2020. január 20. hétfő - Sebestyén Dunakeszi | Göd | Fót | Szentendre | Sződliget | Vác | Verőce | Kismaros | Nagymaros | Zebegény | Szob
Címlap | Külföld | Belföld | Kultúra | Sport | Hirdetés | Ingatlan | Bulvár | A nap receptje


Lapjaink


Lapjainkat letöltheti itt!


Lapjainkat letöltheti itt!Támogatóink
Magyarország felhőképe

Felhőkép

Menetrendek

» MÁV - ELVIRA
» VOLÁN
» MAHART


E-mail belépők

» Freemail
» Gmail


Linkek

» Femina
» Használtautó
» Benzinár kereső
» Útvonalterv
» Autópálya-matrica
» Központi Tudakozó
» Magyarország.hu

2019. 10. 02.
Döntött a kormány: két új középiskola és Művészetek Háza épülhet Dunakeszin

2019. október 2-án hivatalos sajtótájékoztatót tartott Dióssi Csaba, Dunakeszi Város polgármestere és Pölöskei Gáborné, az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára. Hivatalosan is bejelentették, hogy Magyarország Kormánya támogatja és nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű ügynek nyilvánította, hogy két új középiskola és Művészetek Háza épülhessen Dunakeszin.

 

„Kivételes lehetőség előtt áll városunk, köszönjük az óriási bizalmat! Kormánydöntés alapján előkészíthetjük az itt élők számára fontos két új középiskola és Művészetek Háza megépítését. Büszke vagyok arra a csapatra, akikkel évek óta együtt dolgozunk Dunakesziért, akikkel képesek voltunk megszerezni a lehetőséget és képesek leszünk megvalósítani álmainkat.” - mondta a sajtótájékoztatón Dióssi Csaba.

 

Többéves előkészítés után városvezetésünk letette az alapjait annak a beruházásnak, amely Dunakeszi történetében talán az eddigi legnagyobb ilyen jellegű fejlesztés. A középiskolák megvalósulása régóta vágyott stratégiai jelentőségű lépés, a tervek szerint az új iskolák 2022 szeptemberétől fogadnák a tanulókat. Városunknak olyan iskolákra van szüksége, melyek elvégzésével fiataljaink tisztességes végzettséget kaphatnak. Olyan iskolát szeretnénk, amelyek a helyi közösség intézményei, ahol a nevelés, az oktatás a diákok, a szülők és a pedagógusok közös ügye. Városunk fiataljait most kell segíteni, mert így lesz biztos a jövő.

 Dunakeszi a kultúra szempontjából is kiemelkedő város, számos családi és egyéb rendezvény kerül megrendezésre, melyeknek nagy közösségszervező és összetartó ereje van. Az egyre növekvő igényeket felmérve és azokra reagálva, a városvezetés megálmodta a Művészetek Házát, amely valósággá válhat. A középiskolák mellet, Magyarország Kormánya támogatja, hogy 2023-ra felépüljön a Művészetek Háza, amely egy alapfokú művészeti iskola mellett 750 férőhelyes színház- és koncerttermet, tánc- és kamaratermet is magába foglal majd.

Ekkora fejlesztésre nagyon ritkán van lehetősége egy közösségnek, s mi most abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy részesei lehetünk ennek a folyamatnak.

Ezzel a két óriási volumenű beruházással, a két új középiskola és a Művészetek Háza megépítésével, Dunakeszi a Dunakanyar meghatározó oktatási és kulturális központjává válhat.

Pölöskei Gáborné országosan is kiemelkedőnek nevezte a Dunakeszin megvalósuló fejlesztési terveket. - Ilyen összetett, és hogy egy település egyszerre így kap fejlesztési összeget - amely három lábon áll, azaz érinti a kultúrát, köznevelést, és a szakképzés területét - nem volt példa. Olyan hatalmas fejlődésen esik át a város, ami egy demográfiai robbanást idéz elő, melynek hatása hosszú időre kihat. Ennek alapján megalapozott az, hogy a középfokú oktatást is fejlesszük – jelentette ki a helyettes államtitkár.

A beruházás célja, hogy az alap és középfokú intézmény elérhetőségét, kapacitását növeljük Dunakeszin – tette hozzá Pölöskei Gáborné, aki szerint az előkészületek is összetettek voltak, hisz nem csak a demográfiai mutatók, hanem a város lakosainak a megkérdezése és véleménye is alátámasztotta, hogy Budapest szomszédságában valóban szükség van két ilyen volumenű intézményre.

