő pártok, civil szervezetek jelöltje nyerte el igen nagy fölénnyel, illetve kétharmados többséget szereztek a képviselő-testületben, miután a tízből kilenc egyéni körzetben a jelöltjeik győztek, csak a 7. számú körzetben nyert a fő rivális Fidesz-KDNP pártszövetség jelöltje. Egyéni képviselők a választókörzetek sorrendjében: Kászonyi Károly, Jess Kinga, Inotay Gergely, Ferjancsics László, Fehér Zsolt, Kiss Zsolt János, Mokánszky Zoltán, Tótváradi-Nagy Bence, Molnár Nándor, Rozmaring Sándor. Kompenzációs listán mandátumot szerzett képviselők: Csereklye Károly (Vác Városért Választási Egyesület), Fördős Attila (Fidesz-KDNP), Pető Csilla, Pető Tibor (Fidesz-KDNP) A kompenzációs listáról mandátumot szerzett Fördős Attila volt polgármester nem vette át képviselői megbízólevelét, azaz lemondott, tehát helyére más döntéshozót delegál az őt jelölő Fidesz-KDNP pártszövetség, így egészül majd ki a tizenöt tagú grémium.Ribáry Zoltán
Dunakanyar Régió
fotó: Lajos Sándor

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

A málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson (2020. 01. 19.)Három éves a dunakeszi ügyfélszolgálat - személyesen 17 ezer, telefonon 31 ezer ügyfelet szolgáltak ki tavaly (2020. 01. 19.)Dióssi Csaba polgármester: Dunakeszi tovább folytatja dinamikus fejlődését (2020. 01. 19.)Dr. Bóth János kilépett az MSZP-ből (2020. 01. 17.)Gőzerővel zajlik a Lázár Ervin Program (2020. 01. 17.)Hosszú távú szakmai koncepció szerint formálódik a város zöldarculata - Interjú Tóth Eszterrel, a város főkertészével (2020. 01. 16.) A védőnő gondolatai - Hogy a gyermekek jó irányba fejlődjenek (2020. 01. 16.)Új helyszínen, ám a színvonal továbbra a megszokott magas nívójú
Váci Polgári Est - januári vendég Kassai Lajos lovasíjász (2020. 01. 16.)
Képzések és fejlesztések a váci kórház szülészetén (2020. 01. 15.)In memoriam Árpi!
Záhorszky Árpád a családfő, a vezető, a sportember és a barát! (2020. 01. 14.)
In memoriam Árpi!
Záhorszky Árpád a családfő, a vezető, a sportember és a barát! (2020. 01. 14.)
A váci szájzár-rendelet az ombudsmanhoz kerül (2020. 01. 14.)Műszeradomány a váci traumatológiának (2020. 01. 14.)Bombariadó a gödi Samsungban (2020. 01. 13.)Nemzetközi verseny megnyerésével kezdte az új évet Volentics Anna (2020. 01. 13.)
| Következő 15 |