2019. október 20. vasárnap - Vendel Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 10. 04.
A főkertész - Dunakeszi zöld megújítása

Szeptember 1-je óta főkertésze van Dunakeszinek. Tóth Eszter nagy tervekkel érkezett. Mennyire látja zöldnek városunkat és mik a legfontosabb lépések? – erről kérdeztük a szakembert akkor, amikor akár egy fa elültetése vagy kivágása is politikai kérdéssé tud válni.

Mennyire zöld most Dunakeszi?

-  Dunakeszinek sok jól használható zöldfelülete van. Ebből azonban jelenleg sok kihasználatlan. Kellemes sétálóutakat, pihenő felületeket tervezek kialakítani a városban, a növényhiányokat pedig mihamarabb pótolnánk.

Mondana példákat?

Tóth Eszter Dunakeszi főkertésze

-  Mondok egy olyat, amelyre talán kevesen gondolnak. Sok helyen vannak félreeső kutyafuttatók. Ezeket rendezni kell. Például a Barátság útjánál. Árnyékos helyeket alakítunk ki úgy, hogy közben új fákat telepítünk, amelyeket megvédünk a kutyáktól.

Ezt kellene értenem?

-  A kutyusok bizony oldalba pisilik a fákat, amelyek így tőből kikorhadnak, elpusztulnak. Ezért az ide kerülő fák kapnak egy műanyag védőpapucsot. Kicseréljük a talajt és ha van rá mód, akkor kutyavécéket is telepítünk.

Nem akarok leragadni a részleteknél, de ez a műanyag érdekes, a máshová telepített fákat is megvédik ezzel a módszerrel?

-  Igen, 300 forintos tételről van szó, szaknyelven szólva kaszálás elleni védelemnek hívjuk. A legjobban ez a kis eszköz járul hozzá az újonnan telepített fáink védelméhez.

Ha már fásítás, azt gondolom érzékeli, hogy ma egy fa kivágása vagy elültetése a politikai kampány része lesz. Számol ezzel?

-  Igen, a fák gyakran politikai túszok. Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetünk a kommunikációra. Már elkezdtünk felmérni Dunakeszi teljes növényállományát. Kitáblázzuk a beteg fákat, elmagyarázzuk, hogy miért betegek, miért veszélyesek, és ha szükséges, akkor mikor vágjuk ki és milyen fajtát ültetünk a pótlására. Főleg a fekete fenyők és a nyárfák jelenthetnek problémát jelenleg. Ha sérültek, vagy betegek, akkor óvodák, iskolák, játszóterek és a főutak mentén kimondottan balesetveszélyesek. Azért merek ebbe bátran belekezdeni, mert favizsgálói és faápolói szakmérnöki végzettséggel is rendelkezem, tehát feleslegesen egyetlen egy növényhez sem nyúlunk hozzá.

Így van ez a Kőrösi iskola közelében is, ahol most egy KRESZ-park kialakításán dolgoznak?

-  Szeptember 1-jén álltam munkába és itt már korábban elkezdődött a munka. Azonban azonnal tájékozódtam. Itt kizárólag sérült fákat vágtunk ki. Ezeket amúgy is el kellett volna távolítani. Ki vállalta volna a felelősséget, ha egy nagyobb viharban az egyik rádől a kisiskolásokra? A fák nagy részéről csak a száraz ágat vágtuk le, illetve az űrszelvényt biztosítottuk, hogy kerékpárral is lehessen közlekedni a fák alatt. Közben iránymutatást adtunk a kivitelezőknek, hogy miképpen végezzék a tereprendezési munkálatokat, ezzel is védve az egészséges fákat, növényeket. Amit azért tudni kell, hogy ez egy spontán, rendezetlenül, mindenféle koncepció nélkül kialakult rész volt. Ha elkészül a park, akkor ez egy virágos, cserjés és persze fás közpark lesz, amelynél a járdákat az emberek által kitaposott, eddig az eső esetén használhatatlanná váló utaknál alakítottuk ki. Hiszek abban, hogy nem csak fű, és fa, hanem a cserjék is sokat hozzátesznek a természetes környezethez, ez újdonság lesz Dunakeszin.

Szent István - park - fotó: KesziPress

Hasonló lesz a helyzet a parkolókkal?

-  Ez is akut kérdés. Most oda állnak az emberek, ahová tudnak. Muszáj parkolókat építeni, de ezek mind olyan gyeprácsos alapzatot kapnak, amelyek átengedik a vizet, azaz sokkal természetesebbek, mind a 40 évvel ezelőtti aszfalt. Ez fontos része volt annak a felkérésnek, amit Polgármester úrtól kaptam. Szerencsére részt vehettem a járdák és utak tervezésénél. Mindegyiknél fontos szempont, a környezet megóvása, hogyan készítsék el egy járda alapját úgy, hogy azzal a közelében lévő fa ne sérüljön. Azt azonban el kell fogadni, hogy vannak menthetetlen fák.