Mint elhangzott: a tervek szerint két gimnáziumi osztály két tannyelvű lesz, míg két osztály nyelvi előkészítősként, vagyis egy évfolyam négy osztállyal indul. – Ez egy hatszáz fős gimnázium lesz, amire itt szükség van – mondta.

Pölöskei Gáborné azt is kiemelte, hogy a szakképzés növelése érdekében egy technikumi szakközépiskola is épül. – A gépészeti, műszaki, informatikai, közgazdasági képzéssel a helyi és a térségbeli vállalkozások, cégek munkaerő igényeit elégíti ki majd. A képzés szerkezetét is meghatároztuk már. 2022-2023-as tanévben indul a képzés – jelentette be a helyettes államtitkár, aki arról is tájékoztatta a sajtó képviselőit, hogy a kormány döntése alapján 4,4 milliárd forintból felépül a Művészetek Háza is.

-  Ilyen ívű beruházások jelentős forrás igényekkel is járnak. A beruházás előkészítése 2020 decemberéig tart, a megvalósulási időszak 2021 januárjától 2023 augusztusig tart majd. Remélhetőleg szeptember 1-jei becsöngetéssel. Az előkészületi munkák 1,8 milliárd forintot igényelnek. Az építés megvalósítása pedig - a gimnázium, technikum, szakképző - 17,7 milliárd forintba kerül, míg a kulturális centrum, a Művészetek Háza 4,4 milliárd forintba. Ez egy nagyon nagy ívű terv, és beruházás, amely jelentős hatással lesz Dunakeszi további életére. A fejlesztések jelentősége és az összegek nagysága indokolta, hogy a kormány nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházásnak minősítette – jelentette be Pölöskei Gáborné, Innovációs és Technológiai Minisztérium szakképzésért és felnőttképzésért felelős helyettes államtitkára, aki szerint a siker garantált.

A Dunakeszi Polgár kérdésére Dióssi Csaba polgármester elmondta, hogy a gimnázium és szakközépiskola a város északi határában, a Járműjavítóval szemben épül fel, hogy a szakképzési órákat az üzemben tarthassák.Sziráki Helga és Vetési Imre (Dunakeszi Polgár)
Fotó: KesziPress

| Impresszum | Médiaajánlat | Jogi nyilatkozat | Közlemény |

© 2020 Dunakanyar Régió - Közéleti Újság Online Kiadása

Legfrissebb hírek

A málenkij robot áldozataira emlékeztek Kismaroson (2020. 01. 19.)Három éves a dunakeszi ügyfélszolgálat - személyesen 17 ezer, telefonon 31 ezer ügyfelet szolgáltak ki tavaly (2020. 01. 19.)Dióssi Csaba polgármester: Dunakeszi tovább folytatja dinamikus fejlődését (2020. 01. 19.)Dr. Bóth János kilépett az MSZP-ből (2020. 01. 17.)Gőzerővel zajlik a Lázár Ervin Program (2020. 01. 17.)Hosszú távú szakmai koncepció szerint formálódik a város zöldarculata - Interjú Tóth Eszterrel, a város főkertészével (2020. 01. 16.) A védőnő gondolatai - Hogy a gyermekek jó irányba fejlődjenek (2020. 01. 16.)Új helyszínen, ám a színvonal továbbra a megszokott magas nívójú
Váci Polgári Est - januári vendég Kassai Lajos lovasíjász (2020. 01. 16.)
Képzések és fejlesztések a váci kórház szülészetén (2020. 01. 15.)In memoriam Árpi!
Záhorszky Árpád a családfő, a vezető, a sportember és a barát! (2020. 01. 14.)
In memoriam Árpi!
Záhorszky Árpád a családfő, a vezető, a sportember és a barát! (2020. 01. 14.)
A váci szájzár-rendelet az ombudsmanhoz kerül (2020. 01. 14.)Műszeradomány a váci traumatológiának (2020. 01. 14.)Bombariadó a gödi Samsungban (2020. 01. 13.)Nemzetközi verseny megnyerésével kezdte az új évet Volentics Anna (2020. 01. 13.)
| Következő 15 |