Apropó fák, a dunakeszi városvezetés 1000 fa ültetését vállalta, hogy áll ez a program.

-  Már elkezdődött, de igazából november 1-től indul be. Ekkortól lehet ugyanis megejteni az őszi faültetéseket.

Ezek között lesznek azok is, amelyeket az emberek igényelhettek?

-  Igen.

Hogy megy ez a folyamat?

-  Először is igényelni kell, a honlapunkon megtalálható formanyomtatványon, de akár a DunakesziAppon is, hogy valaki hová szeretne egy fát. Az igényelt fa telepítésének helyszínét minden esetben körültekintően megvizsgáljuk. Az emberek választhatnak a listánkból, hogy milyen növényt szeretnének. Ezek után az önkormányzat ingyen telepíti a megigényelt fát, cserjét. Tartunk egy rövid gondozási tanácsadást is. Pl. kéthetente legalább 50 liter vízzel kell megöntözni a fát, a nyári aszályos meleg időszakban ez sűríthető. Ezek a fák is megkapják a törzsvédelmet.

Mi van, ha valakinél kiszárad?

-  Hm, abban az esetben, ha gondozás hiánya miatt történt, akkor ki kell fizetnie az árát, de erre még úgy tudom, nem volt példa. Azt azonban érthetetlennek tartanám, hogy a fát a helyben élők ne gondoznák. Nekik ad majd árnyékot, kellemes környezetet.

A lakótelepeken is lehet igényleni, hiszen ott nincs saját utcarész?

Igen, már kaptunk is kéréseket. A már említett Barátság útjánál is lesznek ilyen “saját” fák, de más lakótelepi részeken is. Remélem mindenki felelősen gondozza majd őket.

Hány ilyen fáról van szó?

-  100 konténeres fát helyezünk majd ki októberben. A lakossági igényeket, amely közel 400 db fát és 80 db cserjét jelent november elejétől teljesítjük. Ugyanis a faiskolai kitermelés ekkortájt indul be, földlabdás fát pedig csak nyugalmi időszakban ültethetünk. Az ültetés a fagyok beálltáig folyamatos lesz, majd tavasszal újra indítjuk, a természet törvényeit be kell tartanunk.

A másik majd ötszázzal mi lesz?

-  Nagyon sok helyen kell cserélni a növényzetet. Fóti út, Klapka utca, és a Fő út északi szakasza is megújul. Jelen pillanatban ténylegesen életveszélyes fák is vannak a látszólag szép sorok között. Ezeket minél hamarabb cserélni kell. Lesz bőven helye az újaknak. Higgyék el szép lesz!

 

A Duna-part kihívás vagy alig kell törődni vele, hiszen úgy jó, ahogy azt a természet kialakította? 

-  Van munka itt is. Az egyértelműen látszik, hogy füzeket kell telepíteni a partfal védelmére. Hangulatos folyópartit erdőt látok magam előtt, kőris, éger, berkenye és az említett füzek, amelyek mellett természetesen az ép és egészséges spontán fák is maradhatnak.

Van, akik a kissé vad partot tartják üdvözítőnek.

-  Part menti ligeteket és kalandos, árnyékos folyóparti erdőt szeretnék, amelyben a természetesség adja a fő hangsúlyt.

A kulturált és fenntartható környezethez mennyire járul hozzá a Tiszta udvar, rendes ház-program.

-  Támogatom, a kertben található minőségi zöldfelület fontos, utána pedig jöhet a város zöld megújítása.dunakeszipost.hu
Dunakeszi Polgár

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2019 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

Egy agysebész életről és hitről (2019. 10. 19.)Nyugdíjas szüreti mulatság (2019. 10. 18.)Elstartolt a 19. Kaleidoszkóp VersFesztivál (2019. 10. 18.)A következő két hétvégére módosul a vasúti menetrend a szobi vonalon (2019. 10. 17.)Zebegény: Meghívó (2019. 10. 17.)Új esti és éjszakai járatok a Budapest-Vác-Szob vonalon (2019. 10. 16.)Három generációval az egészségért program indult hat településen (2019. 10. 15.)Nadal akadémiájára utazik Cservenka István (2019. 10. 15.)Térfigyelő kamerával bővült a Gyártelepi MÁV aluljáró (2019. 10. 15.)Iskolákba látogat a Vác Civitas Szimfonikus Zenekar (2019. 10. 15.)Ellenzéki meglepetés győzelem Gödön és Vácon - Régiónkban tizenegy polgármestert újraválasztottak (2019. 10. 14.)Vác: Elsöprő győzelmet aratott az Összefogás (2019. 10. 14.)Dióssi Csaba polgármestert harmadszor választották újra (2019. 10. 14.)Bővíti gödi akkumulátorgyártó üzemét a Samsung SDI (2019. 10. 14.)Önálló társulattal világ körüli turnéra indul a Váci Dunakanyar Színház (2019. 10. 14.)
| Következő 15 |